Učenje

Trebaš učiti i znaš da moraš krenuti jer ćeš inače biti u škripcu, ali bez obzira na to, nikako se ne možeš koncentrirati. Poznato? Ako je ovo situacija u kojoj se ponekad pronalaziš, evo par ideja kako se ipak koncentrirati i odraditi učenje što prije.

Ako nisi koncentrirana na učenje i dok sjediš za knjigom zapravo dobar dio vremena skrolaš po mobitelu, drijemuckaš ili samo meditiraš buljeći u zid učenje će ti trajati puno dulje nego što je to stvarno potrebno. Kada si koncentrirana, ići će lakše i bit ćeš brže gotova s tim. Dakle, nije loša ideja pokušati se koncentrirati da možeš završiti s tim i ići se baviti zanimljivijim stvarima. Ako ti koncentracija nikako ne dolazi i samo tamo sjediš već pola sata, onda pokušaj napraviti i nešto od ovoga. Ovih 8 stvari podiže koncentraciju.

1.Otvori prozor
Dobra je ideja da otvoriš malo prozor i pustiš u prostoriju kisika i svježeg zraka. Jako ćeš se teško koncentrirati u prostoriji u kojoj je pretoplo jer će ti se non stop spavati. Puno bolje funkcioniramo kada si pustimo zraka. Uz to, nemoj nikada učiti u mraku već neka bude ili što više prirodnog svjetla – ili upali umjetno ako je vani oblačno ili pada mrak.

2.Popij vode
Kada dehidriraš, tijelo ti ne može normalno funkcionirati. Jedna od stvari koja tada počne štekati je i koncentracija. Popij čašu hladne vode.

Mukotrpno učenje Učiš satima, a ništa nisi naučila? Ovih 5 stvari volimo raditi dok učimo, a zapravo nam samo stvaraju probleme

3.Uzmi žvaku
Jedno je istraživanje potvrdilo da žvakanje žvake poboljšava koncentraciju. Ne može jednostavnije!

4.Razdjeli učenje na manje cjeline
Kada vidiš hrpu stranica, materijala i posla, naravno da ti se neće dati. Da bi ti bilo lakše i da bi se lakše koncentrirala, podijeli gradivo i sve što imaš za odraditi na manje cjeline i manje zadatke. Tako će se činiti kao da brzo rješavaš zadatke koje si si zadala i dodatno ćeš se motivirati.

5.Promjeni lokaciju
Bitno je GDJE učiš. Možda si trenutno na lokaciji gdje si okružena stvarima koje ti privlače pažnju ili si na mjestu gdje svi pričaju – svakome će odgovarati neka druga lokacija. Ako se ne možeš fokusirati na učenje tu gdje si sada, otiđi u drugu prostoriju, izađi van, odi u knjižnicu ako ti je blizu, samo promjeni lokaciju.

6.Nemoj učiti na krevetu
Ako učiš na krevetu, a boriš se s koncentracijom, bit će najbolje da se preseliš negdje gdje će ti biti malo manje udobno.

Učenje Načini kako bolje pamtiti informacije dok učiš: 6 trikova koji će ti pomoći

7.Kreni s najlakšim ili najzanimljivijim dijelom
Najteže je uvijek krenuti, a da bi ti bilo što lakše krenuti, kreni s onim što je najjednostavnije, najkraće ili tebi najzanimljivije. To će ti pomoći da se ubaciš u mood kada vidiš kako si lako to odradila.

8.Isprobaj pomodoro tehniku
Kada ti je teško fokusirati se na učenje, pomodoro tehnika učenja je nešto što može pomoći. Ova tehnika ima nekoliko koraka i trebali bi pomoći.
1.Uči 25 minuta – u tih se 25 minuta fokusiraj na samo jednu stvar
2.Uzmi 5 minuta pauze
3.Ako ti prvih 25 minuta nije bilo dosta, uzmi još 25 minuta i fokusiraj se opet na tu istu stvar – ako si pak tu stvar riješila, sada se prebaci na neku drugu u ovom setu učenja
4.Uzmi 5 minuta pauze
5.Ponovi ovo još 2 puta, tako da dobiješ 4 seta učenja od 25 minuta, a nakon 4. seta uzmi pauzu od 30 minuta
Bitno je da u setu od 25 minuta ne radiš više stvari nego se fokusiraš na samo jednu.

učenje ne možeš se koncentrirati kako se koncentrirati kako se fokusirati kako naučiti gradivo popraviti koncentraciju podići koncentraciju

Još vijesti