0


Bilješke o piscu:

Rođen je u Vinkovcima. Stekao naobrazbu iz gospodarstva i šumarstva u Beču. Oduševljavali su ga Turgenjevi “Lovčevi zapisi”.  Kao šumar službovao je u Vinkovcima i još nekim slavonskim selima.  Umire u Koprivnici 1906. g. Napisao je Pripovijetke, Priče djeda Nike, Tena, Tri ljubavi, Oprava, crticu Slavnoska šuma i romane Mrtvi kapitali i Među svjetlom i tminom. Započinje kao pjesnik, najveći uspjeh postiže u prozi (u romanima i pripovijetkama). Njegovo stvaralaštvo je vezano uz rodnu Slavoniju. Pisac je slavnoske zemlje i šume, pjesnik rada i oštar kritičar malograđanskog mentaliteta. Objavljivao je i stručne članke.

Josip Kozarac piše o:
Gospodarskim odnosima u Slavoniji

Odnosu prema strancima i stranom kapitalu

Stranim vojskamaKratki sadržaj:

Sa šesnaest godina bila je vrlo vitka i mršava, a mati joj je bila boležljiva i nadala se da će svoju kći udati, pa onda može u miru umrijeti. Otac Tenin je bio veliki neradnik. Jedino što je radio jest to što je bio svinjar dok se zadruga nije raspala. Kad Tena navrši osamnaestu, mati nju, pošto Tena nije pokazivala interesa ni za koga, uda za Jozu Matijevića. Uskoro mati umre, a lijepa Tena koja se u međuvremenu proljepšala napusti Jozu radi vodnika Jaroslava. Uskoro je on morao otići u boj, pa se tužna, u nadi da će ga zaobraviti, okrene Leonu, zastupniku jedne pariške tvrtke.

Isprva ga je izbjegavala, ali se kasnije zaljubila u sjaj i bogatstvo njegova doma.  Svidje joj se i Đorđe, ciganin, pa kad se Leon morao vratiti u Podravinu uzme za ljubavnika njega pošto je nije imao tko uzdržavati, a Jozu uzme da je brani. Maruška je bila bijesna jer je njezin Đorđe odlazio Teni, pa joj pokloni haljinu koju je nosila žena koja je imala kozice.  To Tenu poružni, pa se Jozo okrene Ivki, a Đorđe svojoj Maruški i sinu kojeg mu je Maruška rodila, a kojem on nije bio otac. Jaroslav se vrati iz rata (bez ruke) i kupi kuću i zemljište što je bilo Tenin otac zapio i zadužio. Oženi se Tenom i podigne novu kuću. Tako pobije Teninu tezu da ona ne pripada samo jednom muškom, već svima. Tena je do prije bolesti, nakon proljepšavanja bila uobražena i smatrala se lijepom (divila se sama sebi). Iako je bila dobro odgojena, njezin odgoj pomalo nestaje i počinje razmišljati o uzimanju oženjenih muškaraca za ljubavnike da bi je uzdržavali, što kasnije i napravi. Ti muškarci su bili Jozo i Đorđe.

Leon simbolizira ulazak bankarskog kapitala u Hrvatsku (Leon je bio podrijetlom Židov).


josip kozaracTenalektirelektira

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

121.446
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se