0

Ja sam Alen, Žigić Alen. Imam 17 godina, dolazim iz konzervativnog slavonskog mjesta - Bošnjaci. Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za nesuđeno zanimanje medicinskog tehničara. Idem u 4.A razred. O meni je dovoljno znati da sam kreativno retardiran i emotivno hendikepiran.


Kad će taj petak da te opet čitam ja? Čitaj kolumnu, nemoj mene.
Danas je petak. Konačno sam se i ja vratio 'svom' danu. Ovi dani su mi bili dosadno zanimljivi. Ovaj tjedan imamo dvije nedjelje. Wow. Jedna je bila za Sve svete, jedna tek dolazi. Ta za Dan svih svetih je bila u srijedu i doslovno je bila dosadnija od nedjelje koja dolazi za 2 dana. Nisam prorok da znam da će nedjelja biti dosadna. Svaka je dosadna. Barem tebi i meni. U srijedu je doslovno bilo nedjeljno raspoloženje, nakon ručka čuješ one dosadne pjesme na radiju. Nitko ne radi. Program na TV-u je dosadan i tako. Ups. Ispravljam se. Ipak je radilo nešto, a to su prostori za druženje u kojima se na zidu izlizala naljepnica da se alkohol ne prodaje maloljetnicima od maloljetničkih želučanih sadržaja. Jednostavnije, kafići. No, u srijedu nisam bio u kafiću, ali sam razmišljao o njemu. To mi je tema.

Listaj prema dolje i saznaj je li tema moje mišljenje o kafićima, maloljetničke bljuvotine ili čovjek s mobitelom?

Kafić ne mora imati izlizanu naljepnicu s tim smiješnim natpisom kojeg poštuje 2% cjelokupnog uslužnog sektora, može biti i da nema te naljepnice nego samo neka plava naljepnica s nekim poreznim zakonom kojeg ni oni u Poreznoj nisu nikada pročitali, jedino što je uočljivo je „čl.neznamkoji“ u lijevom kutu.Kafići su valjda najdugovječniji objekti.
Prva kavana se u Hrvatskoj otvorila 1748.godine. To ti je skroz nebitna informacija i već je se sada ne sjećaš, ali nije loše (sa)znati. Svatko od nas ima neki kafić koji voli više i za koji ga povezuju neke uspomene. Svi se svakodnevno i najčešće nalazimo s nekime u caffe baru.

To je jednostavno postao novi  dom.
Postao je obiteljski, starački, popravni, dječji, politički, javni, internetski, crkveni, zabavni, alkoholičarski, pjevački i svaki ostali dom koji može biti. Da, zanimljivo je i to što je svaki kafić u blizini crkve. Malo je paradoksalno, ali ok. Možda zato što većina mladih se zavuče u kafić umjesto odlaska na misu, pa da budu bliže crkvenim vratima ako roditelji provjere gdje su.Eh, međutim, odlazak u kafić nije jednostavan, stvarno nije – evo neki mali postupnik odlaska.

1. Moraš se javiti osobi s kojom želiš na kavu i najvažnije, imati volju da ti se ide jer čvrstom voljom sve se postiže.

2. Smisli što ćeš obući. Nemoj izgledati preloše, sigurno će tamo biti tvoj(a) bivš(i/a). Moraš biti cool kad te netko bude slikao, osim ako ne glumiš da hejtaš sve društvene mreže.3. Dođi na kavu. Međutim razmisli ideš li na kavu ili Cedevitu jer se ne želiš blamirati pred konobarom. Nama je navika reći da idemo na kavu, a onda se s te iste kave vratimo hodajući na četiri noge. Moja preporuka za odabir napitka je kava, ako je radni dan. Ako je petak ili vikend, onda nešto alkoholno (samo ako si punoljet(a)n(a) jer naljepnica nije dugme). Ako si u fazi prehlade, onda možeš biti Cedevitu ili čaj jer to svaki prosječni liječnik preporuči.

4. Budi fora, nemoj popiti sve odmah, nije fora. Uglavnom moraš biti fora bez fore. Puno ljudi te gleda, a ti glumi da imaš mrenu na oku i da nikoga ne vidiš.

via GIPHY


5. Ako je prošlo sat i više vremena možeš sve eksati. To je opća kultura i Šeks to radi. I naruči novo piće ili se zaputi u dom. Dom kao svoju kuću, a možeš i u drugi kafić.

Cijeli ovaj postupnik je manje - više realan. Međutim nisam napomenuo kako je to sjediti u kafiću okružen raznim ljudima. Znam da sretneš često ove tipove ljudi. Sad ću ih nabrojati čekaj da smislim koliko vrsta. Hmm, pa može 7 jer je toliko bilo i patuljaka i kozlića.1. WiFi-osoba – to je ona osoba koja za lozinku od interneta pita prije nego li naruči nešto. Vodi se poslovicom: 'Tko pita, ne skita!'. Vjeruje u stabilnu internetsku vezu, a loš signal joj je kao apokalipsa za tarot-stručnjaka. Ne visi na mobitelu, ali važno je da je Wi-Fi uvijek ON jer možda stigne neka važna poruka koja nikako ne stiže.

