0

Ako si cura, onda je vrijedno biti 'čista', ne biti 'laka', biti ta koja čuva svoje tijelo kao hram. I mi cure bi zaista trebale čuvati svoje tijelo kao hram, ali ne u smislu da ćemo ga do kraja života doživljavati kao posudu u kojoj se nekad nalazila sveta voda djevičanstva.

To bi više trebao biti hram u koji smiju ulaziti samo probrani ljudi, oni koji će nas tretirati kako zaslužujemo i koji nas neće povrijediti i iskoristiti. No, bilo da si već krenula u seksualne odnose ili još nisi, tvoj je odnos prema djevičanstvu sigurno zatrovan mitovima. Stoga, ti donosimo 8 velikih laži o ovom zloglasnom pojmu i istine koje ih raskrinkavaju.

via GIPHY


1. Što je uopće djevičanstvo
Mišljenja nisu ujednačena smatra li se gubitkom djevičanstvom samo prodiranje spolnog uda u rodnicu uz pristanak, ili se njime mogu smatrati i oralni i analni spolni odnos, samozadovoljavanje i silovanje.

2. Himen je dokaz djevičanstva


NE! Himen se ne gubi nužno gubitkom djevičanstva. Neke djevojčice rađaju se bez njega, a mnoge ga nesvjesno potrgaju tijekom sportskih aktivnosti, stavljanja tampona ili masturbiranja. Pritom, one u nekim slučajevima ne mogu znati da se puknuće himena zaista i dogodilo jer može biti malo ili nimalo krvi ili bolova prilikom njegovog pucanja.

via GIPHY


3. Djevičanstvo je  heteroseksualno

NE! Sasvim krivo, djevičanstvo podrazumijeva da si heteroseksualna ženska osoba i ne uzima u obzir bilo koju drugačiju vrstu seksualnog izražavanja. Tako briše iskustva lezbijki, gejeva, biseksualnih, queer i drugih ne–heteroseksualnih osoba.
4. Samo su cure te koje posjeduju djevičanstvo

NE! U priči o djevičanstvu nema dečki, zanimljivo...Zašto je toliko bitno da je djevojka ta koja je čista, koja čuva svoje djevičanstvo, a za tipa to isto nije bitno? I ne samo da za frajera nije bitno je li djevac ili ne, nego je dapače poželjno da bude j***č.

via GIPHY


5. Djevičanstvo ne pripada djevojci,  nego društvu – drugi definiraju je li ona dovoljno čista ili ne

NE! Djevičanstvo bi ttrebalo pripadati djevojci i ona bi trebala biti ta koja odlučuje što želi s njim i u kojoj mjeri ga želi posjedovati. No,  drugi odlučuju je li neka cura dovoljno 'čista', odnosno je li kurva? A reći da je netko kurva i time dovesti u pitanje njeno djevičanstvo, odnosno čistoću, znači optužiti nekog na temelju pretpostavki o seksualnom životu te osobe.

6. Seksualna čistoća djevojke, odnosno njena seksualnost jedini je relevantan aspekt ženske ličnosti

NE! Kada smo utvrdili da vrijednost neke osobe leži isključivo u njenoj seksualnosti? I zaista, taj seks jest super stvar kao i orgazmi koje dolaze u paketu, ali ipak nije toliko značajan da bi trajno odredio važnost nečije ličnosti. A kad već toliko razmišljamo o tome koliko se cure seksaju, zašto se nikad ne pitamo zašto se toliko cura seksa, a  toliko malo njih svršava u isto vrijeme?

via GIPHY


7. Gubitak djevičanstva je velika životne prekretnice

NE! Činjenica da se seksaš ne mijenja baš ništa na tebi, niti u tebi. Reći da će te gubitak nevinosti i sudjelovanje u snošaju zauvijek promijeniti je kao da kažeš da ti je prvi put kad si pojela sladoled promijenio život.

via GIPHY


8.  Djevičanstva je nešto sveto

NE! Djevičanstvo se prije svodi na trgovinu i prije je roba, nego li je sveti gral. Cure su naučene da je njihova nevinost vrijedna. Čim je nešto vrijedno s tim se može trgovati,  a time seksualnost automatski postaje roba. Ako je 'izgube' na pogrešan način, odnosno s krivom osobom i u krivo vrijeme, cure će biti obilježene kao 'lake', ili će čak biti nazivane 'oštećenima' i 'očajnima'. Isto tako djevičanstvo je konstruirano tako da cure prosuđujemo na temelju toga kako i kada su se počele seksati. Gubitak nevinosti u krivoj dobi (najčešće 'premlada'), u krivo vrijeme ('prerano' u vezi ili izvan veze), s pogrešnom osobom (najčešće s nekim koga 'ne voliš') ili  krivim osjećajima (zbog bilo kojeg drugog razloga, osim ljubavi prema partneru) definira cijenu 'robe'.

Foto:Unsplash.com
I.H.

Pročitaj još:

Otkrivamo: misli koje dečkima prolaze kroz glavu kada saznaju da si djevica

Kako izgleda prvi seks? Ove cure su podijelile svoje iskustvo

Sedam sigurnih znakova koji ti pokazuju da još nisi spremna za svoj prvi seks


  


djevicadjevičanstvohimenseksprvi seks

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

109.415
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se