Pravilo je vrlo jednostavno: kad se nađeš s nekim ispod imele morate si dati pusu. Iako zvuči skroz slatko, iza tog običaja stoji priča koja nije niti malo slatka.
Poljubac ispod imele ima strašnu legendu iza sebe

Poljubac ispod imele ima strašnu legendu iza sebeBlagdani su puni romantičnih stvari i običaja, a jedan od njih je poljubac ispod imele. Pravilo je vrlo jednostavno: kad se nađeš s nekim ispod imele morate si dati pusu. Iako zvuči skroz slatko, iza tog običaja stoji priča koja nije niti malo slatka.
 
Slijedi lekcija iz povijesti: Ljubljenje ispod imele je stari grčki običaj koji se kasnije koristio kod običaja vjenčanja. Koristila se i imela u  vrijeme sklapanja mira između zaraćenih ili na balovima.U božićno vrijeme mlade dame koje su stajale ispod ukrašene imele, nisu smjele odbiti poljubac. Takav poljubac značio je duboku romansu ili samo ugodno prijateljstvo. Djevojka koja nije dobila svoj ‘poljubac ispod imele’ nije mogla očekivati da će se skoro udati.I dalje sve zvuči fora, ali imela ima još jednu legendu iza sebe koja potječe iz nordijske mitologije.
 
Bog ljetnog sunca Balder, sin božice ljubavi Frige, sanjao je da će umrijeti te je pozvao majku sav u strahu jer će bez njega završiti i sav živi svijet na zemlji. Zabrinuta je majka odmah otišla do svih zračnih, vatrenih, vodenih i zemljanih životinja i biljaka kako bi ih zamolila da ne ozljede Baldera i on je sada bio zaštićen od svih bića. No, priči tu nije kraj.

Balder je imao neprijatelja koji se zvao Loki, bog zla. Loki je znao da je Friga zaboravila jednu biljku, koja ne raste ni na zemlji ni u zraku, nego na drveću jabuka i hrasta, a zove se imela. Loki je dao izraditi strijelu od imele koju je dao slijepom bogu zime Hoderu koji je pogodio Baldera.

Sunce se ugasilo i zavladao je mrak. Tri dana su svi pokušavali oživjeti Baldera, no nitko to nije uspio, osim njegove majke Frige koja ga je oživjela svojim suzama. Suze su se pretvorile u  biserno bijele bobice na imeli, a Friga je zatim poljubila svakoga tko je prošao ispod drveta na kojem je rasla ta imela. Tako je nastao običaj da kome god da stane ispod skromne imele, neće ništa nažao biti učinjeno. Upravo suprotno, dobit će poljubac, kao vječni znak ljubavi.

Ukratko, od sada uvijek sa sobom nosimo imelu za slučaj da se nađemo pokraj nekog zgodnog komada.Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

Predstavljamo vam njegovo veličanstvo – prvi poljubac!

6 znakova koji otkrivaju da te želi poljubiti

Daj poljubac koji se pamti – vodič za super pusu!
Objavljeno 09.12.2016. u kategoriji Božićna priča
Tagovi: imela, pusa, poljubac, Božić

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se