2. Zahtjevna-od-rođenja-i-prije osoba – osoba koja ne naručuje kavu s mlijekom, nego kofeinski pripravak s dodatkom tekućina koja može biti majčina ili kravlja s određenom postotnom zastupljenošću masnoća. Ova osoba nikada nije zadovoljna dobivenim proizvodom koji je naručila jer je uvijek temperatura pripravka barem za 0,73°C veća od optimalne za njenu usnu šupljinu. S ovim osobama ni konobar ne voli komunicirati.

via GIPHY


3. Šaljivdžija – u ovoj skupini je osoba koja misli da je presmiješna i zanimljiva, a svaki njen vic zvuči kao psalam. Nije smiješno, nije zanimljivo. Često pri plaćanju izmiče novčanice jer misli da će se svi smijati i reći da ne mora platiti jer izaziva grčeve od smijeha u trbuhu. Jedini grč koji izazove je moždani jer izvuče previše živaca. Osoba koja s njim pije piće često ima puno obveza pa ranije ode kući. Šaljivdžija zapravo živi samo za gromoglasan smijeh svih gostiju. Tko čeka, valjda i dočeka.

4. Kafanska pjevačica – ovoj grupi pripada svaka osoba koja obožava pjevati iz petnih žila svaku balkansku pjesmu, ali pri tome zaboravi uključiti glasnice, a isključi sluh. Ne mora biti samo žena, može tu biti i muškaraca koji vole Thompsonove pjesme pa kod konobara naručuju prave hrvatske pjesme, prema njihovom mišljenju. Umjesto OIB-a piše im patriotizam. Bez obzira za spol, 'kafanski muzičari' baš vole pjevati i razbijati čaše od kristala i misliti da su glavni. Tko pjeva, zlo ne misli.

via GIPHY


5. Volim-što-duže-piti osoba – s ovakvom osobom ste barem jednom bili na kavi. Naime, ta osoba naruči mililitar nekog energetskog napitka (čisto da ne reklamiram) i pijucka ga otprilike jednako dugo koliko treba vremena da se pronađe odbjegli vlasnik Konzuma,koji je možda među londonskim policama londonskog Konzuma. Dobiješ žgaravicu i svrab dok si s takvom osobom na kavi jer ti možeš galone popiti dok ona pijucka.

via GIPHY


6. Online osoba – sve one osobe koje kada se spoje na Wi-Fi ne skidaju se s mobitela i stalno nekome odgovaraju na poruke iako im je inbox prazan. Doslovno mobitel povedu na povodcu na kavu i izvedu ga u šetnju. Zaborave da su s nekim drugim na kavi i otprilike 90% vremena budu na mobitelu, a ostalih 10% vremena bulje u vrata od WC-a i kimaju glavom. Ako ne odgovaraju na poruke onda čitaju knjige ili članke ili moje kolumne. Šalim se. Moje kolumne nitko ne čita.

7. Starosjedioc – najdugovječniji tip osoba. Uvijek sjede za šankom i bulje u sve koji dolaze. Nikad ne plaćaju piće nego većinom piju 'na crticu' . Kada dobiju plaću ili penziju počaste cijelu kafić i nemaju sutra za perec. Imaju već točno određeno mjesto i svoju stolicu koja se već udubila od siline sjedenja. Sjede tamo 2 smjene i znaju točan iznos prometa bolje nego konobari. S konobarom su najbolji prijatelji i smatraju da je 'kafana njihova sudbina'.Eto, gotova kolumna, ali nije petak. Nadam se da znate više tipova od mene i da ste se pronašli u nekoj grupi ili međugrupi koja je između redova, a ne piše. Meni je ovaj tjedan odličan, sutra idem na jedno mjesto o kojem će ovisiti hoćete li me bolje upoznati, ali eto nije bitno gdje, bitno je da mi držite fige. Dobio sam 4 iz prakse i sretniji sam od djeda kojeg sam otuširao.

Sreća je u malim stvarima tako da neću duljiti s pozdravom, nego ću samo reći: 'Bok!'.

Foto: Pixabay/Giphy

Alen Žigić


Pročitajte još:

Najsramotniji statusi iz prošlosti za dobar dan – razlike u ponašanju na društvenim mrežama nekad i danas

Ono kad ti se fkt ne da - 7 isprobanih načina kako izbjeći nastavu!

Kad se sa seksom krene prerano - što kad trudnoća dođe u tinejdžerskoj dobi?etiketa iskrenostiAlen Žigićtip osobekafićbircprotokol

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

O autoru...
Ja sam Alen, Žigić Alen. Imam 17 godina i dolazim iz Slavonije, iz istočnog sela-Bošnjaci (konzervativno mjesto).

Pohađam Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara za medicinskog tehničara. Idem u 4.A razred.

Prati nas na Instagramu

122.841
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se