Milka Trnina je bila velika zvijezda glazbene scene Europe i Sjeverne Amerike na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Zbog njene popularnosti nastala je legenda koja kaže da je svjetski poznata čokolada dobila ime baš po njoj...
Slatka legenda: čokolada Milka dobila ime po jednoj Hrvatici

Slatka legenda: čokolada Milka dobila ime po jednoj HrvaticiMilka Trnina je bila velika zvijezda glazbene scene Europe i Sjeverne Amerike na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Bila je toliko popularna da postoji legenda koja kaže da je svjetski poznata čokolada dobila ime baš po njoj…

Milka Trnina rođena je u okolici Ivanić-Grada, 19. prosinca 1863. godine. Najveća je hrvatska operna pjevačica i svakako jedna od najznačajnijih sopranistica u cijeloj povijesti opere.Školovala se u Zagrebu i u Beču, a prvi put je nastupila 1882. godine. Potom je nastupala u Leipzigu, Grazu, Bremenu i Munchenu. Gostovala je i širom Europe i Sjedinjenih Država, a neko vrijeme je predavala pjevanje u New Yorku.

Proslavila se glumom u Wagnerovim djelima, iako je pjevala i u Bethovenovim i Mozartovim komadima. Giacomo Puccini je rekao da se nijedna Tosca ne može usporediti s Milkinom. Umrla je 1941. godine.

Jedna od najzanimljivijih anegdota vezanih za ovu ličnost ona je o postanku čokolade Milka.

Iako se obično tvrdi da je ime ovog slatkog proizvoda dobiveno spajanjem dvaju riječi – one za mlijeko (njem. milch) i kakao, postoji i legenda koja kaže drugačije.

Bogati švicarski tvorničar Carl Russ-Suchard – zet Philippa Sucharda koji je osnovao kompaniju u kojoj se 1901. godine počela proizvoditi “Milka” – bio je toliko oduševljen Milkinim izvođenjem Riharda Wagnera, kojeg je obožavao, da je nagovorio Philippa da čokoladu nazove po ovoj opernoj divi.

Što vi mislite, ima li šanse da je ova legenda istinita?

L.B./izvor: Telegraf.rs
foto: screenshot/YouTube, Shutterstock

...Pročitajte još...

...Čoksa koju ne možete pojesti do kraja! Pogledajte!...

...Bijela čokolada uopće nije čokolada!...

...Čokolada...mmmmm!...Objavljeno 26.01.2015. u kategoriji Jeste li znali
Tagovi: Milka Trnina, čokolada Milka, legenda o imenu

linkinpark99

linkinpark99

Mozda i jeste po njoj,ali zasto se krava zove milka?

CoolTeenGirl

CoolTeenGirl

znala

NickiDominates

NickiDominates

Zapravo ovo nije istina. Jedan dečko imao je curu Milku koja ga je ostavila,a onda se on htio osvetiti pa je nazvao čokoladu milku (kravu)


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se