Teen385 ForumPrijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Napredno pretraživanje  

Novosti:

SMF - Just Installed!

Autor Tema: Pobačaj  (Posjeta: 87015 puta)


Lara Croft

 • phpBB tipkam k'o teta za šalterom
 • *****
 • Postova: 1966
  • Profil
Pobačaj
« na: Veljaa 18, 2007, 02:46:57 »


Pobačaj ili abortus je naziv za prekid trudnoće koji završava smrću ljudskog fetusa ili embrija.
Postoji spontani pobačaj - uzrokovan bolešću, ozljedom ili nekim drugim prirodnim razlozima i namjerni pobačaj, koji nastaje kao posljedica kirurškog zahvata.


Cijena abortusa po zagrebačkim bolnicama kreće se između 1.200 i 1.600 kuna za abortus ploda između 10. i 12. tjedna trudnoće, što je zakonski rok u kojem se smije pobaciti. Privatnici, kojima odlazi određen broj žena želeći sačuvati anonimnost, svoju protuzakonitu rabotu ženama naplaćuju u velikom rasponu cijena – ili manje nego u bolnici pa sve do 3.000 kuna za abortus u zakonskom roku.


Nakon što otkriju trudnoću i odluče se na pobačaj gotovo polovina žena osjeća značajnu anksioznost, a petina je vrlo depresivna.
Psihički stres smanjuje se nakon pobačaja, ali trećina žena ipak ima emocionalne probleme nakon mjesec dana.
Žene koje se odluče izazvati pobačaj pod većim su stresom, depresivnije i anksioznije nego druge trudnice ili trudnice kojima prijeti spontani pobačaj, međutim dugoročno nemaju lošije psihičko stanje od žena koje su rodile dijete.
Samopouzdanje se ne čini pogođenim ovim procesom.
Manji broj istraživanja bavi se utjecajem planiranog pobačaja na kvalitetu kasnijih romantičnih veza i seksualno funkcioniranje; negativna iskustva opisana su čak kod petine žena.
Pobačaji se događaji u događati će se. Stoga je razumijevanje emocionalnog utjecaja pobačaja na ženu vrlo važno za javno zdravstvo. [/color]


Kako se žena osjeća prije pobačaja?

Psihička patnja individualno je različita nakon što žena otkrije trudnoću i odluči se na pobačaj.
Anksioznost, depresija i općenito psihički stres opisuju se kod različitog broja žena u tom razdoblju, ovisno o studiji.
Razlike među rezultatima različitih istraživanja najvjerojatnije su posljedica korištenja različitih dijagnostičkih parametara.
Iz svih je istraživanja jasno kako žene prije abortusa osjećaju visoku razinu psihološkog stresa.
Opseg ove patnje je manje jasan, iako je njihova anksioznost i depresija učestalija nego kod opće populacije.
Kvalitetne studije koje se fokusiraju isključivo na anksioznost i depresiju otkrivaju gotovo polovinu ankzioznih i petinu depresivnih žena prije abortusa.
Istraživanja koja se bave širim definicijama psihološkog stresa nalaze 15-69% žena s psihičkim patnjama. U usporedbi sa ženama koje planiraju nastaviti trudnoću, žene koje sumnjaju i potvrde trudnoću te planiraju abortus imaju više negativnih i manje pozitivnih osjećaja u tom razdoblju. Kako se pobačaj približava, žene su sve anksioznije i pod većim stresom nego trudnice koje nastavljaju trudnoću ili im prijeti spontani pobačaj.


Kako se žena osjeća nakon pobačaja?


