Bolovi u trbuhu

Svi znaju da kada dobiješ mengu da će ona biti popraćena grčevima u trbuhu ili željom za slatkim. No, to nisu jedine promjene na tvom tijelu koje donosi menstruacija. Možeš primijetiti i ovih 8 simptoma – i samo znaj da su skroz normalni.

O menstruaciji i svemu što dolazi u paketu s njom se treba otvoreno pričati. Iako te je možda nekada sram o tome pričati, čak i s frendicama, nema razloga da se sramiš. Sve cure ju imaju, znaju kako je to i vjerojatno dijele iste simptome i promjene koje im se događaju s tijelom tih nekoliko dana. Nekada je otvoren razgovor dobra opcija jer ćeš čuti i iskustva drugih te si međusobno možete možda i pomoći. Kada dobijemo menstruaciju, osim grčeva, dogode se još neke promijene s našim tijelom o kojima se toliko ne priča, a koje su sve normalne. Ukoliko si i ti primijetila neki od ovih simptoma u vrijeme menge, nemaš razloga za paniku.

1.Problemi sa spavanjem
Moguće je da se neki od ovih dana nećeš dobro naspavati. Možda ti se ovaj simptom neće niti pojavljivati svaki mjesec, ali ako ga primijetiš, a imaš mengu, znaj da je ona krivac jer ne možeš spavati. Zbog promjene balansa u hormonima, podiže nam se i tjelesna temperatura i to nam može pokvariti san.

2.Osjetljivija i suha koža
U vrijeme menstruacije ti mogu i početi iskakati prištići, ali može se dogoditi i da ti koža odjednom postane suha i osjetljiva. Možda ti počne reagirati na neku kremu koju inače normalno koristiš. Najbolje je zato u ovom periodu ne isprobavati nikakve nove skincare proizvode.

Menstruacija Pozitivne strane menstruacije: 7 pluseva zbog kojih ćeš ju manje mrziti kada ti dođe sljedeći put

3.Problemi sa stolicom
Tabu tema, ali trebaš znati da je normalno da tijekom menstruacije imaš drugačiju stolicu. Može se dogoditi da dobiješ proljev ili da ti stolica bude rijetka, kao i da više nego inače ispuštaš vjetrove. Nije do hrane ni bilo čega drugoga, do menge je.

4.Osjetljive grudi i područje ispod ruke
Osim što ti grudi mogu biti osjetljivije, može ti se činiti i da su ti teže, natečene, da te bole ili možeš čak osjetiti i oštru bol u njima. Nije neobično da se takvi bolovi i osjetljivost prošire i na područje ispod ruke. Ukoliko ti se bol u grudima javlja samo tijekom menge, to je normalno, ali ako se javlja i inače, tada trebaš kod doktora.

5.Bolovi u zubnom mesu
Zbog hormona estrogena i progesterona može doći i do povećane osjetljivosti u ustima, točnije zubnog mesa. Može te početi boljeti ili čak i krvariti kada pereš zube. Zbog promjene razine hormona u tvom tijelu, pojačava se tok krvi i proširuju krvne vene, a one prolaze i kroz zubno meso. Zbog toga i ovaj dio tijela postaje osjetljiviji.

6.Bolovi u nogama, posebno bedrima
Kao da već ovo sve što smo nabrojali nije dosta, ima toga još. Sljedeća je bol u nogama i bedrima. S obzirom da nam je cijelo tijelo povezano krvnim žilama, nije neobično da ukoliko imaš grčeve u trbuhu, da se oni prošire i na noge.

Masiranje uha Trik koji će ti pomoći u par minuta zaustaviti menstrualne grčeve – djeluje čudno, ali radi

7.Veća osjetljivost na mirise
Neki postanu i osjetljiviji na mirise! Smetaju im mirisi koji im inače ne smetaju. Zato se preporučuje da one dane ne ideš u kupovinu parfema. Možda će ti se tada svidjeti neki miris, a onda za par dana će ti ipak postati loš.

8.Glavobolja ili migrena
Možeš primijetiti i da te u ove dane počne iz neobjašnjivih razloga boljeti glava. Još jedan simptom koji se može javiti, a koji na prvu ne bi povezala s menstruacijom. Ukoliko nema smisla da je krivac nešto drugo – lako je moguće da je menga.

menga menstruacija simptomi promjene s tijelom normalno u vrijeme menge neobični simptomi za vrijeme menstruacije s tvojim tijelom

Još vijesti