10

Svačiji rukopis je jedinstven i otkriva puno više nego što to vjerojatno možeš i zamisliti, a na temelju njegove analize mogu se saznati različite karakteristike osobnosti. Time se bavi grafologija, vještina prosuđivanja kararktera i psihološkog stanja pojedinca, koja se temelji na postavci da između rukopisa i njegova autora postoji uočljiva veza.

Danas je grafologija najčešće zastupljena u kriminalistici i sudskom vještačenju, kada se treba ustanoviti autentičnost potpisa, odnosno identitet osobe koja potpisuje pojedini dokument, a često se njome služe i povjesničari kada žele utvrditi autorstvo pojedinog starog rukopisa.Grafolozi tako razlikuju šest tipičnih rukopisa; onaj koji naginje na lijevo ili na desno, onaj koji je zaobljen, zbijen ili koji sadrži tisak i križić iznad i ili j. Prilikom analiziranja rukopisa vodi se računa i o prostoru između riječi, obliku i vezivanju slova, iskorištenosti prostora te raznolikim detaljima, a mogu se i proučavati pojedinačna slova te njihove specifičnosti.

Tako način na koji pišemo slova grafolozima otkrivaju mnoge osobine, kao npr.

Slova koja se nepravilno naginju označavaju krutost. Slova koja su jako utisnuta pokazuju da je osoba koja piše uznemirena, dok slova koja su srednje utisnuta pokazuju na izdržljivost i mogućnost nošenja s problemima.

Jako krupna slova pak povezana su s teatralnosti, a sitna slova označavaju visoku razinu koncentracije i introvertiranost. Kod osoba koje su izrazito druželjubive uočavaju se široka slova, dok se uska slova povezuju sa sramežljivošću i discipliniranošću.Čitljivi rukopisi karakteriziraju komunikativne osobe, dok su tekstovi napisani nečitko povezani s tajanstvenošću.

Osim toga, postoji i zabavna strana grafologije, kao što je npr. analiza naših škrabotina koje mnogo puta činimo nesvjesno, a koja može otkriti dosta o nama.

Tako na primjer osobe koje crtaju strelice se smatraju odlučnima, a sama strelica često ukazuje na posvećenost određenom cilju. Svima nam omiljena srca karakteriziraju zaljubljenu i vedru narav, dok zvjezdice ukazuju na optimizam. Razni uzorci sugeriraju introvertiranost, a cvijeće društvenost.

Ako pak osoba papir ispuni svojim inicijalima to će ukazati na želju za osamostaljivanjem, dok će paukova mreža asocirati na zarobljenost ili potrebu da nekoga ili nešto privuče.

U svakom slučaju u slovima se izgleda krije mnogo tajni koje osim stručnjaka uz malo proučavanja možemo otkriti i sami. I zato olovku i papir u ruke...

Sonja Curi
Foto: Sxc.hu

rukopisgrafologijazanimljivo


Komentari

Slatkica12

Slatkica12

21.08.2013.

Baš ste pogodili. xD

Amina256

Amina256

21.08.2013.

A ne znam bas,crtam sve zivo,i srca i cvijeće i zvijeedze,ne mogu bit pet osoba u jednom tijelu :P

21.08.2013.

U nekim aspektima se pronalazim,a u nekima i ne baš,kao npr. ove škrabotine,ja crtam sve živo i ne živo. xD
I zaboravili ste napomenuti da su osobe s ružnim rukopisom inteligentnije od onih s lijepim.Po tome sam ja genijalac. :P

pikka

pikka

21.08.2013.

a što s nama koji svakih mjesec dana promijenimo rukopis? :D
ri_ot - a prema tome sam ja idiot, hahah

purgeriiica

purgeriiica

21.08.2013.

Ohoho, zaboravili su na jednu vrst rukopisa, doktorski. :) a to bi bio moj.

21.08.2013.

imam ubjedljivo najruzniji rukopis u razredu nije zapravo toliko ruzan ali svega nekoliko osoba ga moze procitati :) no zato lijepo crtam :D

Ivy98

Ivy98

21.08.2013.

Ja imam izdržljivost i mogućnost nošenja s problemima, imam zaljubljenu i vedru narav, društvena sam i imam želju za osamostaljivanjem.. :))

AmRaMe

AmRaMe

21.08.2013.

moj govori da sam neuredna

ClarisLo

ClarisLo

21.08.2013.

znači ja sam teatralna

Protein-Iva

Protein-Iva

22.08.2013.

meni svi kazu da imam 'profesorski' rukopis :D

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

105.640
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se