Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja...
'Jako mi smetaju klempave uši i cure me zezaju zbog njih. Lijepim ih lakom za nokte, ali to je užas!'

'Jako mi smetaju klempave uši i cure me zezaju zbog njih. Lijepim ih lakom za nokte, ali to je užas!'Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i kada vas muče obiteljski ili ljubavni problemi te poteškoće s učenjem i prijateljima, odlučili smo pozvati naše prijatelje s Hrabrog telefona da priskoče u pomoć i ponude vam rješenja i savjete.Oni će svaka dva tjedna odgovarati na vaša pitanja, a ovaj put odlučili smo pomoći tinejdžerima koji imaju problema sa samopouzdanjem vezano za fizički izgled. Evo što su im stručnjaci savjetovali: 

PITANJE 1: 'Molim vas da objavite. Znači jako mi smetaju klempave uši i cure iz razreda me zezaju zbog njih. Lijepim ih lakom za nokte, ali to je užas. Zna li netko da li pomaže da nosim traku za kosu preko usiju?? HELP'

HRABRI TELEFON: Draga djevojko, prije svega željela bih ti zahvaliti na tvom upitu. Prema onome što si opisala, stekla sam dojam da se osjećaš povrijeđeno jer ti se djevojke iz razreda rugaju zato što imaš klempave uši te i sama kažeš kako ti to smeta. Spomenula si mi kako si rješenje pokušala pronaći tako da ih zalijepiš lakom za nokte, međutim iz tvojih riječi vidim da nisi zadovoljna time. Vjerujem kako si i sama svjesna da taj način nije nešto što bi ti dugoročno pomoglo te isto tako da ti stvara dodatno opterećenje kada nanosiš lak. Također, korištenje laka može dovesti i do problema s kožom s obzirom na to da je lak za nokte sredstvo koje je vrlo intenzivno.

Sada te zanima što još možeš poduzeti te se pitaš bi li pomoglo nositi traku za kosu kako bi na taj način pokrila uši. Žao mi je čuti da se djevojke iz razreda na taj način ponašaju prema tebi te da su ti zadirkivanjem stvorile osjećaj da želiš sakriti svoje uši te mijenjati nešto što je dio tebe ne uzimajući u obzir što tebe čini kao osobu. Najčešće kada nas netko zadirkuje zbog stvari kojih ni sami nismo u potpunosti sigurni, skloni smo povući se u sebe te poduzeti sve korake kako im ne bismo više dali prostora da nas zezaju. Ono što tada ne uzimamo u obzir je da, kada pokažemo osobama koje nam se rugaju da nam to izrazito smeta, ponekad to shvate kao povod da i dalje nastave s istim ponašanjem. Zato bih ti voljela poslati tekst Hrabrog telefona o tome što možemo poduzeti kada nam se netko ruga u kojima možeš pronaći korisne savjete o tome kako se postaviti u toj situaciji - Kako se suočiti sa zadirkivanjem i ismijavanjem?. Pitam jesi li do sada razgovarala s nekime o tome što ti se događa. Ponekad nam može značiti obratiti se osobi od povjerenja koje će nas saslušati, razumjeti i pomoći nam s teškoćama koje nosimo. Voljela bih da promisliš postoji li takva osoba u tvojoj okolini – netko u obitelji, profesor, razrednik, psiholog ili pedagog u školi, prijatelj ili prijateljica.

Vjerujem da se možeš osjećati ljuto, tužno, razočarano ili povrijeđeno zbog toga što ti se djevojke u razredu rugaju zbog ušiju te sam sigurna da ti tada nije ugodno. Isto tako bih ti htjela reći da se pokušaš prisjetiti svih svojih osobina, vrijednosti i stvari zbog kojih si ti ponosna na sebe te što ti se sve sviđa na tebi. Nećemo uvijek moći promijeniti one stvari koje nam se na nama ne sviđaju, ali zato možemo pokušati raditi na tome da mi prihvatimo ono što nas čini takvima kakvi jesmo. Kada pokažeš da tebi to ne smeta, pa makar to pokušala i za test da vidiš kako će drugi reagirati, vjerujem da možeš napraviti velike pomake, a najviše one za sebe.

Ako poželiš opet razgovarati o svojoj situaciji uvijek nam se možeš javiti na liniju za djecu na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati, putem chat-a radnim danom od 17 do 20 sati, Facebook-a ili e-maila na savjet@hrabritelefon.hr.
Želim ti puno sreće u prebrođivanju navedenih teškoća!
Tvoj Hrabri telefon

PITANJE 2: 'Moj problem je, kao i u naslovu, mrzim samu sebe. Prije sam imala dosta samopouzdanja, ali sad sam dobila aparatić i samopouzdanje mi je toliko palo da to ne mogu opisat. Mrzim kako izgledam s aparatićem, a prošlo je već dosta dugo da se priviknem na njega. Osjećam se užasno i sve što radim u zadnje vrijeme je gledanje vampirskih dnevnika. Imate li kakva iskustva s tim i kako da zavolim samu sebe?'

