3

Obično predstavlja reakciju na stresne i neugodne situacije, a osobe koje se samoozljeđuju suočavaju se s velikom emocionalnom boli s kojom se teško nositi. Kroz samoozljeđivanje se najčešće traži bijeg od problema, emocionalno olakšanje i oslobođenje od bijesa ili ljutnje. Osjećaj smirenja i oslobođenja od intenzivnih i bolnih emocija je prividan i uvodi u začarani krug samoozljeđivanja koji može dovesti do tragičnih posljedica.Kako ga prepoznati?
Znakove koji mogu upućivati na samoozljeđivanje dijelimo na fizičke i emocionalne.

Fizički znakovi su obično porezotine, masnice, opekline, mjesta bez kose uslijed čupanja. Osobe koje se ozljeđuju često pokrivaju ožiljke i nose dugu odjeću i za vrijeme vrućina. Emocionalne znakove je teže primijetiti. Oni ne moraju značiti da se osoba samoozljeđuje, no važno je pratiti promjene u ponašanju i učestalost fizičkih ozljeda.
Emocionalni znakovi mogu uključivati depresivnost, smanjenje motivacije za uobičajene aktivnosti, povlačenje, dugotrajno izoliranje, brzo mijenjanje tjelesne mase (gubljenje ili dobivanje kilograma), nisko samopouzdanje, samookrivljavanje, korištenje sredstava ovisnosti.

Pitaš se što učiniti?

Često tinejdžeri koji se samoozljeđuju ne vide izlaz iz svoje situacije i teško im je pronaći zdravije načine za nošenje s emocijama. Što god da se dogodilo i koji god da je razlog samoozljeđivanja, postoje načini koji ti mogu olakšati situaciju. Ako se samoozljeđuješ, ili poznaješ nekoga tko to radi, važno je upamtiti da možeš dobiti pomoć i nekoga tko će te razumjeti! Moguće je prekinuti samoozljeđivanje i ne moraš se s time nositi sam/a.Kako se osjeća osoba koja se samoozljeđuje?

Mladi koji se samoozljeđuju tako najčešće traže izlaz od emocionalne boli, kažnjavaju sami sebe, žele prekinuti osjećaj tuposti, bježe od neželjenih misli i osjećaja, žele ostvariti osjećaj kontrole i/ili se suprotstavljaju autoritetu. Mogu se osjećati bespomoćno, neshvaćeno, tužno, usamljeno, ljuto i opterećeno.

Kako bismo ti približili problematiku samoozljeđivanja, donosimo ti priču jedne mame koja se nosila sa sinovim samoozljeđivanjem. Cijelu priču možeš pročitati preko javnog računa Hrabrog telefona na Viberu!
Naljepnice i informacije o javnom računu potražite preko linka: http://bit.ly/Hrabri_Stickeri.Ako ti je potrebna dodatna podrška i savjet, nazovi besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu i mlade na broj 116 111 ili se javi putem maila savjet@hrabritelefon.hr.

Foto: Hrabri telefon/Profimedia

M.Z. / PR


Provjeri još...

Gorući problem – kako postići sigurnost na internetu? Što i koga izbjegavati?

Misliš da te starci zanemaruju? Prepoznaj znakove za alarm i nauči kako reagirati!

Što kada se pojave problemi u obitelji? Evo kako ih prepoznati i kako se s njima nositi!samo hrabrohrabri telefonsamoozlijeđivanjeopasnobol

Komentari

23.03.2018.

Ma nek radi sta hoce,ja joj jedino mogu veci noz dodat 😀

elie2001

elie2001

23.03.2018.

Da,stvarno mi od 15 i kusur godina možemo pomoći nekome tko se samoozljeđuje.Za to postoje psiholozi i pedagozi.Samo nažalost ni ove mede hrabre i ostala čuda-muda ne znaju niti se trude ikome pomoći.

Nisamdobro

Nisamdobro

23.03.2018.

Elie za samoozljedivanje je psihijatar

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

110.860
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se