Većina istraživanja ovog pitanja obuhvaća istraživanja koja ispituju stanje prije i poslije pobačaja. Ipak, promjene psihološkog stanja nakon pobačaja ne smiju se uspoređivatis onima prije pobačaja jer je to vrijeme najvećeg stresa. Nažalost, mnoge studije objavljuju jedino ovu usporedbu umjesto prikaza apsolutne razine stresa i prilagodbe.
Istraživanja pokazuju kako je neposredno nakon pobačaja razina anksioznosti znatno smanjenja. Pojedini znanstvenici ovo objašnjavaju očekivanjem boli tijekom pobačaja i općenitim iskustvom pobačaja; kad je pobačaj gotov više nema očekivanja boli i neizvjesnosti. Informacije o psihološkom stanju neposredno nakon pobačaja su ograničene. Općenito, razina anksioznosti i depresije manja je nego prije pobačaja, više je pozitivnih nego negativnih osjećaja i prisutan je osjećaj olakšanja. Iako se razina depresije smanjuje neposredno nakon pobačaja, razina depresije ipak ostaje nešto povišena.
Tijekom slijedećeg mjeseca psihička patnja se značajno smanjuje, međutim ne nestaje kod svih. To bi značilo da stres prije pobačaja nije izazvan isključivo očekivanjem operacijske boli. Brojna istraživanja potvrđuju duže trajanje psihičkog stresa koji se nastavlja i nakon prvih mjesec dana poslije pobačaja. Osjećaj olakšanja prisutan je kod većeg broja žena, dok se osjećaj krivnje kod većne polako gubi.
Pobačaj je nedvojbeno traumatski događaj jer se kod žena opisuju i simptomi posttraumatskog stresa. Ti su simptomi učestaliji prije pobačaja iz čega se može zaključiti kako nije sam pobačaj traumatski stres već i drugi čimbenici poput iščekivanja pobačaja i neplanirane trudnoće. Ako su žene svjesne tijekom pobačaja i tijekom procesa vide mrtvi fetus, simptomi su intenzivniji.


Dugotrajne emocionalne posljedice pobačaja


Istraživanja općenito otkrivaju nisku razinu psihičkog stresa zbog pobačaja u godinama koje slijede. Iako većina žena kaže kako ponekad razmišljaju o pobačaju i eventualnom ishodu života u slučaju da su nastavile trudnoću, svega tri posto žena o tome intenzivno razmišlja. Dvije godine nakon pobačaja svega nekoliko postotaka žena ima simptome posttraumatskog stresa, a depresija se dvije godine nakon pobačaja otkriva kod petine žena. Tu treba imati na umu kako više od petine žena navodi povremena depresivna razdoblja i prije trudnoće. Razina samopouzdanja nakon pobačaja usporediva je sa samopouzdanjem žena koje su nastavile željenu ili neželjenu trudnoću.

Zaključci

Kvalitetna istraživanja pokazuju smanjenje razine anksioznosti, depresije i općenitog psihičkog stresa u mjesecima nakon pobačaja. O stupnju ovog smanjenja postoje nesuglasice jer sva istraživanja ne rezultiraju istim brojevima. Studije su složne u zaključku kako mali broj žena ima psihičke posljedice jednu do dvije godine nakon pobačaja.

Utječe li pobačaj na veze sa suprotnim spolom?

