NicolLopez

NicolLopez

28.08.1946.

žensko

Storybrooke

ovdje želim
Čavrljati

Molim napaljene muskarce da odleprsaju sa moga profila i da mi se ne javljaju. Hvala :)

You're way too short to get on this ride. No I'm not, no I'm not. 😠😜

Komentari

Alex;)))

Alex;)))

06.07.2015.

Thanks za add:)

NicolLopez

NicolLopez

06.07.2015.

Nista :D

IvanaPattinson123

IvanaPattinson123

13.07.2015.

Lovatic hvala za add :D :*

NicolLopez

NicolLopez

13.07.2015.

Nis Lovatic :')

11.08.2015.

S obzirom na to da će tristota obljetnica Sinjske alke sasvim izvjesno poslužiti uglavnom kao povod čitavom nizu prigodničarskih tekstova, upotrebljivih uglavnom u kolažne i turističke svrhe, bez ikakva razumijevanja povijesnog konteksta unutar kojeg je nastala, ne bi škodilo osvrnuti se na to vrijeme i upozoriti na neodrživost mitološke slike stvari.
Tim prije što se, ako je vjerovati medijskim najavama vezanim uz HRT-ov dokumentarac o Alki, čak i odnos prema novijoj povijesti nije odmaknuo od mitologizacija i prešućivanja, koja na kraju nužno proizvedu revizionistički falsifikat. Manje ili više korektno zanatski napravljen. Što je, dakle, temeljni problem nacionalno-romantičarskog odnosa prema Alki?
Stvarnost je nešto drukčija od povijesne mitologije
Pojednostavljeno govoreći, radi se o promatranju povijesnih događaja iz konteksta suvremenog društva. Takav odnos, koji čak i javne obrazovne institucije potiču i održavaju, kako za vrijeme socijalističkog razdoblja tako i danas, povijest u pravilu promatra kroz crno-bijele vizure i prizmu imaginarnog nacionalnog interesa. U kojem postojimo, uvjetno govoreći, ‘mi’ i ‘oni’. Odnos prema baštini Sinjske alke nije tu naravno jedini, pa čak ni najdrastičniji primjer, no njegova aktualnost može nam poslužiti kao paradigma takvog tretiranja prošlosti. Sasvim u duhu Tuđmanove vizije o tisućljetnom snu i višestoljetnom povijesnom razvoju koji je nužno vodio do samostalne države, bitka iz 1715. godine dominantno se promatra u kontekstu borbe između Hrvata i Turaka u kojoj su Hrvati odnijeli pobjedu, spasivši Sinj od tuđinske okupacije. No stvarnost je ipak nešto drukčija od povijesne mitologije.
Kad je prije nekoliko godina, točnije 2007., u Klovićevim dvorima postavljena izložba Dalmatinska zagora – nepoznata zemlja, javnost je na najbolji mogući način mogla vidjeti kako funkcioniraju mehanizmi mitologizacije i samoobmane. U raskošnu izložbu, koju je iz mnogo razloga trebalo postaviti, ako ništa onda zbog tvrdnje iz samog naslova, o nepoznatoj zemlji, uložena su značajna sredstva. Uz kvalitetnu marketinšku kampanju i iscrpan, studiozan katalog, izložba je doživjela uspjeh kod javnosti i potpuno opravdala svoje postavljanje. No imala je isti problem kao i sadašnje obilježavanje tristote obljetnice Alke.
Pored toga što je brojne, manje ili više poznate činjenice, predstavila široj javnosti, znatan dio toga je prešutjela. To posebno vrijedi za katalog. Naime, kad bi neupućen netko čitao spomenuti katalog, stekao bi dojam kako je čitava Zagora temeljito i gotovo isključivo obilježena katoličkom baštinom, dočim islamske i pravoslavne jedva da ima u tragovima. Što, naravno, ne odgovara činjeničnom stanju stvari.
