2

Bilješke o piscu:
Austrijski pisac Karl Bruckner rođen je 9. siječnja 1906. godine u Beču. Iako se pripremao za trgovački zanat, radio je i kao tehničar, prodavač novina, čuvar garaža. Otkriva slikarsku nadarenost, piše i svoju prvu pjesmu, odlazi u Brazil, ali u domovinu se vraća 1938. godine, kad je unovačen u njemačku vojsku. Nakon rata objavljuje crtice za novine, a poslije tri romana za odrasle, piše i svoju prvu knjigu za mladež, „Dijamant Tobije Ambergera“, o sudbini austrijskih iseljenika u Brazilu. Pozornost čitatelja zaokupio je romanom o nogometu, a potom knjigom „Pablo, Indijanac“ postiže i opća priznanja i pohvale. Više je puta nagrađivan nagradama kao najbolji pisac za mladež, a s 93 prijevoda svojih djela na 22 jezika postiže svjetsku slavu. Najpoznatije djelo Karla Brucknera, roman Sadako hoće živjeti, prvi je put objavljen 1961. godine.


Mjesto radnje: U Japanu u gradu Hirošimi, u zrakoplovu, na otocima u zračnoj bazi.

Vrijeme radnje: 20. stoljeće

Tema: Borba za život djevojčice Sadako.

Kratki sadržaj:

U početku romana upoznajemo glavnu junakinju ove knjige – djevojčicu Sadako i njezinog brata Šigea. Svi dobijaju skromne obroke od kojih se jedva može preživjeti. Japanci nisu ni znali što to Amerikanci imaju i koliko je jako to novo njihovo oružje sve dok jednoga dana iznad Japana nije letio zrakoplov na 8 000 metara nadmorske visine i ispustio atomsku bombu. Ona je eksplodirala na 400 metara nadmorske visine i u toj jednoj sekundi je uništila sve što se našlo u blizini eksplozije. Desetak godina kasnije djevojčica Sadako je trebala sudjelovati u biciklističkoj štafeti.  Tako je i bilo. Ali je Sadako ubrzo preminula jer joj je krv bila otrovana gama zrakama koje prodiru kroz čvrstu tvar.

Kompozicija djela:
Uvod

Upoznajemo se sa glavnim likom ove pripovijetke, djevojčicom Sadako, i saznajemo kako se između Japana i SAD-a vodi rat.

Zaplet

Američki piloti i ostali dio vojske na otoku mora otići u svoje kolibe i prozore pokriti sa crnim zavjesama. Na aerodrom slijeće zrakoplov sa atomskom bombom.

Vrhunac

Američki četveromotorac B-52 polijeće noseći atomsku bombu.  Dolazeći nad japanski grad Hirošimu ispušta bombu. Bomba eksplodira na 400 m nadmorske visine.

Rasplet

Djevojčica Sadako umire. U vrtu mira u Hirošimi stoji njen spomenik.

 

Analiza likova:

Sadako

U početku romana ona je četverogodišnjakinja, a pred kraj romana je četrnaestogodišnjakinja. Dok je Sadako bila mala počela bi plakati ako joj nešto ne bi, a onda joj je Šigeo morao objašnjavati o tome što će se dogoditi ako bude plakada tj. da će joj doći zmaj i da će ju ugristi, pa bi onda Sadako prestala plakati. Kad je trebala sudjelovati u biciklističkoj štafeti Šigeo ju je stalno trenirao, a ona se uvijek ljutila na njega jer ju toliko muči. Kasnije je u biciklističkoj štafeti vidjela da je sve to bilo za njezino dobro.

Šigeo

Krupan dječak, nikad pregrub prema svojoj sestri. Vrlo je volio svoju sestru ali ja mislim da je nekad ipak bio pregrub prema njoj.  Sluša svoga oca ali ga Sadako nije trebala poslušati kad joj je rekao da mu da zmaja kako bi ga on prodao i zaradio novac. U tome ju je Šigeo trebao spriječiti.

Najljepši ulomak:

«Moj sine Kunijoši, hrabri junače! Obavijestio si me da je tvoja krv drugi put potekla za čast naše domovine. Ja, tvoj brat, tvoja majka i tvoje dvije sestre jučer smo hodočastili u hram Nišoji. Dao sam svećeniku da izreče mnoge molbe za tvoje ozdravljenje Budi, našem rasvjetitelju Svijeta. I mi smo na koljenima molili za tebe. Tvoj se otac klanja pred tobom, ponosan na sina Kunijošija. »

Ovaj ulomak mi se svidio jer otac daje poticaj svome sinu da se i dalje bori za domovinu. Sin je oca obavijestio da mu je krv drugi put potekla u čast domovine. Otac potiče svoga sina, dajući svećeniku da izrekne mnoge molbe za njegovo ozdravljenje.

Dojam o djelu:

Za razliku od drugih knjiga, ovo je jedina knjiga koju sam ja pročitao, a koja ima tužan svršetak. Knjiga mi se nije svidjela jer je djevojčica Sadako preminula. Da mi je znati samo tko je izmislio atomsku bombu?!  Srećom, danas su u svijetu atomske bombe zabranjenje, pa se meni tako nešto ne može dogoditi. U djelu je neobično to što su Amerikanci napravili atomsku bombu i bacili je na Hirošimu, a zatim je američki liječnik liječio djevojčicu Sadako.


Karl BrucknerSadako hoće živjetilektirelektira

Komentari

terrab1ll

terrab1ll

23.02.2011.

da te poučim... manhattan project bio je projekt na kojemu su radile stotine znanstvenika,a vođa tog projekta bio je julius robert oppenheimer.. na samu potrebu stvaranja atomske bombe upozorio je albert einstein, a potrebba je bila ta što su nacisti već vjerojatno radili na bombi.. uz to, bacanje atomskih bombi na hirošimu i nagasaki označilo je kraj najkrvavijeg sukoba u povijesti čovječanstva, drugog svjetskog rata! a ako si toliko neinformiran/a i živiš u neznam kakvom predivnom svijetu, samo rusija i amerika zajedno imaju 3000 nuklearnih bojnih glava (a i druge svjetske sile imaju dosta bojnih glava), od kojih je svaka na stotine (pa i tisuće) puta snažnija od one bačene na hirošimu (dakle, prilično sam uvjeren da možeš nastradati mnogo gore od onih ljudi koji su nastradali u hirošimi i nagasakiju, i nadasve je smješno i neutemeljeno tvrditi da se takvo što tebi nemože dogoditi!!!!)

_AxelF

_AxelF

03.06.2013.

Prvo se ti nauči čitati, onda poučavaj druge ;) Našao sam ovu temu sasvim slučajno, pa evo, gore navedeni je rekao:

"Za razliku od drugih knjiga, ovo je jedina knjiga koju sam ja pročitao, a koja ima tužan svršetak. Knjiga mi se nije svidjela jer je djevojčica Sadako preminula. Da mi je znati samo tko je izmislio atomsku bombu?! Srećom, danas su u svijetu atomske bombe zabranjenje, pa se meni tako nešto ne može dogoditi. U djelu je neobično to što su Amerikanci napravili atomsku bombu i bacili je na Hirošimu, a zatim je američki liječnik liječio djevojčicu Sadako."

Dakle, nije rekao da NEMA nuklearnih projektila, ali je rekao da su zabranjeni, što i jesu. I kad si već tako dobar u matematici i povijesti, reci mi, zašto Amerikanci ne bace svojih "1500 atomki" na Rusiju? Zato jer ih nemaju. ;) Eto, sad znaš malo više.

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

124.533
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se