Za razliku od cjelovite kurikularne reforme koja je tek u pripremi, Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme od 2017./2018. do 2022./2023. trenutno je na e-savjetovanju.
Konačno nešto novo - pročitajte kakve promjene stižu u školske kuhinje

Konačno nešto novo - pročitajte kakve promjene stižu u školske kuhinje



Za razliku od cjelovite kurikularne reforme koja je tek u pripremi, Nacionalna strategija za provedbu Školske sheme od 2017./2018. do 2022./2023. trenutno je na e-savjetovanju.

Cijelu strategiju možete pronaći ovdje, a nas je zainteresirala najavljena promjena u školskoj prehrani. Naime, rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo naveo je nadležna tijela da povećaju udio potrošnje voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani učenika za pet posto jer učenici imaju loše prehrambene navike.

Istraživanje u osnovnim školama u Republici Hrvatskoj je pokazalo da čak 66% djece ne jede voće svaki dan, a 76% ne konzumira povrće svakodnevno. 75% učenika konzumira mlijeko ili jogurt najmanje jednom tjedno kod kuće, a najviše piju čokoladno mlijeko. Njega pije čak 75% učenika, obično mlijeko 72%, a popularni su i voćni jogurti, obični jogurti i sirevi.

Učenici najviše jedu krafne, lisnata tijesta i piju slatke napitke, potvrđuju istraživanje, pa ni ne čuti da se sve više djece i tinejdžera bori s pretilošću.



Problemu je doskočila Strategija koja propisuje preporučuje dnevnu količinu po učeniku – 100 do 150 g voća ili povrća i 0,15 do 0,25 l mlijeka ili ekvivalenta mlijeka.



Prednost pri nabavi će imati svježe namirnice lokalnih proizvođača, a u obzir će se uzimati i okolišni aspekt, odnosno nabavljat će se proizvodi koji su manje izloženi pesticidima i ispušnim plinovima kraj većih prometnica.

 

Isporuka će se vršiti jednom tjedno u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine, dok će se mlijeko i mliječni proizvodi isporučivati jednom tjedno kroz najmanje 12 tjedana.



Foto: Unsplash

M.Z. / e-Savjetovanja


Pročitajte još:

Sve više škola odustaje od odlaska na maturalac - čeka li to i tebe?

Bilo je i vrijeme – uvodi se informatika kao obavezan predmet u osnovne škole

Iz srednjih škola izbrisano 41 zanimanje – pogledajte što ekipa ne želi raditi







Objavljeno 18.08.2017. u kategoriji Zanimljivosti


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!



Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se