2

Državna matura je obvezni završni pismeni ispit koji učenici gimnazija polažu na kraju svog srednjoškolskog obrazovanja. Učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih škola ispite državne mature polažu samo ukoliko planiraju nastaviti svoje obrazovanje na nekom od visokih učilišta.

Ove godine prvi puta se provodi državna matura, a za ispite se prijavilo gotovo 40.000 kandidata. Najviše je prijavljenih iz četverogodišnjih strukovnih škola, a gimnazijalci su na drugom mjestu.

S položenom državnom maturom učenici gimnazija stječu srednju školsku spremu, a učenici strukovnih i umjetničkih škola srednju stručnu spremu. Od iduće akademske godine to će biti uvjet za upis na sve visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj, tako da su i mnogi koji su prijašnjih godina završili srednju školu, a planiraju upisati fakultet, morali pristupiti državnoj maturi.

U petak prvi ispiti

U petak 19. veljače počinju prvi ispiti iz državne mature. Maturanti će pristupiti polaganju ispita iz izbornih predmeta - Informatika i Psihologija. 16. i 17. ožujka pisat će se eseji iz materinskog jezika. Svi učenici u Hrvatskoj polagati ispite državne mature istoga dana u isto vrijeme i pod jednakim uvjetima.

Državna matura - primjeri ispita

Državna matura polagat će se u tri roka - ljetnom, jesenskom i zimskom, a naravno svi koji polože u ljetnom roku mogu pristupiti prvom roku upisa na visokoškolske ustanove.

Ljetni rok održat će se do 2. lipnja, jesenski rok od 24. kolovoza do 6. rujna 2010., a zimski od 6. do 21. prosinca 2010.
Državnu maturu provodi i vrednuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Više o temi Državna matura


državna maturagimnazijamaturafakultetupisiprovjera znanja

Komentari

ArchNemesis

ArchNemesis

19.02.2010.

ajme kako su nas sjebali

anchii

anchii

20.05.2010.

slažem se!!

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

124.412
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se