Iznenađujuće malo istraživanja se bavi utjecajem pobačaja na romantične veze.
Miller i suradnici objavili su nekoliko istraživanja u kojima većina žena navodi kako se zadovoljstvo partnerom i vezom nije promijenilo nakon pobačaja, dok 8-12% žena navodi smanjeno zadovoljstvo vezom. Veliko smanjenje zanimanja za seks navodi 5-8% žena, ačak 20% žena navodi kako zbog pobačaja imaju negativniji stav o svojoj seksualnosti. Strah od negativnih posljedica za vezu osjeća 20-25% žena i muškaraca prije pobačaja. Njemačko istraživanje koje su proveli Barnett i suradnici pokazuje kako je u godini dana nakon pobačaja prekinuto 22% veza u kojima je došlo do trudnoće te se pobačaj direktno ili indirektno okrivljuje za prekid u više od polovine slučajeva. Ovo bi se moglo pripisati racionalizaciji jer je sličan broj prekida opisan i u kontrolnoj grupi. Mečutim, u istom je uzorku 16% veza prekinuto neposredno prije pobačaja (vjerojatno zbog stresa povezanog s neželjenom trudnoćom) i one nisu uvrštene u analizu studije, čime se potcjenjuje utjecaj pobačaja na prekid veze. Nakon pobačaja žene opisuje značajno veći broj sukoba, manje romantičnih osjećaja i manje povjerenja u partnera nego prije spoznaje o trudnoći. Ipak, nakon godinu dana ove razlike nestaju.
Godinu dana nakon pobačaja gotovo petina žena kaže kako rjeđe imaju seksualne odnose; ti su podaci slični u kontrolnoj skupini.
Zaključno, većina žena ne opsiuje promjene svoje sekuslanosti niti u vezi s partnerom nakon pobačaja. Negativan efekt na seksualne veze opisuje 10-20% žena u prvim tjednima i mjesecima nakon pobačaja, a 5-20% nakon godinu dana.
10-20% žena opsiuje negativan utjecaj pobačaja na vezu s partnerom u prvih nekoliko tjedana pa i do tri godine kasnije. Pobačaj očito ima različit utjecaj na različite žene - neke su nakon pobačaja nezadovoljnije vezom i seksom, neke zadovoljnije, a većina ne opisuje nikakve promjene. Muškarci takožer opisuju negativan utjecaj pobačaja na vezu i seksualnost.
Sva dosadašnja istraživanja zahtijevaju ponavljanje s većim brojem žena, jasnije usporedbe rezultata i jednake kriterije ispitivanja posljedica. Kvaliteta studija posljedica pobačaja se razlikuje te stoga nije teško naići na različite podatke. Međutim, iako se brojevi razlikuju, iz studije se mogu izvući konkretni podaci: pobačaj je traumatsko iskustvo, stresan za većinu žena, iščekivan sa strahom, anksioznošću i depresijom. Nakon pobačaja se ti simptomi značajno smanjuju i dok kod nekih posve nestaju i ne ostavljaju posljedice na vezu, seksualnost i psihu, nezanemariv broj žena osjeća posljedice godinama kasnije.
« Zadnja izmjena: Oujak 20, 2007, 03:13:12 od Lara Croft »
Evidentirano
Pardon me, but your teeth are in my neck...

Lara Croft

 • phpBB tipkam k'o teta za šalterom
 • *****
 • Postova: 1966
  • Profil
(Nema naslova)
« #1 na: Veljaa 18, 2007, 02:49:37 »

Neki misle da je pobačaj bezopasan,bezbolan postupak i da je poslije pobačaja sve po starome,da se ništa neće promijeniti.


Redovito su posljedice pobačaja razarajuće i dugotrajne za tijelo, psihu i duh čovjeka.

 
Istraživanje na ženama koje su učinile pobačaje pokazalo je:

-94% žena je žalilo što su učinile pobačaj,

-60% žena je izjavilo da im se poslije pobačaja pogoršao život,

-31% žena je imalo suicidalne osjećaje,

-28% žena je pokušalo samoubojstvo nakon pobačaja..

 

Moguće su ove:TJELESNE POSLJEDICE:


-ozljede grlića maternice,

-probijanje maternice,

-krvarenje,

-ostaci posteljice uzrokuju infekciju,

-ozljede crijeva i  trbušnih organa,

-upale u maternici,jajovodima,maloj zdjelici i trbušnoj šupljini,

-trovanje krvi,

-krvni ugrušci koji zapnu u žilama,

-neprohodnost jajovoda,

-neplodnost,

-češća pojava izvanmateričnih trudnoća,

-ožiljci,

-suženost grlića maternice,

-veća učestalost spontanih pobačaja,

-komplikacije u budućem porodu (vjerojatnost 25%),

-sklonost ranijem porodu,

-produljeni porod,

-povišen perinatalni mortalitet,

-50% veća mogućnost raka dojke,

-intezivna bol,

-mogućnost da dijelovi pobačenog djeteta ostanu i uzrokuju infekcije

-atonija maternice


Moguće su ove :PSIHIČKE POSLJEDICE:


