7

Na Facebooku su uoči državne mature procurili zadaci s ispita, no u Ministarstvu obrazovanja tvrde da je to nemoguće.

“Jeste li čuli da će u srijedu na eseju iz hrvatskog jezika tema biti “Zločin i kazna” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, i to ulomak koji govori o razgovoru Raskoljnikova i Sonje, a da će se u čevrtak esej iz engleskog jezika pisati o GMO-u ili školskim kutama na višoj razini, a na nižoj o Facebooku?”

Spomenemo li podatak da je jedan od najtraženijih pojmova ovog tjedna na portalu Teen385 bio upravo 'zločin i kazna esej', vezan uz lektiru "Zločin i kazna", priča postaje još zanimljivija.

Ovakva se priča, koja već duže vrijeme kruži među maturantima diljem Hrvatske, danas pokazala - točnom. Unatoč svim sigurnosnim mjerama koje je prosvjetna vlast provela u školama.

Naime, od osam djela koja su morali pročitati za lektiru, maturanti su - gle, čuda - za temu danas dobili upravo odlomak iz “Zločina i kazne” i to baš onaj dio u kojem Raskoljnikov tumači Sonji zašto je ubio babu lihvaricu.

Za sve je kriva teta...

Među učenicima se proširila priča kako teta jednog maturanata, inače ispitna koordinatorica, nije mogla odoljeti pa je svome nećaku prišapnula što će biti tema eseja. A on je to proširio svojim kolegama.

Testovi iz hrvatskog i engleskog u škole su stigli u ponedjeljak, u zapečaćenim omotnicama, a do danas su se morali čuvati u sefovima.
U Ministarstvu tvrde da nitko nije mogao znati što je tema eseja, pa se postavlja pitanje kako je to znala ispitna koordinatorica.

- Nisam mogao vjerovati kad sam vidio da su se glasine pokazale točnima. Kad sam vidio to na Facebooku, prvo sam se upitao tko je to predvidio: Milan Tarot ili neki astrolog? Ali bilo je točno. Mi s naše strane nismo ni najmanje zakazali, a ne znam baš kako je bilo s druge strane. Jednakost za sve?! Informacije su procurile. Zavjet šutnje je prekinut. Dok su jedni čitali i pripremali svih osam lektira, drugi su mirno i spokojno uz Dostojevskog dočekali današnji dan. Ne vidim gdje je tu jednakost - rekao nam je jedan učenik splitske V. gimnazije koji je doživljaje s državne mature, kao i one koji su mu prethodili, opisao na Facebooku.

Neće poništiti esej


U Ministarstvu su uvjereni kako je to da su se informacije s interneta poklopile s činjenicom da se kao tema eseja doista pojavio roman “Zločin i kazna” - čista slučajnost.

- Esej nećemo poništavati jer za to nema potrebe. Prije testa proveli smo strogu kontrolu. Jamčim da nitko nije znao iz čega će se pisati esej - rekao je Goran Sirovatka, šef Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Dodao je kako uvijek postoji mogućnost da je netko slučajno pogodio. I matematički je gledano, kaže, vjerojatnost da će netko od osam djela pogoditi da je riječ baš o Dostojevskom, 13 posto.

Teen385 na Facebooku - postani fan

Više: Jutarnji.hr


državna maturaispitškola

Komentari

lucija13

lucija13

18.03.2010.

moja sestra danas ima maturu esej iz engleskog i nemapojma što će pisati, a može biti da netko i zna...

jackjones

jackjones

18.03.2010.

I, jesu bili ovi zadaci na maturi?

dalmatinka7

dalmatinka7

18.03.2010.

ja san pisala probnu.. i bio je zločin i kazna.. hehe :)) a ovi što su pisali pravu stvarno im je bio taj razgovor iz zločina i kazne između raskoljnikova i sonje.. :P

hellena1992

hellena1992

18.03.2010.

isss nama je raska dala za probu da napišemo esej jer smo pisali probnu i točno je bil taj ulomak iz Zličona i kazne,,,hehe ne vjerujem

miimms

miimms

18.03.2010.

nisi bile ove teme iz engleskog danas,totalno druge teme su bile,za višu nešto o sportu a za niži ne znam neko pismo,ovo što je neko bubno za zločin i kaznu bio je lucky guest 100%

dalmatinka7

dalmatinka7

18.03.2010.

e pa ovi naši su nešto spominjali da će bit pismo.. izgleda da su pogodili :P

marijaz20

marijaz20

18.03.2010.

i eto im njihova državna matura.. :D

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

124.412
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se