09.08.2015., Sinj - Jubilarna 300. Sinjska Alka. Sinjska alka je hrvatska viteska igra. Odrzava se svake godine u nedjelju u prvoj trecini mjeseca kolovoza u Sinju, na godisnjicu pobjede nad turskim osvajacima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-pase Celica koja je brojala 60.000 vojnika. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
SINJSKA ALKA ODRŽAVA SE SVAKE GODINE U NEDJELJU U PRVOJ TREĆINI MJESECA KOLOVOZA U SINJUSanjin Strukic/PIXSELL
Mantra o Hrvatskoj kao predziđu kršćanstva
Zadržimo li se ovdje na odnosu prema osmanskoj baštini u kontekstu Alke, pogubnost takva pristupa koja je dovela do mantre o Hrvatskoj kao predziđu kršćanstva, rezultirala je time da studenti povijesti na splitskom Filozofskom fakultetu organiziraju simpozije u čast oslobođenja Klisa od Turaka. Čime se anakroni i u temelju nacionalistički odnos prema prošlosti dodatno obnavlja i na najvišim obrazovnim institucijama u zemlji. Promatrati ratove između Mletačke Republike i Osmanskog Carstva iz 17. i 18. stoljeća kroz prizmu nacionalnog oslobođenja, u vremenu u kojem ne postoji pojam nacionalne svijesti, nije samo potpuno promašeno nego je i znanstveno diskreditirajuće. To što se takvu gledištu odaju mnogi profesionalni povjesničari sa sveučilišta i instituta, ne čini tu poziciju ništa utemeljenijom. Jedino na što ta činjenica upućuje jest stanje hrvatske historiografije.
Famozna bitka iz 1715. godine odigrala se u sklopu posljednjeg u nizu od tri mletačko-osmanska ratna sukoba iz 17. i 18. stoljeća, pri čemu treba naglasiti kako nije imala veću vojnu važnost. Općenito govoreći, čitavo dalmatinsko bojište u tom je ratu bilo sporedno u odnosu na vojne sukobe na Peloponezu, odnosno Moreji, kako se taj poluotok nazivao u mletačkoj terminologiji. Štoviše, nakon dva razarajuća rata iz 17. stoljeća (Kandijskog 1645. – 1669. i Morejskog 1684. – 1699.), ovaj posljednji rat u nizu, koji je završio mirom u Požarevcu iz 1718. godine, umnogome je poštedio Dalmaciju većih borbi i razaranja.
Njegov ključni ishod odnosio se na mletački gubitak Moreje i kompenzaciju u vidu dobivanja Imotske krajine, koja od tada postaje dio Mletačke Dalmacije. Sumiramo li ova tri ratna sukoba na dalmatinskom prostoru, shvatit ćemo da je njihova ključna posljedica ta da je prostor dalmatinskog zaleđa nakon otprilike stoljeća i pol osmanske vlasti došao u posjed Mletačke Republike. Pri čemu nisu bili rijetki slučajevi da jedni protiv drugih ratuju najbliži članovi obitelji iz tih pograničnih krajeva.
Mletačka Republika tada je bila osvajač
To konkretnije znači da neka vlast koja na određenom prostoru boravi dulje od stotinu i pedeset godina naprosto ne može biti tuđinska. Odvedemo li ovu tezu dalje preko ruba svjesne provokacije, prije će biti da se Mletačka Republika pojavila na tom prostoru tada kao osvajač, s čijim dolaskom se znatno promijenila demografska i identitetska slika prostora. Neupućeni čitatelji bi danas bili iznenađeni tadašnjim vizurama, primjerice Knina, Drniša i Sinja, koje su obilovale minaretima džamija.
Promatrajući bitku za Sinj, kao i sve ostale bitke između mletačke i osmanske vojske na prostoru Dalmacije, ona je zapravo bila bitka za imperijalne interese Mletačke Republike. Promatrati te ratove kroz prizmu nacionalnog oslobođenja potpuno je promašeno