HRABRI TELEFON: Draga djevojko, čitajući tvoj upit, rastužilo me pročitati da mrziš samu sebe. Spomenula si mi kako si prije nekog vremena dobila aparatić te je od tada tvoje samopouzdanje krenulo nizbrdo. Prije svega, ja bih te željela pohvaliti zbog toga što si stavila aparatić jer na taj način brineš o svom zdravlju, a istovremeno ćeš uz pomoć njega ispraviti svoje zube što će vjerujem rezultirati i povećanim zadovoljstvom svojim izgledom, što je trenutno i nešto što te najviše opterećuje. Vjerujem da stavljanje aparatića za mladu osobu može predstavljati veliku promjenu te izazvati razne neugodne osjećaje te nemogućnost privikavanja na novu situaciju.

U svom upitu mi nisi napisala koliko imaš godina, ali pretpostavljam da si mlada djevojka u adolescenciji. S obzirom na razdoblje u kojem se nalaziš, nikada više nego sada vanjski izgled i način na koji na drugi vide postaju važni faktori te nezadovoljstvo istim može dovesti do osjećaja gubitka samopouzdanja i vjere u sebe. Pitam se postoje li i neki drugi razlozi osim aparatića koji ti stvaraju nezadovoljavajuću sliku o sebi. Samopouzdanje je proces koji se stječe tijekom vremena te se najčešće odnosi na to kako mi doživljavamo sami sebe, prihvaćamo li se sa svim svojim pozitivnim stranama i onima koje nam se manje sviđaju. Samopouzdanje je nešto što dolazi iznutra i govori o cijeloj slici toga kako se doživljavamo. Pitam se jesi li možda u svojoj okolini doživjela neka neugodna iskustva povezana s nošenjem aparatića koja su narušila tvoju sigurnost. Spomenula si mi kako je prošlo dugo vremena od kada imaš aparatić te se ne možeš i dalje priviknuti na njega. Željela bih da znaš kako je svakome potrebno određeno vrijeme da bi se priviknuli na neku promjenu. Tebi je potrebno duže vremena i to je u redu i ne bi voljela da misliš kako si se već odavno trebala priviknuti. Priviknut ćeš se kada ti odlučiš da je vrijeme za to i kada ti aparatić postane nešto što više nećeš niti primjećivati. Dok se to ne dogodi, pitam se bi li ti bilo korisno na komad papira napisati prednosti i nedostatke toga što nosiš aparatić. Napravi popis svega što misliš zbog čega je to dobro i zašto možda nije. Kada to napišeš, možeš napraviti svoju malu procjenu toga što su neke stvari koje su ti najvažnije te vidjeti kako bi možda mogla poraditi na tome da si olakšaš prilagodbu.

Vjerujem kako postoji još mogućnosti koje bi ti mogle olakšati privikavanje na aparatić. Ako bi voljela o tome dodatno razgovarati sa savjetovateljima Hrabrog telefona, možeš nam se javiti na našu liniju za djecu, chat Hrabrog telefona, putem Facebook-a ili e-maila. Informacije o kontaktima možeš pronaći na stranici Hrabrog telefona - http://www.hrabritelefon.hr/.
Šaljem ti veliki pozdrav i želju da uspješno prevladaš trenutne teškoće!
Tvoj Hrabri telefon


Pročitajte još:

'Svaki zalogaj me pretvara u debelu svinju – želim biti mršava pod svaku cijenu!'

Kada hormoni divljaju: 'Zbog puberteta sam stalno napaljena - jesam li zbog toga drolja?'

'Prosječno izgledam, pristupačna sam, ali dečki mi ne prilaze. Što radim pogrešno?'

'U razredu su klanovi, a mene ne prihvaćaju' - što učiniti kada te društvo odbacuje?
Objavljeno 18.01.2017. u kategoriji Samo hrabro
Tagovi: problemi, hrabri telefon, samo hrabro, aparatić, tijelo

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!
Pročitaj još...

Samoozljeđivanje i kako si pomoći: 'Imam 15 godina i imala sam razloge koji to opravdavaju'
Samoozljeđivanje i kako si pomoći: 'Imam 15 godina i imala sam razloge koji to opravdavaju'

'Prije nekoliko mjeseci sam se samoozljeđivala zbog opravdanih razloga i p…

'Stalno sam tužna, nisam zadovoljna svojim izgledom i režem se' - što napraviti kad depresija prevlada?
'Stalno sam tužna, nisam zadovoljna svojim izgledom i režem se' - što napraviti kad depresija prevlada?

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i …

'Malo me sram to priznati i mislim da nisam normalna' - što kad shvatiš da si aseksualna?
'Malo me sram to priznati i mislim da nisam normalna' - što kad shvatiš da si aseksualna?

