Djed Cornille bio je stari mlinar; punih 60 g. bavio se brašnom. S velikom je ljubavlju hranio mlin. Izluđivali su ga mlinovi koje je pokretala para...
Alphonse Daudet: Pismo iz mog mlina

Alphonse Daudet: Pismo iz mog mlina
Bilješke o piscu:

Alphonse Daudet rođen je u Nimesu u južnoj Francuskoj, umro je 1897. g. u Parizu. U dvadesetoj godini postao je tajnik bogatog plemića i moćnog ministra u vladi cara Napleona III. U svojoj 28. godini objavljuje roman «Mališan» ili «Povijest jednog djeteta».

Naziv priče:


Tajna djeda Cornillea

Kratki sadržaj:

Djed Cornille bio je stari mlinar; punih 60 g. bavio se brašnom. S velikom je ljubavlju hranio mlin. Izluđivali su ga mlinovi koje je pokretala para. Stalno je govorio da ne idu tamo i da se ti razbojnici koriste parom da izrađuju kruh. Svaki dan je u mlin donosio jako puno vreća brašna u kolicima. Nitko nije znao kakva je to tajna djeda Cornillea. Jedanput je njegova unuka išla s dečkom do mlina da dobije blagoslov, a poslije kad je djed izišao njegova unuka je vidjela da ga nema. Sjetila se da pogleda kroz prozor i vidje da je to samo prazna prostorija, a nema ni zrna žita. Vratili su se u selo i rekli sve što su vidjeli. U 2 riječi su se dogovorili da skupe pšenicu i odnesu je. Vrata mlina su bila širom otvorena i vidjeli su djeda kako sjedi tužno. Ušli su punih vreća u mlin. Djed je ponosno radio i mljeo žito.Vrsta djela:

Alegorijska priča

Mjesto radnje:

Mlin

Vrijeme radnje:

Ljeto

Tema:

Djed Cornille više voli kruh koji je rađen od vlastite ruke nego od pare.

Analiza glavnog lika:

Djed Cornille je vrlo odlučan čovjek koji više voli obične mlinove od parnih mlinova. Ima 60 godina.

Naziv priče:

Koza gospodina Seguina

Kratki sadržaj:

Gospodin Seguin nikada nije imao sreće sa svojim kozama. Svakoga jutra bi prekinule konopac i odlazile u planine gdje bi ih vuk pojeo. Tako ih je sve gubio na isti način. Zato je kupio mladu kozu jer je mislio da će se priviknuti i ostati. No bio je u krivu. Onda je Biki rekao da je imao kozu koja je bila jaka i opasna kao jarac. Borila se s vukom cijelu noć i onda ujutro postala zajutrak vuku. Bika je ujutro otišla u planinu i igrala se. Odjednom je izašao vuk i borio se s Bikom cijelu noć. Ujutro se umorila i vuku je postala sladak zajutrak.

Vrsta priče:

Alegorijska priča

Mjesto radnje:

Planina, livada gospodina Seguina.

Vrijeme radnje:

Dan

Tema:

Bika je uvijek htjela u planine pa makar riskirala život.


Objavljeno 02.02.2010. u kategoriji Strana lektira
Tagovi: Alphonse Daudet, Pismo iz mog mlina, lektire, lektira

 

Nevjerojatna i tragična priča o čovjeku koji je pokušao usisati svoj prdac

Ovako izgledaju oči na različitim drogama Dopisivanje stvara ovisnost jer je slično orgazmu

 Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!


Horoskop

Moda i ljepota

Idesh!

Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?


Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se