Djevojka jede i gleda TV

Svjesne smo da želiš paziti na svoje zdravlje i liniju, ali ponekad se čini da su ti napori uzaludni. Možda se pitaš zašto se debljaš, iako paziš na prehranu i pokušavaš biti aktivna. Postoje male stvari koje svakodnevno radimo, a koje nas neprimjetno mogu udebljati.

Jutarnja rutina Ovako ćeš brzo izgubiti višak kilograma: 10 koraka koje moraš uvesti u svoju jutarnju rutinu kako bi lakše smršavila


Iako se možda čini da su ove navike beznačajne, njihov utjecaj na tvoju težinu može biti značajan. Uz malo svjesnosti i promjene ovih navika, možeš postići bolju kontrolu nad svojim unosom kalorija i održati idealnu težinu.

1. Brzo jedenje
Kada brzo jedemo, često ne dajemo vremena svom tijelu da registrira osjećaj sitosti. Rezultat? Jedemo više nego što nam je potrebno prije nego što tijelo pošalje signal da smo siti. Kada usporimo tempo jedenja, dajemo tijelu vremena da obradi hranu i pošalje signal mozgu da je dovoljno.

via GIPHY

2. Nedostatak sna
Nismo svjesne da je dovoljno spavanja povezano s debljanjem, ali nedostatak sna može poremetiti hormone koji reguliraju apetit. Kada smo umorni, često posežemo za visokokaloričnom hranom kako bismo dobili energiju, što može dovesti do nepotrebnog unosa kalorija.

3. Jedenje iz velikih tanjura
Istraživanja su pokazala da su ljudi skloni uzimati veće porcije kada jedu iz većih tanjura. To može rezultirati viškom kalorija bez da smo toga svjesni. Korištenje manjih posuda može pomoći u kontroliranju porcija i smanjenju unosa kalorija.


4. Jedenje pred televizijom
Kada jedemo pred televizijom, često nismo svjesni koliko hrane unosimo jer smo fokusirani na sadržaj na ekranu. Ovo može dovesti do prejedanja i nepotrebnog unosa kalorija. Pokušaj izbjegavati jesti pred televizijom i usredotočiti se na obrok kako bi osjetila sitost i uživala u hrani.

5. Nedovoljan unos proteina
Protein je važan za osjećaj sitosti i održavanje mišićne mase. Nedostatak proteina u prehrani može dovesti do češćeg osjećaja gladi i povećanog unosa kalorija iz drugih izvora.

via GIPHY

6. Korištenje lifta umjesto stuba
Svaka prilika za malo više aktivnosti je prilika za sagorijevanje kalorija. Kada izabereš lift umjesto stepenica, propuštaš priliku za malo dodatne aktivnosti koja može doprinijeti tvojoj ukupnoj potrošnji kalorija tijekom dana.

7. Neredoviti obroci
Neredoviti obroci mogu poremetiti tvoj metabolizam i dovesti do prejedanja kasnije tijekom dana. Pokušaj održavati redovite obroke kako bi održala stabilnost razine šećera u krvi i smanjila rizik od prejedanja.

via GIPHY

8. Nedovoljan unos vode
Ponekad možemo zamijeniti žeđ s glađu. Kada nismo dovoljno hidrirane, možemo osjećati lažnu glad koja nas potiče da jedemo više nego što nam je potrebno. Pobrini se da uvijek imaš bocu vode pri ruci i redovito pij male gutljaje tijekom dana.

9. Konzumiranje kalorija iz pića
Napici poput gaziranih pića, voćnih sokova ili energetskih napitaka mogu sadržavati velike količine šećera i kalorija, a da toga nismo ni svjesni. Umjesto toga, biraj vodu, čaj ili kavu bez dodataka šećera kako bi smanjila unos praznih kalorija.

Sendvič u kasne noćne sate Hrana za koju nisi znala da brzo deblja: 7 namirnica koje imaju negativan utjecaj na tvoju masu

 

debljanje mršavljenje Dijeta dnevne aktivnosti navike

Još vijesti