0

Da cure glume orgazam i nije neka novost, ali činjenica da mnoge cure pa čak i odrasle žene nikad nisu doživjele orgazam, stvarno zabrinjava. No, to i ne čudi ako uzmemo u obzir da je seksualno zdravlje, pogotovo ono žena, u našem društvu nažalost  zanemarena kategorija.

Ispravimo stoga tu pogrešku i krenimo od početka:

via GIPHY


1. Ženski je orgazam kompleksan splet fizičkih i psihičkih faktora

DA! Do ženskog orgazma dolazi se podražajima koji potječu od receptora na vagini i klitorisu. Potom živčani impulsi odlaze u mozak. Orgazmičkim se podražajima pridružuju i živčani impulsi nastali podraživanjem dojki, a potiče ih i duboki pritisak na zdjelične organe i živce utrobe.  Podražaji u jednom trenutku uzbuđenja uzrokuju ritmička stezanja mišića rodnice, mišića u okolici, te u dnu male zdjelice, pa nastaje svjesni doživljaj užitka, odnosno orgazam, koji počinje osjećajem trenutačne malaksalosti, pražnjenja i otvaranja, da bi se odmah nastavio manje ili više siloviti osjećaj užitka.

Na tijelu žene se pojavljuju i drugi znaci orgazma. Na prsima se može pojaviti rašireno crvenilo, bradavice se ukrućuju, areole postaju vidljivije, klitoris se povlači pod male usne, a nožni prsti se grče i okreću prema podlozi. Za razliku od muškaraca žena može snagom volje orgazam zatomiti ili prikriti. 2. Ženski libido je slabiji od muškog


NE! Rodni stereotipi koji prezentiraju sve muškarce kao alfa mužjake koji zavode, uzimaju ono što misle da im pripada i beskrajno uživaju u seksu, dok žene navodno samo čekaju da seks prođe, utjecali su na krivu percepciju ženske seksualnosti. Upravo suprotno uvriježenim stavovima, prava  priroda ženske seksualnosti daleko je od one klasične rečenice: 'Oprosti dragi ne mogu, boli me glava', ona je sve samo ne racionalna, civilizirana i izbalansirana. Dapače, ženska je seksualnost snažna i animalna u istoj mjeri kao i muška.

via GIPHY


3. Klitorisni orgazam  nije pravi orgazam

NE! Tu nam je laž podvalio još dobri stari Sigmund Freud koji je iznio tezu da postoje dva tipa ženskog orgazma - klitorisni i vaginalni, odnosno onaj koji se postiže masiranjem klitorisa i onaj koji se postiže penetracijom, odnosno ulaskom penisa u rodnicu. Pritom je tvrdio da je ovaj prvi infantilan, no neuroznanstvenica Nicole Prause pobila je tu tvrdnju. Ona je dokazala kako su vaginalni i klitorisni orgazam jedno te isto analizirajući seksualne navike i zadovoljstvo na tisuće žena u dobi od 18 do 53 godine, koje su detaljno odgovarale na njezine upitnike. Ona tvrdi da mozak tijekom seksa ne razlikuje klitorisni od vaginalnog orgazma, njemu je užitak uvijek užitak.

'Ne postoje dokazi da različite vrste orgazma stimuliraju druge dijelove mozga. Nadalje, vaginalni spolni donos uvijek ima efekt na klitoris, koji se pomiče prilikom seksualnog uzbuđenja, pa se klitoris stimulira i prilikom same penetracije',
zaključila je Prause. 4. Ako češće doživljavaš klitorisni orgazam, nego onaj vaginalni nešto nije u redu s tobom

NE! Osim istraživanja koje je provela Nicole Praus, najnovija istraživanja Stuarta Brodyja i Rui Miguela također su pokazala da to i nije baš tako.  Oni su odbacili Freudove tvrdnje da je klitorisni orgazam povezan s nezrelim psihološkim mehanizmima i lošijom kvalitetom odnosa. Implikacije toga su bile vrlo ozbiljne kažu oni - praktički se smatralo da žene koje ne mogu doživjeti vaginalni orgazam nisu mentalno zrele.

