0

Osnovna škola Kostrena želi stati na kraj korištenju mobitela ne samo na satu, nego i unutar školskog prostora, a neposlušnike će kažnjavati opakim pedagoškim mjerama. Prva mjera je pisana opomena koja utječe na ocjenu iz vladanja na kraju godine, a sljedeća je ukor.

Na ovu drastičnu mjeru se odlučila općinska škola u blizini Rijeke nakon situacije u kojoj je verbalni sukob dviju učenica nižih razreda na Viber grupi toliko eskalirao da su se u njegovo rješavanje uključile i prosvjetne ustanove, rekla je ravnateljica Biserka Miškulin za Glas Istre.Taj incident nije ni nastao unutar školskih zidova, ali su se posljedice svađe navodno preslikale na odnose u cijeloj školi. Ravnateljica Miškulin je naglasila da je korištenje mobitela izvan škole još veći problem od korištenja u školi jer učenici često 'vise' na društvenim mrežama bez pristanka roditelja.

Osim toga, Miškulin tvrdi da se njima služe i za prepisivanje, da koriste razne aplikacije na ispitu i da snimaju nastavu i objavljuju ju na YouTubeu. Čak su i zabilježili pojavu lažnih profila nastavnika na društvenim mrežama u OŠ Kostrena, a sve je to bilo previše upravi škole.

via GIPHY


Osnovna škola Pehlin već desetak godina ima u školskom kućnom redu pravilo da se mobiteli na nastavi ne mogu koristiti, no izvan škole profesori učenicima ne mogu ništa. Ako ih profesori ulove u kršenju pravila na satu, oduzimaju im mobitel i zovu roditelje da dođu po njega. I na to imaju svako pravo - prema Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera donesenom u rujnu 2015. godine, korištenje mobitela u školi spada pod 'lakše prihvatljivo ponašanje', a svako izricanje pedagoške mjere temelji se na 'bilješkama iz pedagoške dokumentacije i/ili službenim bilješkama stručnih suradnika i/ili ravnatelja, a ako je potrebno i na mišljenjima drugih nadležnih institucija'.No, neke škole zabranile su mobitele već u samoj blizini škole i to tijekom cijelog boravka, a nekima ih toleriraju i na nastavi. Tako na primijer Osnovna škola Podmurvice dozvoljava korištenje mobitela čak i na nastavi – ali samo nekih predmeta i to onih koji zahtijevaju korištenje kalkulatora.

Ravnatelj najveće riječke osnove škole, OŠ Srdoči, Ivan Vukić je pak rekao da vjeruje da bi zabrana korištenja mobitela mogla vratiti učenike druženju i igri. 'Nekad smo za vrijeme odmora imali puno dvorište djece koja su trčala i skakala, a danas to izgleda tako da svi sjede i igraju igrice na mobitelima. Digitalna tehnologija je zarobila njihovo slobodno vrijeme', izjavio je Vukić za Glas Istre.

Foto: Shutterstock/Pixabay/Giphy

M.Z.


Pročitajte još:

Kako izgleda jedan dan u školi jednog zagrebačkog učenika? Frendovi, sendvič, zezancija... Mihael je snimio prefora video i osvojio mobitel!

Imaš Viber ili Instagram na svom mobitelu? Evo što ne smiješ propustiti!

S mobitelom ideš i na wc? Situacije u kojima bi trebala prestati tipkatipravilaškolaučenicimobitelRHukorpedagoške mjere


Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

108.853
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se