14

Bilješke o piscu:
August Šenoa rođen je 1838. godine u Zagrebu. Djetinjstvo je proveo u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu. Prvi razred mađarske gimnazije završio je u Pečuhu, a u Zagrebu će završiti ostalih 7. 1873. godine imenovan je gradskim senatorom. Umro je 1881. g. Svoj roman “Zlatarevo zlato” objavio je 1871. godine u časopisu “Vijenac”, a godinu dana kasnije kao posebnu knjigu.


Mjesto radnje:

Zagreb

Vrijeme radnje:

Druga polovica 16. st.; od 1574. do 1582. godine

Tema:

Sukob zagrepčana i gregorijanaca zbog prava na Medvedgrad
O djelu:

Ovo je djelo povijesni roman. Pisan je štokavštinom utemeljenom na građanskom jeziku. Ima dosta latinskih riječi jer je roman pisan u 16. st. kada se latinski jezik još uvijek koristio. U svom pripovijedanju pisac se koristi dijalozima koji vode do sukoba, monolozima i čestim, dugačkim opisima koji nam opisuju prostor u kojem se radnja odvija. Šenoa je sveznajući pripovjedač jer ima uvid u cjelokupno zbivanje i radnju. On je i nepouzdani pripovjedač jer iznosi vlastito mišljenje o postupcima svojih likova. U ovom romanu ima sredstava retardacije:

Šenoa uz dvije glavne radnje (borba za Medvedgrad i ljubavna priča Dore i Pavla) ubacuje i mnoge epizodne radnje (npr. sukob Petra i Stjepka, sukobi u hrvatskom saboru…)

Radnja romana je podijeljenja na dvije paralelne radnje:

povijesnu i ljubavnu. Uz povijesnu priču vezan je i opis cjelokupnog društvenog i političkog života Zagreba u 16. st. To je osnovna fabula na koju se vezuje i ljubavna fabula, u kojoj je prikazana priča o dvoje zaljubljenih. To dvoje je iz različitih društvenih staleža i u to vrijeme se nisu smjeli ni voljeti, a još manje ženiti. Na početku romana pisac iznosi mnoštvo opisa da bi nas bolje upoznao sa životom u 16.st. Upoznajemo se sa panoramom Zagreba, s običajima tog vremena te sa životima raznih ljudi i s glavnim likovima.

Analiza likova:

Glavni i najvažniji likovi su Dora Krupićeva i Pavao Gregorijanec. Dora i Pavao su pozitivni likovi. Oni se vole, ali su iz različitih društvenih slojeva pa ne smiju biti zajedno.

Dora

Oičenje nevinosti, čistoće, nježnosti i dobrote. U romanu se spominju samo njezine vrline, kao da uopće nema mana. “Bijaše bistra, živa, te se već za kasnijeg djetinjstva toliko oslobodila tako  da je više nisu smatrali djetetom, svi su je nazivali “zlatarevom mudrijašicom” jer se mala naučila čitanju i pisanju…”

Dora je vrlo inteligentna, jako pametna i lijepa. Njezino srce je osvojio samo Pavao Gregorijanac. Ona na kraju umire jer su svi negativni likovi bili protiv nje. Njezinu smrt isplanirao je Grga Čokolin, koji je volio Doru, ali je nije želio gledati sretnu s drugim.

Pavao

Mlad i lijep čovjek. Hrabar je, odlučan i plemenit. Dobar je vojnik, a u borbi je velik junak.

“Mladiću bijaše jedva dvadeset godina. Lice blijeđašno, plemenito, kosa dugačka, crnomanjasta, brčići mali, čelo visoko, a sjajne plavetne oči pod tamnim trepavicama dvije zvijezde da ih nije mutila neka sjeta. Mladić bijaše lijep, snažan, a ljepši od brige i sjete.”

Pavle je bio zaljubljen u Doru. Za nju bi dao sve, pa i svoj život.

On je veoma plemenit i osjećajan, te je posve različit od svog oca. Bio je jako vezan uz majku, te se nakon njezine smrti udaljavao od obitelji.

Stjepko Gregorijanec

Dostojanstven, samovoljan i silovit plemić. Čini sve da ostvari svoje želje.

Jako mu je važno mišljenje drugih.

Klara Grubarova

Brzopleta, pokvarena i lažljiva. Opsjednuta je svojom ljubavi prema Pavlu zbog koje na kraju poludi.

Petar Krupić

Iskren, pošten, blag i mudar. Velik je uzor svojoj kćeri Dori.

Grga Čokolin

Pokvaren, zao i tašt. Voli Doru i planira njezinu smrt samo da je ne gleda sretnu sa nekim drugim.

Magda

Oličenje dobrote i sigurnosti. Voljela je i štitila Doru te je nakon njezine smrti i sama umrla nastavljajući je štititi i nakon smrti.


August ŠenoaZlatarevo zlatolektirelektira

Komentari

statebriga

statebriga

08.02.2010.

ovo djelo je užas...bne znam koja normalna osoba ovo može procitat do kraja..

MARIKA

MARIKA

17.12.2010.

meni je ova knjiga baš odlična

ITgirl

ITgirl

21.01.2011.

knjiga je dosadna, što se tiče povijesnih dijelova..ali kad god se spominju dora i pavao ili bilo šta vezano za njih-super je....ovo se treba pročitat definitivno ;)

23.01.2011.

aime ovo sam trebala procitat za sutraa :/ katasrofa!! procila sam 1 polgavlje i pola drugog,uzas :/

syzana

syzana

29.05.2011.

knjiga je wrhhhh....(samo me nerviraju oni historijski djelovii.)

lan4

lan4

18.09.2011.

meni je ova knjiga najbolja...

bascelik

bascelik

05.12.2011.

"Ima dosta latinskih riječi jer je roman pisan u 16. st. kada se latinski jezik još uvijek koristio." ahahhahhahah...kako roman može biti pisan u 16. stoljeću, kada je šenoa rođen u 19.? ahahhahahha

Bad_Queen

Bad_Queen

12.12.2011.

meni je knjiga bila sasvim oke. Istina, na početku ubija u pojam, ali kasnije postaje sve bolje. Znači, čitajte, doć ćete do zanimljivog djela, POSTOJI! :)

Rosallie_girL_x

Rosallie_girL_x

28.12.2011.

TOTALNO se slažem s Bad_Queen!! Knjiga je stvarno super, osim na početku je malo dosadna i treba se priviknuti na taj jezik! =D Kad sam ju pročitala pustila sam pokoju suzicu..:'(

MusicFreak

MusicFreak

12.01.2012.

Knjiga je odlična,ako se izostave oni povijesni dijelovi,naravno,i te latinske riječi..Zanimljivo je kako je Šenoa uspio dočarati i opisati scene...Tek dijalog,reakcije likova...Vrijedi je pročitati,definitivno :D

malenakata

malenakata

23.06.2012.

molim ja čitam knjigu emil i defintivno

dzejna

dzejna

21.10.2012.

@bascelik Da si fno pročitao/la prve dvije stranice knjige znao/ča bii :D
Knjiga je stvarno supeeer!!

Rose385

Rose385

07.11.2012.

fantasticna.....

MijA1243

MijA1243

09.01.2013.

pročitala :D not bad..

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

125.244
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se