Danas riječ “tinejdžer” uzimamo zdravo za gotovo, bez da se upitamo kad je točno i gdje nastala ideja suvremenog “tinejdžera”.
Kada su 'izumljeni' tinejdžeri?

Kada su 'izumljeni' tinejdžeri?Danas riječ “tinejdžer” uzimamo zdravo za gotovo, bez da se upitamo kad je točno i gdje nastala ideja suvremenog “tinejdžera”. Iako smo već pisali o srednjem vijeku i odnosu tadašnjeg društva prema mladima, situacija u Americi baca potpuno novo svjetlo na povijest nastanka tinejdžera.

… Život tinejdžera u Srednjem vijeku – a mislili ste da je vama teško!…


U 19. stoljeću američko društvo dijelilo se samo na odrasle i djecu koja su imala priliku što je dulje uživati u čarima djetinjstva, dok su se u međuvremenu polagano pripremala za teškoće i zamke života odraslih. Iako je tada praksa dječjeg rada još uvijek postojala, sve više država donosilo je zakonske odredbe kojima se rad maloljetne djece zakonski zabranjivao i kažnjavao.Rastao je i prosječan broj godina koje bi mladi proveli u školama, a roditelji su sve dulje čekali da njihovi potomci stupe u brak (umjesto da im dogovaraju brakove koji su se sklapali već među šesnaestogodišnjacima).

Sve ove okolnosti dovele su do pojave novog dijela života svakog pojedinca  - tinejdžerske dobi. Američki adolescenti počeli su pokazivati ponašanja koja nisu poznavali ni odrasli ni djeca. Iako se riječ tinejdžer počela upotrebljavati tek desetljećima kasnije, tinejdžerski “mentalni sklop” nastao je 1920-ih godina.

Od udvaranja do dejtanja

Najveći faktor koji je utjecao na pojavu neovisnih tinejdžera bio je automobil. Tinejdžeri su mogli uživati slobodu od pogleda i kontrole roditelja koja je bila nepoznata ranijim generacijama prije izuma automobila i njegove dostupnosti širem tržištu. Proces udvaranja ubrzo je prerastao u dejtanje.

U ranija vremena, djevojke i dječaci svoje su prve “dejtove” dogovarali i provodili kod kuće, pod budnim okom roditelja i obitelji. Dečko bi upoznao njene roditelje, sjedili bi u boravku i razgovarali, a onda bi bila poslužena večera za čitavu obitelj (stravično, jel da?). Jedina intima koju je par imao, bilo je onih par trenutaka na trijemu prije rastanka. Nakon nekoliko ovakvih susreta, ako bi bili sretni, par bi dobio dopuštenje da prošeta bez pratnje odraslih.

Automobil je promijenio sve ovo. Dejtanje je pomaknuto dalje od radoznalih i zabrinutih očiju roditelja, a tinejdžeri su dobili priliku za intimnija i privatnija druženja. Seksualna revolucija pomela je Ameriku, a kasnije i Europu, a pojava seksa prije braka postala je uobičajena.Utjecaj automobila


Automobilska tehnologija utjecala je i na druge velike promjene u životima mladih: nastala je institucija srednje škole.
S obzirom na napredak transporta, učenici su mogli putovati u udaljenije škole. Obrazovanje se produljilo, a kao rezultat svega ovoga – nastala je institucija srednje škole kakvu poznajemo danas: mjesto na kojemu je velik broj tinejdžera na okupu, prisiljen na interakciju i međusobnu komunikaciju. Ubrzo nakon toga, počele su se pojavljivati različite subkulture unutar tinejdžera koji su se grupirali po sličnim interesima (štreberi, cool ekipa, sportaši, genijalci, umjetnici, navijačice i sl.).

Ostalo je, kako se kaže, povijest!

Kako zamišljaš da su mladi živjeli prije ovih promjena koje su dopustile stvaranje i emancipaciju tinejdžera?

L.B./izvor: USHistory
foto: Pinterest

Pročitajte još…

…Oni su ispisali stranice povijesti – a bili su 'samo' tinejdžeri!…

…Povijest šminkanja: Kako se šminkalo u doba baroka i starih Egipćana?…

…Najmisteriozniji ljudi u povijesti…Povezano

Achilles

Achilles

ja zamisljam bolji zivot bez auta i alkohola.pratnja roditelja nie potrebna bas ako su namjere sa curom vrlo ozbiljne...na kraju svega sveli ste decka-curu na fizicki izgled, ljubav na seks i onda se pitate zasto ste nesretni..

CoolTeenGirl

CoolTeenGirl

wooooooooooow


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se