1

Bilješke o piscu:
Ivan Mažuranić se rodio 1814. g. u Novom Vinodolskom. Bio je istaknuti hrvatski političar, a 1873. g. izabran je za hrvatskog bana. Bio je prvi hrvatski ban pučanin i upravljao je hrvatskom 7 godina.  Umro je 1890. g. Ivan Mažuranić je napisao spjev „Nenadović Rado“, ljubavnu pjesmu „Javor i tamnjanika“ i programsku pjesmu „Vjekovi Ilirije“. Također je dopunio „Osmana“ Ivana Gundulića XIV. i XV.  pjevanjem. Najznačajnije Mažuranićevo djelo je „Smrt Smail-age Čengića“. Ono predstavlja najviši domet Mažuranićevog pjesničkog stvaranja i ujedno jedno od najboljih djela naše književnosti.


Vrsta djela: Umjetnički ep

Mjesto radnje: Hercegovina

Vrijeme radnje: XVI. stoljeće

Tema: Krvnički život Smail-age Čengića

Vrsta stiha: Slobodni

Ritam: Umjereno polagani

Likovi: Smail-aga Čengić, Novica, Durak, Hasan, Mujo, Mer, Jašar, Bank, Saruk.

Kratki sadržaj:

Agovanje

Silni turski ratnik, Smail-aga Čengić, imao je puno robova, crnogoraca.  Budući da je bio krvoločan ubijanje nevinih i bespomoćnih bilo mu je zabavno. Tako je jednog dana odlučio da ubije skupinu mladića.  Starac Durak molio ga je da ih poštedi, što je aga odbio. Nakon što je ubio mladiće, starcu je odredio smrt vješanjem. To bi učinjeno naočigled Durakova sina Novice, aginog vojnika. Gledajući tjela ubijenih Smail-aga se divio svojoj moći, ali istodobno ga je mučilo to što su mladići pred njim poginuli bez straha.

Noćnik

Vidjevši kakva mu je sudbina zadesila oca i vidjevši pravu aginu narav, Novica se odlučio pridružiti svojim dotadašnjim neprijateljima u borbi protiv Smail-age vođen željom da osveti oca.

Četa

Skupila se mala četa onih kojima je bilo dosta aginih zlodjela. Odlučili su da se sukobe s agom. Na putu ih je stari svećenik blagoslovio i upozorio da je njihov pohod velika i sveta stvar jer brane svoju rodnu grudu i svoj narod.

Harač

U međuvremenu zli aga odlučio je kupiti od naroda harač tj. porez.  Sa svojim podanicima utaborio se na Gackom polju. One ljude koji nisu mogli platiti porez odvodio bi kao zarobljenike. Jednog dana aga je došao u neugodnu situaciju. Naime, za vrijeme jedne igre, svom je vojniku slučajno izbio oko, što je izazvalo podsmjeh među narodom. Budući da je zbog toga aga bio ljut odlučio se opustiti uz večeru.  Iznenada je hrabra četa napala turke. Zatečeni turci nisu pružili jak otpor. Hajduk Mirko je puškom ubio zlog Smail-agu Čengića. Tako je Novica dočekao osvetu, ali i sam je poginuo od ruke turčina Hasana.

Kob

Zli Smail-aga Čengić dočekao je svoju sudbinu. Godinama je nanosio zlo drugima, a sada je zlo došlo njemu. Svu njegovu sjajnu opremu uzeo je plahi turčin koji je nije vrijedan i oprema više ne blista na njemu kao što je blistala na velikom ratniku, ali zlom čovjeku, Smail-agi Čengiću.

Ivan MažuranićSmrt Smail-age Čengićalektirelektira


Komentari

dalma

dalma

13.06.2010.

ČUJEŠ TI OVU TIŠINU? SPOOKY :) BUDI PRVI I KOMENTIRAJ:

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

105.538
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se