Djevojka uči

Bliži se kraj školske godine, ali za neke učenike to može značiti više od samo ljetnih praznika - to može biti posljednja prilika da isprave loše ocjene i poprave svoj prosjek. Dok neki možda već paniče, postoji niz koraka koje mogu poduzeti kako bi se vratili na pravi put.

Evo nekoliko savjeta kako iskoristiti preostalo vrijeme i popraviti loše ocjene:

1. Postavi realne ciljeve: Prije nego što kreneš u popravljanje ocjena, važno je postaviti realne ciljeve. Razmisli o tome koje ocjene trebaš popraviti i koliko vremena imaš na raspolaganju. Postavljanje konkretnih ciljeva pomoći će ti da se fokusiraš i da budeš produktivniji.

2. Organiziraj vrijeme: Napravi raspored koji će ti pomoći da iskoristiš svoje vrijeme na najbolji mogući način. Odredi vrijeme za učenje, ponavljanje gradiva i rješavanje zadataka. Važno je da pronađeš ravnotežu između učenja i odmora kako bi izbjegao osjećaj izgaranja.

3. Traži pomoć u školi ili podršku prijatelja: Ako se boriš s određenim predmetom ili gradivom, nemoj se ustručavati zatražiti pomoć. Razgovaraj sa svojim nastavnicima, roditeljima ili prijateljima koji ti mogu pružiti dodatno objašnjenje ili podršku.

 

 

Na društvenim mrežama može se naći more savjeta za poboljšanje učenja...

4. Aktivno sudjeluj u nastavi: Aktivno sudjelovanje u nastavi može ti pomoći da bolje razumiješ gradivo i da se lakše sjetiš informacija. Postavljaj pitanja, sudjeluj u raspravama i aktivno slušaj predavanja kako bi maksimalno iskoristio svoje vrijeme u školi.

5. Napravi plan za ispitivanje: Pripremi se za ispitivanja unaprijed tako što ćeš napraviti plan učenja. Razdijeli gradivo na manje dijelove i odredi kada ćeš svaki dio učiti. Ovo će ti pomoći da spriječiš gomilanje gradiva i da se osjećaš sigurnije kad dođe vrijeme za ispit.

6. Vježbaj strategije učenja: Razvijanje efikasnih strategija učenja može ti pomoći da brže i bolje usvojiš gradivo. Isprobaj različite tehnike učenja kao što su podcrtavanje, izradba sažetaka, ili grupno učenje kako bi pronašao onu koja ti najbolje odgovara.

7. Ne zaboravi na odmor: Iako je važno da se posvetiš popravljanju ocjena, ne zaboravi na važnost odmora i relaksacije. Pokušaj pronaći ravnotežu između učenja i odmora kako bi izbjegao osjećaj izgaranja i kako bi ostao motiviran do kraja školske godine.

Zapamti da je kraj godine prilika za novi početak. Bez obzira na to koliko su loše tvoje ocjene bile do sada, uvijek možeš naučiti iz svojih grešaka i raditi na poboljšanju u budućnosti. Iskoristi preostalo vrijeme na najbolji mogući način i vjeruj u sebe  – s malo truda i predanosti, možeš postići izvanredne rezultate.

ispravljanje ocjena Loše ocjene instrukcije Škola nastava Pomoć

Još vijesti