Seks je tema o kojoj je često teško razgovarati, ali zato su tu naši pri…

Problem u razredu: 'Kao da me svi doživljavaju kao ružnu i glupu osobu za sprdnju'
Problem u razredu: 'Kao da me svi doživljavaju kao ružnu i glupu osobu za sprdnju'

'Kada sam krenula u srednju bilo je sve ok ali nakon par mjeseci bi mi neki…

HELP Situacije koje su gotovo uvijek čudne - što napraviti kad mama nađe novog frajera?
HELP Situacije koje su gotovo uvijek čudne - što napraviti kad mama nađe novog frajera?

Nakon rastave normalno je da roditelji nastave dalje sa životom i pronađu…

Kad se čini kao da nema izlaza: 'Razmišljala sam o samoubojstvu već bezbroj puta'
Kad se čini kao da nema izlaza: 'Razmišljala sam o samoubojstvu već bezbroj puta'

Nemam s kime pričati a svojim problemima zbog poteškoća s povjerenjem. O…

Godinu dana nakon prekida bivši dečko me i dalje uznemirava - što da radim?
Godinu dana nakon prekida bivši dečko me i dalje uznemirava - što da radim?

Prošlo je već skoro godinu dana od kako sam prekinula s dečkom jer me va…

Problemi kod kuće: 'Samo kuham i čistim za tatu i brata, osjećam kao da im služim kao čistačica'
Problemi kod kuće: 'Samo kuham i čistim za tatu i brata, osjećam kao da im služim kao čistačica'

Ja se osjećam jako loše kod kuće, samo kuham i čistim za tatu i brata, …

'Frendica je stalno s dečkom, nemam s kime na kavu - kako da preživim ljeto?'
'Frendica je stalno s dečkom, nemam s kime na kavu - kako da preživim ljeto?'

Trebam savjet kako da učinim ljeto izdržljivijim - samo vidim kako svi i…

BFF u dobru i u zlu: 'Mojoj prijateljici je tata preminuo, kako da joj pomognem?'
BFF u dobru i u zlu: 'Mojoj prijateljici je tata preminuo, kako da joj pomognem?'

Mojoj prijateljici je tata preminuo. To nije bila bolest, već iznenadna sm…

Kad situacija postane preteška: 'Moj tata je prevario mamu, ne znam što da radim'
Kad situacija postane preteška: 'Moj tata je prevario mamu, ne znam što da radim'

Rastava roditelja ili česte svađe česti su problem s kojim se mladi i dj…

Situacija u kojoj svima treba podrška - kako se nositi sa smrću drage osobe?
Situacija u kojoj svima treba podrška - kako se nositi sa smrću drage osobe?

Smrt bliske osobe jedna je od najtežih stvari u životu. Naši prijatelji …

'Svaku večer plačem, škola me ubija, izgubljena sam' - što napraviti kad se situacija čini beznadna?
'Svaku večer plačem, škola me ubija, izgubljena sam' - što napraviti kad se situacija čini beznadna?

Svaku večer placem, škola me ubija, izgubljena sam i misli su mi uvijek n…

Problem za svako prijateljstvo: 'BFF je našla dečka i ne prestaje pričati o njemu'
Problem za svako prijateljstvo: 'BFF je našla dečka i ne prestaje pričati o njemu'

Ne znam što da radim. Jako me to povrijedilo. Očito vise ne postojim za n…

Zašto mi se ovo događa? 'Imaju mnogo mojih sramotnih slika, smiju mi se i svašta pričaju o meni'
Zašto mi se ovo događa? 'Imaju mnogo mojih sramotnih slika, smiju mi se i svašta pričaju o meni'

Svatko je barem jednom doživio ruganje ili ismijavanje, ali kad to postane…

'Izbjegavam kontakt s novim ljudima, bojim se mišljenja drugih, osjećam samo tugu i nemam volje ni za čime'
'Izbjegavam kontakt s novim ljudima, bojim se mišljenja drugih, osjećam samo tugu i nemam volje ni za čime'

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i …

'Jako mi smetaju klempave uši i cure me zezaju zbog njih. Lijepim ih lakom za nokte, ali to je užas!'
'Jako mi smetaju klempave uši i cure me zezaju zbog njih. Lijepim ih lakom za nokte, ali to je užas!'

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i …

'Svaki zalogaj me pretvara u debelu svinju – želim biti mršava pod svaku cijenu!'
'Svaki zalogaj me pretvara u debelu svinju – želim biti mršava pod svaku cijenu!'

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i …

'Prosječno izgledam, pristupačna sam, ali dečki mi ne prilaze. Što radim pogrešno?'
'Prosječno izgledam, pristupačna sam, ali dečki mi ne prilaze. Što radim pogrešno?'

Budući da nam se često obraćate u situacijama kada se osjećate loše i …

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se