-depresija (vjerojatnost 77%)

-osjećaj krivnje,

-stalna napetost,

-nesanica,

-noćne more,

-napadaji uzbuđenja i panike,

-frustracije,

-napadi bijesa i mržnje,

-gubitak samopoštovanja,

-povlačenje u sebe,

-nemogućnost oproštenja samome sebi,

-psihička samorazaranja (vjerojatnost 50%),

-samodestruktivni porivi i namjere,

-strah suočavanja s pobačajem,

-pojava emotivne hladnoće i životnog pesimizma,

-poteškoće u odnosima s djecom,

-pad motivacije,

-seksualni poremećaji,

-poremećaji u prehrani,

-poremećaji u komunikaciji s ljudima,

-akutne psihotične reakcije,

-shizofrenija,

-suicidalne misli,

-teškoće u koncentraciji,

-gubitak interesa,

-sklonost alkoholu i drogama,

-sklonost stalnom plakanju.

Ako je otac djeteta sudjelovao,moguće je da i on ima psihičke posljedice.
« Zadnja izmjena: Sijeanj 01, 1970, 01:00:00 od Lara Croft »
Evidentirano
Pardon me, but your teeth are in my neck...

Lara Croft

 • phpBB tipkam k'o teta za šalterom
 • *****
 • Postova: 1966
  • Profil
(Nema naslova)
« #2 na: Veljaa 18, 2007, 02:51:47 »

OBLICI POBAČAJA

Prijeteći pobačaj (abortus imminens) - postoji samo krvarenje različite jačine. Ako je plod živ, trudnoću je moguće zadržati.

Započeti pobačaj (abortus incipiens) - krvarenje i bolovi su jači - ukoliko je plod još živ, trudnoću je moguće zadržati.

Pobačaj u toku (abortus in tractu) - krvarenje i bolovi su jaki, a plod ili njegovi dijelovi već u kanalu maternice.

Nepotpuni pobačaj (abortus incompletus) - krvarenje i bolovi traju neko vrijeme, trudnica je primijetila ispadanje tkiva ili ugrušaka iz rodnice; ušće maternice je još otvoreno.

Potpuni pobačaj (abortus completus) - bolovi i krvarenje su se smirili, maternica je veličine kao i prije trudnoće, ušće maternice je zatvoreno.

Anembrionalna trudnoća (graviditas anembrionalis, engl: blighted ovum, vještičino jaje) - trudnoća kod koje odumru embrijske stanice, ali hranidbene stanice oko njih nastave rast još neko vrijeme.

Zadržani pobačaj (abortus retenus, missed abortion) - mrtvi plod i mrtve hranidbene stanice (trfoblast) ostaju još neko vrijeme u maternici. Obično se ustanovi izostanak normalnog porasta maternice, plod je ultrazvučno bez srčane akcije, bez plodne vode ili se počeo razlagati.

Nekomplicirani febrilni pobačaj - spontani pobačaj kod kojeg se razvije povišena tjelesna temperatura do 38°C zbog blage infekcije unutarnjeg sloja maternice, endometrija. Infekcija se ne širi na ostale organe pa se zove nekomplicirana. Liječenje je antibiotsko.

Komplicirani pobačaj - nakon spontanog pobačaja nastaje upala koja se širi na okolne organe, prisutna je visoka tjelesna temperatura, opće loše stanje, bolovi. Liječenje se provodi kombinacijom antibiotika.

Cervikalni pobačaj - dijelovi odbačenog zametka nalaze se u donjem dijelu maternice i ne mogu izići jer je stisnuto ušće maternice. Cervikalni pobačaj ne smijemo zamijeniti s vrlo opasnom cervikalnom trudnoćom.
« Zadnja izmjena: Sijeanj 01, 1970, 01:00:00 od Lara Croft »
Evidentirano
Pardon me, but your teeth are in my neck...