Bol od štikli

Kada biraš svoje cipele, uvijek je važno razmotriti udobnost, ne samo izgled. Izbjegavaj ove neudobne modele štikli kako bi se poštedila bolova koji mogu trajati danima..

Sandale na petu Zašto nije dobro puno nositi štikle i visoke pete? 7 problema koji se javljaju kada ih se često nosi

Kad je u pitanju izbor obuće, štikle često igraju važnu ulogu, ali neke od njih mogu biti prava noćna mora za tvoje noge. Evo pet modela koje trebaš izbjegavati, jako su neudobni i nećeš dugo izdržati na nogama.

1. Štikle s izrazito visokom petom
Ove štikle, s izrazito visokom potpeticom, mogu izgledati glamurozno, ali su često izuzetno neudobne jer stvaraju prevelik pritisak na prednji dio stopala i luk stopala. Hodanje u njima može biti poput hodanja po žici, što može uzrokovati bol i nelagodu.

 
2. Tanki remenčići na štiklama
Štikle s tankim remenčićima često ne pružaju dovoljno potpore tvojim stopalima. Osim toga, ti remeni mogu se urezati u kožu, uzrokujući bolne žuljeve i iritaciju kože.

 
3. Izrazito visoke platforme
Platforme koje su izrazito visoke ne samo da opterećuju tvoje stopalo, već i mijenjaju prirodni položaj stopala, što može izazvati neugodne bolove u zglobovima i leđima. Osim toga, hodanje u ovakvim štiklama može biti izuzetno nestabilno i opasno.


4. Uske štikle sa špicastim vrhom 
Ovi modeli često pritišću prste i stvaraju trenje na prednjem dijelu stopala, što može rezultirati bolnim žuljevima i deformacijama prstiju. Pored toga, uska konstrukcija može ograničiti cirkulaciju krvi, što onda dodatno pojačava nelagodu.

 
5. Štikle od perspex materijala
Štikle izrađene od perspex materijala mogu izgledati atraktivno, ali često su izuzetno neudobne jer ne pružaju adekvatnu potporu stopalima. Osim toga, materijal može stvarati trenje i zadržavati vlagu, što dovodi do pojave žuljeva i iritacije kože.

 

trik sa selotejpom za visoke pete Trik sa selotejpom: S ovime bi hodanje u visokim petama trebalo biti lakše i bezbolnije

 

Štikle visoke štikle bolne štikle nikako nemoj nositi visoka peta

Još vijesti