Ovo mletačko osvajanje dalmatinskog prostora rezultiralo je dvjema posljedicama, od kojih je druga umnogome usmjerila daljnji razvoj dalmatinskog zaleđa. U prvom redu međureligijske te poslije međunacionalne odnose na tom prostoru. Značajno pomicanje mletačko-turske granice duboko u zaleđe jadranske obale prvi je put utjecalo na preusmjeravanje interesa vrhova Mletačke Republike prema Dalmaciji uopće.
Bitka za interese Mletačke Republike
S obzirom na brojne gubitke na ostatku Pomorskog posjeda, Dalmacija je Republici ostala jedinim prostorom na temelju kojeg su mogli graditi imperijalni mit i legitimizirati daljnji opstanak Republike. Što je Veneciju natjeralo na brojne reformske pokušaje u duhu prosvjetiteljstva u Dalmaciji 18. stoljeća. O čemu je sjajno pisao Larry Wolff u, kod nas neprevedenoj knjizi, o otkriću Dalmacije u doba prosvjetiteljstva.
Tako da je, s te strane promatrajući, bitka za Sinj, kao i sve ostale bitke između mletačke i osmanske vojske na dalmatinskom prostoru, zapravo bila bitka za imperijalne interese Mletačke Republike. Što je ona naravno svojim morlačkim vojnicima znala honorirati.
Tim je zabavniji paradoks koji ovo društvo u historiografskoj produkciji konstantno proizvodi već više od stotinu godina. S jedne strane, razgrađuje mletačko nasljeđe i naglašava kolonizatorski status Dalmacije u sustavu Republike, a s druge strane, nekritički glorificira bitke koje su vođene za korist Venecije proglašavajući ih bitkama za nacionalno oslobođenje. Ono po čemu su dugoročno ovi ratovi presudno obilježili prostor dalmatinskog zaleđa odnosi se na novu demografsku strukturu tog prostora.
09.08.2015., Sinj - Jubilarna 300. Sinjska Alka. Sinjska alka je hrvatska viteska igra. Odrzava se svake godine u nedjelju u prvoj trecini mjeseca kolovoza u Sinju, na godisnjicu pobjede nad turskim osvajacima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-pase Celica koja je brojala 60.000 vojnika. Alkarska povorka. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
ALKARSKA POVORKAIvo Cagalj/PIXSELL
Tada je, naime, na ispražnjeni prostor naseljeno brojno morlačko stanovništvo, kako katoličke tako i pravoslavne provenijencije, koje se sve do Drugog svjetskog rata nije nalazilo u nikakvu sukobu. Jedini sukob koji je obilježio mletačko 18. stoljeće vodio se između pravoslavnog morlačkog stanovništva i službene katoličke hijerarhije oko pitanja crkvene autonomije.
Pri čemu je, nedorečeno i kontradiktorno, arbitrirala država, ostavljajući taj problem otvorenim. U konačnici je takvo stanje dokinula francuska uprava, utemeljivši 1808. pravoslavnu episkopiju u Šibeniku.
Razmisliti o novom odnosu prema osmanskoj baštini
Imajući u vidu sve navedeno, a neosporavajući folklornu i baštinsku vrijednost alkarskog nasljeđa, vrijedilo bi razmisliti o novom odnosu prema osmansko-mletačkim ratovima i općenito prema osmanskoj baštini koja je umnogome obilježila prostor dalmatinskog zaleđa. Zbog čega se, posebno u kontekstu 21. stoljeća, promatranje osmanske vlasti kao tuđinske, ili nekom vrstom uljeza, čini prilično neprimjerenim. Jer bi iz te perspektive jednako tuđinske bile i mletačka, kao i habsburška, tj. austrijska vlast.
Bilo kakvo ustrajavanje na drugačijem tumačenju, koje bi u podlozi imalo katolički ekskluzivizam prostora i promatralo rani novi vijek kroz dioptriju suvremenog nacionalizma, pored toga što bi bilo posve promašeno, bilo bi i logički neodrživo.
Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 8. kolovoza 2015.


