1

Božić se sve više bliži, u zraku se osjećaju prve pahulje snijega, domovi su ispunjeni toplinom, a mi smo sve nestrpljiviji. Kako biste se što bolje pripremili za nadolazeće blagdane, saznajte još ponešto o zemljama diljem svijeta, njihovim običajima, i na kraju jednakoj želji - Neka nam svima bude sretan Božić, ispunjen zdravljem, ljubavlju i srećom!

JAPAN

Zahvaljujući misionarima Božić je stigao i u Japan. Naravno, godinama su Božić slavili samo oni koji su se preobratili na kršćanstvo. Danas je u Japanu Božić nešto što slave svi bez obzira na svoju vjeroispovijest. Razmjenjivanje poklona i shopping groznica normalna su pojava tijekom prosinca. No na pitanje što predstavlja Djed Božićnjak i razmjenjivanje poklona, nitko ne zna odgovor. Božić smatraju i shvaćaju kao "trend pristigao sa Zapada".

Na sam Božić uz razmjenjivanje poklona, jede se purica, a kuće se ukrašavaju božikovinom i borovinom. U nekim se domovima čak pjevaju i božićne pjesme.Hoteiosho - U Japanu postoji slika nekog boga, ili svećenika koji se zove Hoteiosho, prikazanog kao starca koji na leđima, ili pored sebe ima veliku vreću. Upravo tog starca poistovjećuju sa zapadnjačkim Djedom Božićnjakom. Ipak, osim po izgledu, razlikuje se od Djedice po tome što mu se na leđima nalaze oči. Djeca vjeruju da ih Djedica na taj način uvijek vidi, čak i onda kada je okrenut leđima.


MEKSIKO

U Meksiku kao i diljem svijeta u velikim su gradovima postavljeni božićni sajmovi ili tzv. puestos. Neki ljudi putuju iz vrlo udaljenih dijelova države kako bi došli na te sajmove. Ondje se nudi mnogo različitih vrsta hrane, od sira do banana, zatim razne vrste cvijeća kao npr. orhideje i božićne zvijezde, te naravno neizostavni kolači.Božićna zvijezda je cvijet porijeklom iz Meksika, Južne Amerike i Afrike. Vjeruje se kako se počela povezivati s Božićem već u 17 st.! Postoji i legenda o dječaku Pablu koji se na Badnju večer uputio do obližnje crkve vidjeti jaslice u kojima leži Isus. Kada je dječak shvatio kako nema ništa što bi mogao pokloniti Isusu otkinuo je s obližnjeg stabla zelene grančice koje je skupio u buket i stavio ih pored jasli. Tog su se trena na svakoj grančici pojavili crveni cvjetovi, poput velikih crvenih zvijezdi koje su zasjale samo za Isusa.

Najveće slavlje uoči Božića počinje 9 dana prije samog Božića, i naziva se "las posadas". Las posadas označava devetodnevni put Marije i Josipa od Nazareta do Betlehema. Obitelji i prijatelji skupe se te traže od vrata do vrata smještaj gdje bi mogli prespavati. Na taj se način prisjećaju Marije i Josipa koji su bezuspješno tražili smještaj u vrijeme kada je Mariji to bilo najpotrebnije, pred samo Isusovo rođenje.


NIZOZEMSKA

U Nizozemskoj se na početku prosinca s radošću očekuje Sv. Nikola ili tzv. Sinterklaas. Nizozemska djeca vjeruju kako on putuje iz Španjolske već 5. 12. Zato djeca pune svoje čizme šećerom za konja Sv. Nikole na kojem dolazi u Nizozemsku. Slijedećeg jutra djeca u svojim čizmama pronalaze slatkiše i igračke. Sv. Nikola često dolazi i u kućne posjete, a uglavnom se u njega preruše očevi i djedovi.U istočnoj Nizozemskoj adventska ceremonija se obilježava na jedan malo netipičan način. Dugački ručno izrađeni rogovi koriste se kako bi se u njih puhalo te na taj način tjeraju zle duhove i nagovještaju Isusovo rođenje.


+ NAPRAVI SAM – božićne čestitke

Uvijek idealni dodatci uz božićne poklone su naravno božićne čestitke. Ove godine možeš pokloniti čestitku i bez poklona, jer ova ručno izrađena čestitka ostavit će dojam kako ste ju izradili upravo za tu osobu, uložili u nju svoj trud, vrijeme, kreativnost i ljubav. A to je ono što je najvrednije u ovo predblagdansko vrijeme.Potrebno ti je:

-škare
-ljepilo
-bijeli tvrđi papir ili karton
- šarena vrpca/mašnica
- komad jednobojne i šarene tkanine(koju ćeš izrezati u obliku borića ili bilo kojeg drugog božićnog oblika, te na njega nalijepiti kružiće, trokutiće, trakice)

Ovakav borić s kružićima nalijepi na bijeli tvrđi papir ili karton, te prednju stranicu ukrasi jednom vrpcom koju ćeš oblikovati u mašnicu.

Nedostaje još samo najljepša božićna želja koju ćeš upisati unutar ove divne ručno izrađene čestitke.

M.C.


božićadventbožićni ukrasiobičajijapanmeksikonizozemskabožićne čestitkebožićna zvijezda

Komentari

zelenooka_22

zelenooka_22

26.12.2009.

volim izrađivati čestitke...a i male poklončiće i ukrase :)...

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

122.841
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se