Priznaj i ti – mnogi od nas dijele isti problem – imaju naviku jedenja kose. No, jesi li znala koliko je opasna?
Upozorenje! Opasna navika koju imaju mnogi od nas može te koštati života

Upozorenje! Opasna navika koju imaju mnogi od nas može te koštati životaPriznaj i ti – mnogi od nas dijele isti problem – imaju naviku jedenja kose. No, jesi li znala koliko je opasna?

Jasmine Beever (16) je umrla jer je progutala ogromnu količinu svoje kose, koja je uzrokovala infekciju u želucu, odnosno čir. Taj čir je prsnuo i otkazali su joj vitalni organi, piše The Independent.

Odjednom se samo srušila u školi i odvezena je u bolnicu, gdje je premila u roku od 15 minuta od zaprimanja, usprkos pokušajima reanimacije bolničke ekipe. Ispostavilo se da je imala peritonitis, upalu tankog sloja tkiva u abdomenu koju je uzrokovala velika količina progutane kose. To stanje poznato je i pod nazivom Rapunzelov sindrom (koji je ime dobio po bajci 'Zlatokosa').'Jasmine je svoju kosu žvakala i cuclala godinama', napisala je prijateljica obitelji Donna Marshall na Facebooku. Uskoro je i njezina najbolja prijateljica, Billie Joe Ashwell, na stranici Just Giving pokrenula kampanju za prikupljanje sredstava za pomoć obitelji stradale s objašnjenjem 'Svi koji su poznavali Jasmine znali su da je bila divna i brižna djevojka'. Do sada je prikupljeno 3,427 funti, odnosno 171% više od željenog iznosa koji je iznosio 2,000 funti.

A Jasmine nije jedina – Rapunzelov sindrom prikazan je i u seriji 'Dr. House', a u stvarnom svijetu dosta često slušamo o žrtvama, onima kojima je žvakanje i cuclanje kose postalo hobi.


Ono što znamo sa sigurnošću jest da i među nama ima puno onih koji to rade... Jedino što te molimo je da prestaneš! Osim što jako ružno izgleda prizor 'jedenja' kose, iznimno je opasna aktivnost. Nemoj više, molimo te.

Foto: Just Giving/Giphy/YouTube

M.Z.


Pročitajte još:

Uništavaju nam život ili su skroz bezopasne - koje su najveće ovisnosti teen generacije?

Pazi što lajkaš – zašto je trend Instagram fitnessa opasan?

Širi se panika zbog igre 'Plavi kit' – što možeš učiniti kako bi se zaštitila?Objavljeno 21.09.2017. u kategoriji Zanimljivosti
Tagovi: kosa, žvakanje, jedenje, Rapunzelov sindrom, opasno, navika

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se