1

88%

Da, instrukcije mi trebaju samo ako profesor ne objašnjava dobro.

Misliš li da instrukcije ne bi bile potrebne da su obrazovanje i profesori bolji?

12%

Ne, uvijek se nađe netko tko ne može pratiti program pa mora uzimati instrukcije.

Iako je istraživanje pokazalo da učenicima uglavnom uopće ne trebaju instrukcije, čak 60% srednjoškolaca plaća privatnu poduku. Je li to problem obrazovnog sustava?

I dok čak 50% srednjoškolskih profesora dodatno zarađuje na instrukcijama ili privatnoj poduci u privatnim školama, učenici i njihovi roditelji troše sve više novca za savladavanje gradiva koje bi trebali savladati redovnim programom.foto: Brojni centri za podučavanje i pripremanje maturanata nude instrukcije, savjetovanja i pripremu za odabir fakulteta...
Istraživanje koje su lani proveli Zrinka Ristić Dedić i Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja, a o kojemu su nedavno izvijestili javnost, pokazuje da gotovo svaki drugi učenik ide na repeticije, a prema istraživanju Edu Centra čak 60% srednjoškolaca.

Već dugo su repeticije stalna praksa u školovanju, ali državna matura razvila je silan biznis i zarada se mjeri u milijunima. Podatak s početka uvođenja mature govori o 40 milijuna kuna, ali brojka se od tada vjerojatno utrostručila obzirom da su brojni centri počeli nuditi opciju poduka i priprema za državnu maturu, piše Slobodna Dalmacija.

Iako su zagovaratelji državne mature svojevremeno uvjeravali javnost da će njezini rezultati, među ostalim, omogućiti ocjenjivanje rada svakog pojedinog profesora, jednostavnom usporedbom ocjena u imeniku s uspjehom na završnom testu to se nikada nije dogodilo.

Roditelji su, naime, od početka upozoravali da će djeca biti žrtve loših profesora i nestručnog rada i bilo je odmah jasno da će se rupe krpati novcem. Ali dogodilo se masovno plaćanje instrukcija. Čak i oni bolji učenici s izvrsnim predavačima i pedagozima potpadaju pod psihozu priprema pa i njihovi roditelji uoči mature izdvajaju nemali novac.


foto: Osim privatnih škola, instrukcije nude i pojedinci, profesori, apsolventi fakulteta...
Kumovali su tome i sami profesori što znači da, osim u državnim, dodatno zarađuju i u privatnim školama. Čak 50% srednjoškolskih profesora, radi dodatne zarade, podučava grupe učenika u privatnim školama. Nije rijetkost kada se među polaznicima nađu i njihovi redovni đaci iz škole.

Repeticije se, međutim, odavno toleriraju već u osnovnoj školi, postale su za većinu učenika i njihovih roditelja dio redovitog školovanja. Čak 45% osmaša uzima instrukcije, ustvrdili su Ristić Dedić i Jokić.

"Tu vrlo lošu praksu i medvjeđu uslugu djeci priuštili su sami roditelji “u kompi” s profesorima kojima treba dodatni prihod. U tome prvenstveno griješe roditelji, jer mali je broj učenika kojima uistinu treba dodatna nastava.

Upoznao sam učenike kojima repeticije služe da bi uradili ono što nisu htjeli u školi znajući da će im roditelji to platiti i u pravilu je rezultat toga mizeran. Nekada su mi dolazili učenici koji žele više, a danas radim s lijenčinama koji obično žele samo prolaz, a njihovi roditelji se s tim zadovoljavaju u strahu da bi bez repeticija pali na ispitima, što je velika zabluda
", kazao je jedan splitski profesor s dugogodišnjim iskustvom. Veliki je protivnik repeticija, posebno kad je riječ o pripremama za maturu, ali je i protivnik mature budući da i jedno i drugo ubija kreativnost učenika.

L.B./izvor: Slobodna Dalmacija
foto: arhiva, pripreme-pomak.hr, instrukcije-hr.com

Pročitajte još...

...Čak 40% učenika uzima instrukcije – jeste li i vi među njima?...

...Problem državne mature: maturanti su pod velikim stresom...

...Stručnjaci krivo postavili i riješili zadatke po kojima za državnu maturu vježbaju brojni maturanti!...državna maturainstrukcijeRistić Dedić i JokićInstitut za društvena istraživanjadodatna nastavadodatna zarada profesorima

Komentari

Ivy98

Ivy98

19.05.2015.

Kod mene više od pola razreda ide na instrukcije iz matematike. I sad ja pitam, jesu učenici stvarno svi toliko glupi ili ipak profesor ne valja i ne zna objašnjavati? Svi su profesori završili faks i imaju žicu za taj predmet, u ovom slučaju matematiku. Oni kuže sve zadatke i sve znaju,a to što nama ne znaju rastumačiti i što nemaju vremena ni strpljenja, to nikom ništa. Možda bi bilo bolje kad bi se u srednjoj školi organizirala dopunska nastava koja je besplatna, kao što je bilo u osnovnoj. Ali ništa od toga jer to profesorima ne donosi dodatnu zaradu i kažu srednja nije obavezna. Nekim profesorima nije dovoljno stalo ni do učenika, ni da objasne gradivo, a takvi su odabrali krivi poziv..

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

124.454
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se