0

Za razliku od cjelovite kurikularne reforme koja je tek u pripremi, Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme od 2017./2018. do 2022./2023. trenutno je na e-savjetovanju.

Cijelu strategiju možete pronaći ovdje, a nas je zainteresirala najavljena promjena u školskoj prehrani. Naime, rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo naveo je nadležna tijela da povećaju udio potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za pet posto jer učenici imaju loše prehrambene navike.

Istraživanje u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj je pokazalo da čak 66% djece ne jede voće svaki dan, a 76% ne konzumira povrće svakodnevno. 75% učenika konzumira mlijeko ili jogurt najmanje jednom tjedno kod kuće, a najviše piju čokoladno mlijeko. Njega pije čak 75% učenika, obično mlijeko 72%, a popularni su i voćni jogurti, obični jogurti i sirevi.

Učenici najviše jedu krafne, lisnata tijesta i piju slatke napitke, potvrđuju istraživanje, pa ni ne čuti da se sve više djece i tinejdžera bori s pretilošću.Problemu je doskočila Strategija koja propisuje preporučuje dnevnu količinu po učeniku – 100 do 150 g voća ili povrća i 0,15 do 0,25 l mlijeka ili ekvivalenta mlijeka.Prednost pri nabavi će imati svježe namirnice lokalnih proizvođača, a u obzir će se uzimati i okolišni aspekt, odnosno nabavljat će se proizvodi koji su manje izloženi pesticidima i ispušnim plinovima kraj većih prometnica.

 

Isporuka će se vršiti jednom tjedno u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine, dok će se mlijeko i mliječni proizvodi isporučivati jednom tjedno kroz najmanje 12 tjedana.Foto: Unsplash

M.Z. / e-Savjetovanja


Pročitajte još:

Sve više škola odustaje od odlaska na maturalac - čeka li to i tebe?

Bilo je i vrijeme – uvodi se informatika kao obavezan predmet u osnovne škole

Iz srednjih škola izbrisano 41 zanimanje – pogledajte što ekipa ne želi raditi


Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

103.983
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se