PROČITAJ I OVO MLETAČKA REPUBLIKA OSMANSKO CARSTVO SINJ SINJSKA ALKA
Frano Ivković pobjednik je jubilarne 300. Sinjske alke
Premijer Milanović danas neće doći u Sinj na jubilarnu, 300. Alku, jer ima nekih poteškoća sa zdravljem
Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan preminuo je nakon duge i teške bolesti
PODIJELI 436 TWEETAJ 0 POŠALJI E-MAILOM
OVAJ ČLANAK IMA 20 KOMENTARA. KLIKNI OVDJE ZA ČITANJE.
NE PROPUSTITE TOP VIJESTI IZ OVE KATEGORIJE
Vlada donijela odluku o prihvatu 550 izbjeglica
Još jedna optužnica protiv jednog od najvećih poreznih dužnika. Ovaj je svoje milijune skrivao u Švicarskoj
TAJANA VLAŠIĆ 23:43
2 PREPORUKA 0 KOMENTARA
(FILES) This November 19, 2014 file photo shows police officers as they stand in riot gear during a protest outside the Ferguson Police Department in Ferguson, Missouri. It is an image both shocking and yet sadly familiar: a black teenager face down in the middle of a residential street in a pool of his own blood. In another time, the police shooting of Michael Brown in Ferguson, Missouri on August 9, 2014 might have just been another local "incident." But those pictures -- of his uncovered body, of the angry faces of his neighbors as they set fire to a convenience store, of the tear gas and riot gear, of stoic protesters standing with their hands raised -- inspired and politicized a new generation of activists. AFP PHOTO / Michael B. Thomas
Izvanredno stanje u američkom okrugu Saint Louis, kritično mladić ranjen ranije u pucnjavi s policijom
HINA 23:40
0 PREPORUKA 0 KOMENTARA
PXL_270715_11253553
Vlasnici napuštenih hotela morat će plaćati uvećane komunalne naknade, objavila je ministrica graditeljstva
HINA 23:17
0 PREPORUKA 0 KOMENTARA
obitelji - 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi put se taj dan obiljezio 15. svibnja 1994. godine i poceo se obiljezavati s ciljem da se naglasi vaznost obitelji, a ovogodisnje obiljezavanje odvija se pod motom Poboljsanje socijalne integracije i medjugeneracijske solidarnosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pronašli smo važnu presudu: ako roditelj ne plaća alimentaciju, to po zakonu moraju učiniti baka i djed djeteta
ANA RAIĆ KNEŽEVIĆ 23:04
87 PREPORUKA 0 KOMENTARA
A handout picture released on the official Facebook page of the Syrian Presidency shows President Bashar al-Assad attending the Eid al-Fitr prayer at Al-Hamad mosque in Damascus on July 17, 2015, the first day of the Muslim holiday. AFP PHOTO / HO /THE OFFICIAL FACEBOOK PAGE OF THE SYRIAN PRESIDENCY == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /THE OFFICIAL FACEBOOK PAGE OF THE SYRIAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Nećak sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada uhićen zbog optužbi za ubojstvo
HINA 22:49
0 PREPORUKA 0 KOMENTARA
Pentagon guidelines on war coverage by journalists draw fire
Pentagon najprije usporedio ratne dopisnike sa špijunima, a potom ustvrdio da mogu biti ilegalni borci
HINA 22:38
0 PREPORUKA 0 KOMENTARA
UPRAVO SE ČITA
Slika-3
Proveo sam rat u Srpskoj Krajini. Ovo je moja intimna priča o Oluji
2541 PREPORUKA 17
Komentar: Kako je Karamarko napravio jedan od najvećih gafova cijele svoje političke karijere
2869 PREPORUKA 77
Još jedna optužnica protiv jednog od najvećih poreznih dužnika. Ovaj je svoje milijune skrivao u Švicarskoj
2 PREPORUKA 0
Javnost je zgrožena postupkom oca koji je radije pustio svoju kćer da se utopi nego da joj spasioci pomognu
72 PREPORUKA 1
Pronašli smo važnu presudu: ako roditelj ne plaća alimentaciju, to po zakonu moraju učiniti baka i djed djeteta
87 PREPORUKA 0
Osjećao sam se ružno i govorili su mi da sam debeo, pa me mama odvela na Rebro da mi pomognu smršaviti
1533 PREPORUKA 13
ISIS objavio kartu teritorija kojeg planiraju osvojiti u idućih pet godina. Proteže se od Španjolske do Kine
655 PREPORUKA 5