5. Ženama je dulje potrebno da postignu orgazam od muškaraca


DA! Seksualna anatomija žena nešto je kompliciranija od muške. Žene imaju više erogenih zona koje ne djeluju jednako na sve žene i nalaze se na različitim mjestima. Dok je prosječnom muškarcu potrebno dvije do tri minute penetracije, ženama je potrebno od 10 do 20. Preko 80 posto žena, za orgazam je potrebno nešto više od samog penisa, odnosno za to im treba i stimulacija klitorisa.

via GIPHY


6. Klitoris nema niti jednu drugu funkciju osim da curama bude fino

DA! Riječ je o jedinom organu na ženskom tijelu koji nema niti jednu drugu funkciju osim užitka. Ako to nije dokaz da su žene dizajnirane da uživaju u seksu, onda stvarno...Osim toga, užitak (kako vaginalni tako i klitorisni) sigurno pomaže da se partneri osjećaju povezano te da grade intimnost između sebe kao temelj zajedništva para jer zajedno dijele seksualni užitak.7. Mnoge žene ne mogu doživjeti orgazam

Nažalost DA! Ovaj se slučaj  medicinski naziva anorgazmija. Problem je najčešće psihološki, a uzrokuje ga stres i pomanjkanje želje za seksom, iako se u nekim  slučajevima radi o erogenim zonama koje nisu toliko dostupne ili ih je vrlo teško pronaći i doseći. Osim toga, važno je istaknuti da postoje različite vrste anorgazmije: primarna (žena nikada nije doživjela orgazam) i sekundarna (žena je doživljavala orgazme i onda ih je prestala doživljavati. Mnoge žene možda mogu doživjeti orgazam, no dolaze do njega s poteškoćama.  Odnosno, mogu postići orgazam samo na specifičan način, primjerice vlastitom stimulacijom ili samo s određenim partnerom.

8. Žene tijekom seksa mogu doživjeti višestruki užitak

DA! Većina stručnjaka smatra da svaka orgazmična žena može doživjeti uzastopne orgazme. Dok neke žene lakše doživljavaju dva ili više uzastopnih orgazama, neke druge žene, nakon prvog osjećaju da ne žele više jer je taj jedan bio dovoljno jak i dovoljno ih je zadovoljio.

via GIPHY


9. Ženski se mozak tijekom orgazma isključi, a žena otpušta hormone sreće i ljubavi

Žene orgazam opisuju kao osjećaj gubitka kontrole, a istraživanja su pokazala kako se ženski mozak doslovno isključi tijekom orgazma. Snažan užitak djeluje na mozak koji u izvjesnoj mjeri mijenja stanje svijesti. Osim toga tijekom orgazma dolazi do otpuštanja endorfina i oksitocina. Oksitocin stvara intimnost, povjerenje i gradi zdrave međuljudske veze, dok endorfin djeluje kao analgetik i sedativ te umanjuje bol.

10. Mnoge žene glume orgazam


DA! Preko 40 %  žena redovito glumi orgazam. Razlozi zašto žene to rade su raznoliki. Dok je neke žene sram ili strah, neke misle da s njima nešto nije u redu. Trećima pak seksualni odnos nije ugodan pa ga žele završiti što prije. Tu su naravno i one koje ne žele povrijediti muški ego te se boje da ne bi bile poželjne muškarcu kad bi mu priznale da i nije tako dobar kakvim se predstavlja.11. Ženski orgazam u prosjeku traje  par sekundi

DA! Iako su podaci istraživanja različiti. Primjerice, jedno američko istraživanje tvrdi da ženski orgazam u prosjeku traje 15 sekundi, a neka druga istraživanja tvrde da ženski orgazam traje od 3 do 10 sekundi.

12. Žena može doživjeti orgazam već u roku 2 minute

DA! Ako nema prepreka i zatomljivanja orgazma, žena ga u pravilu može doživjeti već za dvije minute stimulacije (masturbacijom ili  snošajem), a mnoge ga doživljavaju i brže. Rijetke su žene koje orgazam mogu doživjeti samo erotskim maštanjima, ali mnoge uz erotska maštanja udružuju ritmičke pokrete bedara, te stezanjem i opuštanjem mišića međice masiraju klitoris  i tako dolaze do vrhunca. Većina žena orgazam doživljava tek nakon dugotrajnog podraživanja pokretanjem za vrijeme snošaja, a najbolje je da sama otkrije položaj u kojem će najlakše doseći vrhunac. Mnogima  je najugodnije biti na muškarcu, jer  se tako istovremeno i lako podražuje i klitoris.

Foto: Unsplash.com

I.H.

Pročitaj još:

Tri stvari koje su važnije od seksa - ako želiš dobru vezu pazi na ovo

Krvarenje nakon seksa – normalno ili ne?

Dečki se isto boje seksa – 8 načina kako da ti njemu pomogneš da se osjeća bolje?

seksorgazamženski orgazam


Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

107.858
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se