3

Bilješke o piscu:
William Shakespeare (1564. – 1616.) je jedan od najboljih dramatičara i pjesnika Elizabetanske Engleske, i smatra se jednim od najtalentiranijih pisaca svih vremena. Napisao je 36 drama, 154 soneta i 2 narativne pjesme. Od toga su najpoznatija djela: Kralj Lear, Otelo, Hamlet, Romeo i Julija, Macbeth.


Mjesto radnje: Radnja se odvija u Veroni i Mantovi

Vrijeme radnje: Nešto prije Shakespearovog vremena, tj. oko 14. – 15. st.

Tema: Nesuđena ljubav Romea i Julije.

Ideja: Ljubav uvijek nalazi put, a tvrdoglavost se ne isplati.

Analiza likova:

Romeo – Mladi sin Montekijev, smmrtno zaljubljen u Juliju, hrabar, pošten i spretan na rapiru.

Julija – Kći Kapuleta, strašno voli Romea, mlada, pametna, odana.

Monteki i Kapuleti – Starješine dvije smrtno posvađane obitelji.

Paris – Mladi grof i knežev rođak koji želi oženiti Juliju.

Tibaldo – Ratoborni nećak gospođe Kapulet, stalno traži priliku da započne tuču.

Monah Lavrentije – Franjevac koji pomaže Romeu i Juliji da se vjenčaju.

Dojkinja – Julijina dojkinja koja ju savjetuje i pomažu u svemu.

Kratki sadržaj:

Romeo se na jednoj zabavi upozna s Julijom te se njih dvoje zaljube.  Svoju ljubav ne smiju otvoreno pokazati jer su pripadnici smrtno zavađenih obitelji. Zato Romeo dalazi u Julijin vrt kriomice i predlaže joj da se potajice vjenčaju. Julija pristaje pa Romeo odlazi kod monaha Lavrentija i dogovara tajno vjenčanje. Lavrentije ih vjenča, ali istog dana Tibaldo napadne Romeovog prijatelja Merkucija, i dok ih Romeo pokušava razdvojiti Tibaldo probode Merkucija. Tibalodo izazove i Romea te ga Romeo probode. Budući da je knez zabranio borbu između obitelji pod prijetnjom smrtne kazne, Romeo bježi kod Lavrentija da ga ne bi uhvatili.  Knez ga ipak ne osuđuje na smrt nego na prognanstvo. Prije nego što ode iz grada Romeo proved noć s Julijom i iako mu teško pada odvajanje od Julije on ipak ode u Mantovu.

Nakon što Romeo ode Julija sazna da se mora udati za grofa Parisa ili će je se otac odreći. Ona odlazi kod Lavrentija a on joj daje uspavljujuće sredstvo od kojeg će izgledati mrtva.  Lavrentije pošalje i pismo Romeu da dođe po Juliju u obiteljsku grobnicu.  Julija popije otrov i svi misle da je mrtva, ali Romeo ne dobija pismo od Lavrentija i ne zna za prijevaru. U međuvremenu Baltazar, Montekijev sluga, dolazi kod Romea sa viješću da je Julija mrtva.  Romeo na to ode kod apotekara i kupi pravi otrov i odlazi u Veronu u grobnicu Kapuleta. U to vrijeme Lavrentije doznaje da Romeo nije primio pismo, pa uzima željeznu šipku i odlazi na groblje izvući Juliju koja bi se uskoro trebala probuditi. Romeo stiže prije i u dvoboju ubije grofa Parisa koji je došao položiti cvijeće na Julijin grob. Romeo ulazi u grobnicu i misleći da je Julija mrtva ispija otrov i umire. Tada dolazi i Lavrentije, a Julija se budi. U međuvremenu je Parisov paž pozvao stražu i Lavrentije želi odvesti Juliju na sigurno, a ona ne želi poći. Kako se straža sve više približava Lavrentije bježi ostavljajući Juliju samu. Julija vidjevši Romea mrtvog uzme njegov nož i sama sebe probode. Uto ulazi straža i vidjevši što se desilo pretraži groblje. Nađu Lavrentija koji im sve ispripovjedi, a Kapulet i Monteki shvate kakvu su glupost učinili i pomire se.

William ShakespeareRomeo i Julijalektirelektira

Komentari

isidoranp2

isidoranp2

04.09.2011.

ok je i pomaze,ali mislim da bi trebbali pisat malo wise texta i radit analize...e,sad sam nezahwalna..:)))

27.03.2012.

e fala vam ko bratu xDD

Metallica74

Metallica74

16.09.2012.

ubi me

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

148.212
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se