NAJČITANIJE U KATEGORIJI
11-2
Danas novi Telegram: Ovo je čovjek koji je naredio Salopekovu otmicu
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
salopek tomislav
Objavljeni su prvi značajniji detalji oko otmice Tomislava Salopeka
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
steiner
Putovanje života pretvorilo se u veliku tragediju, ali svome su sinu dali zadnje zalihe vode da bi preživio u pustinji
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
Zoran Grgić
Javio se i otac djeteta izvučenog iz užarenog automobila i tvrdi da je Požežanin samo pokazivao snagu
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
11-2
Otkrivamo tko je misteriozni Allam, čovjek koji je naredio otmicu Tomislava S.
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
Rasizam, Zagreb, Tinejdžeri
Svi pričaju o rasističkom ispadu grupe klinaca na Trgu bana Jelačića, internetom se širi revoltirana osuda
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
Croatian soldiers salute on top of armored vehicles on August 4, 2015 in Zagreb, during a military parade to mark the 20th anniversary of Operation Storm. The Croatian army launched Operation Storm on August 4, 1995, and saw 130,000 troops recapture in an 84-hour offensive a region that had been in Serb hands since 1991. While Croatia celebrates the anniversary as its Victory Day, Serbia has declared August 4 an official day of mourning and brands the operation the worst instance of ethnic cleansing in Europe in recent history. AFP PHOTO / STRINGER
Komentar: Kako je Karamarko napravio jedan od najvećih gafova cijele svoje političke karijere
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
screenshot-isis-karta
ISIS objavio kartu teritorija kojeg planiraju osvojiti u idućih pet godina. Proteže se od Španjolske do Kine
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
TELEGRAM PARTNERI

