0

Često se pitaš kako to da uvijek patiš zbog neuzvraćene ljubavi. Uvijek ista priča – dečko u kojeg si smrtno zaljubljena ne doživljava te, a s druge strane, onaj koji slini za tobom totalno ti je bez veze. Čak i ako uspiješ zbariti svog princa kojeg stalkaš mjesecima, nekad se dogodi da to ipak nije veza iz snova, a ti na kraj izađeš povrijeđena. Kao da sve super krene i onda se počnete svađati i ljubav jednostavno iščezne. Sve znamo i sve nam je, nažalost, poznato.

No, istraživači su otkrili što bi možda mogao biti uzrok naših ljubavnih problema i zamisli – tvrde da je korijen svega u našem djetinjstvu. Tako su razvili koncept pod nazivom Imago.

via GIPHY


Taj teorijski koncept kaže da se emotivno formiramo već u djetinjstvu, kada uz potvrde i ohrabrenja, uglavnom od roditelja, zadobivamo i niz povreda. Primjer potvrde je recimo: 'Bravo, super si to napravio/napravila!', dok je primjer povrede: 'Baš si niškoristi, uvijek sve napraviš krivo'. Povrede i potvrde, ali i odnos naših vlastitih roditelja koji smo promatrali, tvore u našem umu kao nekakav otisak, koji istraživači zovu 'Imago'. Upravo taj uzorak ili otisak govori nam kako izgleda sigurna ili nesigurna veza, odnosno on utječe na naše ponašanje prema drugim ljudima, ali i na ono što očekujemo od drugih ljudi.

via GIPHY


Stoga, Imago koncept tvrdi da kada smo stariji biramo partnera ili partnericu koja nas podsjeća na roditeljske figure. Sukladno tome, prema Imagu postoje 4 faze:

via GIPHY


1. Privlačnost
Ona u biti znači odabir, odnosno privlači nas onakva osoba kakva nas podsjeća na jednog ili oba roditelja – primjerice ako je jedan od roditelja s kojim smo bili posebno vezani bio hladan prema nama, vjerojatnost da ćemo završavati s takvim osobama u vezi je velika. S druge strane, ako je bio nježan, vjerojatnije je da ćemo završavati s takvim osobama.

via GIPHY


2. Romansa
Ova je faza, kažu istraživači, slična povredi koja je proporcionalna povredi tog roditelja koji nam je nanio bol. Recimo, ako nikako nismo mogli zadobiti poštovanje i divljenje jednog od roditelja, često je slučaj da ćemo to isto pokušavati dobiti od partnera.

via GIPHY


3. Borba za moć
To je posebno bitna faza jer ako nju odradimo kako spada, odnosno ako kroz odnos s partnerom uspijemo riješiti boli iz djetinjstva, idemo na četvrtu fazu, a četvrta faza je prava ljubav.

via GIPHY


4. Ljubav
Izgleda jednostavno zar ne, ali u biti nije! Neki ljudi prođu čitav život bez da uistinu dođu do te četvrte faze i stalno se vrte u krug u lošim odnosima, u kojima ih netko loše tretira, umjesto da završe taj začarani krug. Kako prekinuti taj začarani krug? Nažalost, nije lako jer čak i kada upoznamo pravu osobu, tu priči nije kraj, tek onda počinje rad i trud. Stoga ne odustaj nakon par loših iskustava, prava ljubav nije tu iza ugla, ona je više kao pripremanje za maturu – moraš puno učiti.

via GIPHY


Foto: Giphy/Shutterstock

I.H.

Provjeri još...

Koje od ovih 'simptoma' imaš i ti? 25 znakova koji ukazuju da si ludo zaljubljena

Potraga za srodnom dušom - što radimo kad smo zaljubljeni, a što kad volimo?

Svatko se zaljubljuje tri puta u životu – evo kada i u kogaimagozaljubljivanjeobjašnjenjeznanost

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

123.755
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se