SPOJI SE S TELEGRAMOM
TELEGRAM FACEBOOK
TELEGRAM TWITTER
TELEGRAM NEWSLETTER

NAJNOVIJE IZ KATEGORIJE
Vlada donijela odluku o prihvatu 550 izbjeglica
Još jedna optužnica protiv jednog od najvećih poreznih dužnika. Ovaj je svoje milijune skrivao u Švicarskoj
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
(FILES) This November 19, 2014 file photo shows police officers as they stand in riot gear during a protest outside the Ferguson Police Department in Ferguson, Missouri. It is an image both shocking and yet sadly familiar: a black teenager face down in the middle of a residential street in a pool of his own blood. In another time, the police shooting of Michael Brown in Ferguson, Missouri on August 9, 2014 might have just been another local "incident." But those pictures -- of his uncovered body, of the angry faces of his neighbors as they set fire to a convenience store, of the tear gas and riot gear, of stoic protesters standing with their hands raised -- inspired and politicized a new generation of activists. AFP PHOTO / Michael B. Thomas
Izvanredno stanje u američkom okrugu Saint Louis, kritično mladić ranjen ranije u pucnjavi s policijom
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
PXL_270715_11253553
Vlasnici napuštenih hotela morat će plaćati uvećane komunalne naknade, objavila je ministrica graditeljstva
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
Damir Burić
Nakon što je Hajduk pobijedio Lokomotivu, njegov trener kaže da mu je uvijek gušt igrati protiv takve momčadi
Još članaka iz rubrike Sport
Vincent Kompany
West Bromwich Albion-Manchester City 0-3: Uvjerljivi City odmah zasjeo na čelo ljestvice
Još članaka iz rubrike Sport
obitelji - 15. svibnja proglasili su Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom 1993. godine. Prvi put se taj dan obiljezio 15. svibnja 1994. godine i poceo se obiljezavati s ciljem da se naglasi vaznost obitelji, a ovogodisnje obiljezavanje odvija se pod motom Poboljsanje socijalne integracije i medjugeneracijske solidarnosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pronašli smo važnu presudu: ako roditelj ne plaća alimentaciju, to po zakonu moraju učiniti baka i djed djeteta
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
A handout picture released on the official Facebook page of the Syrian Presidency shows President Bashar al-Assad attending the Eid al-Fitr prayer at Al-Hamad mosque in Damascus on July 17, 2015, the first day of the Muslim holiday. AFP PHOTO / HO /THE OFFICIAL FACEBOOK PAGE OF THE SYRIAN PRESIDENCY == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /THE OFFICIAL FACEBOOK PAGE OF THE SYRIAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Nećak sirijskog predsjednika Bašara Al-Asada uhićen zbog optužbi za ubojstvo
Još članaka iz rubrike Politika & Kriminal
Ivo Karlović
Karlović odservirao 18 aseva i nadigrao Poljaka za drugo kolo Montreala
Još članaka iz rubrike Sport
Telegram
PORTAL ZA DRUŠTVENA
I KULTURNA PITANJA.
Telegram je dio Net.hr mreže portala.
RUBRIKE
POLITIKA & KRIMINAL
SPORT
BIZNIS & TECH
VELIKE PRIČE
KULTURA
ŽIVOT
INFORMACIJE
O TELEGRAMU
IMPRESSUM
OGLAŠAVANJE
KONTAKTIRAJTE NAS
UVJETI KORIŠTENJA
SITEMAP
PRATI NAS
FACEBOOK
TWITTER
GOOGLE +
INSTAGRAM
RSS FEED
NEWSLETTER

LaDyMEOW

LaDyMEOW

16.08.2015.

Tnx za add 😀😀👍

NicolLopez

NicolLopez

16.08.2015.

Ma nis :DŠto se radi?

Pokerashprije 3 minute
Pokerash i Francikam su postali frendovi
Pokerashprije 4 minute
Pokerash i Tea_1011 su postali frendovi
ivan995prije 8 minuta
ivan995 je dao glas komentaru na Ne vjeruje mi da sam bila nevina
ivan995prije 8 minuta
ivan995 je dao glas komentaru na Ne vjeruje mi da sam bila nevina
Pokerashprije 9 minuta
Pokerash i Zaljubljena27 su postali frendovi
ivan995prije 10 minuta
ivan995 je dao glas komentaru na moj zivot
Pokerashprije 12 minuta
Pokerash i marijiccaa su postali frendovi
ivan995prije 14 minuta
ivan995 je dao glas komentaru na Novac😌
ivan995prije 14 minuta
ivan995 je dao glas komentaru na Novac😌
Pokerashprije 14 minuta
Pokerash i Marinaa8 su postali frendovi
Pokerashprije 15 minuta
Pokerash i Malena003 su postali frendovi
Pokerashprije 17 minuta
Pokerash i Marinelaa2 su postali frendovi
Nikich15prije 17 minuta
Nikich15 je dala glas komentaru na moj zivot
Nikich15prije 17 minuta
Nikich15 je dala glas komentaru na moj zivot
ivan995prije 17 minuta
ivan995 je dao glas komentaru na Poljubac
Nikich15prije 17 minuta
Nikich15 je dala glas komentaru na moj zivot
Pokerashprije 18 minuta
Pokerash i mala_plava su postali frendovi
thisisnothereprije 19 minuta
thisisnothere i DOKTORICA11 su postali frendovi
differentgirlprije 19 minuta
differentgirl je riješila kviz Kviz: Koji si lik iz Harry Pottera?
Nikich15prije 20 minuta
Nikich15 je dala glas komentaru na Poljubac

Prati nas na Instagramu

124.060
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se