Čak 66 posto učenika prvih i drugih razreda srednje škole uzima instrukcije, i to u prosjeku 2,52 sata tjedno. Dodatnu poduku iz prirodoslovnog područja dobiva 46 posto učenika, a u prosjeku na njoj provode dva sata tjedno.
Nakon škole - koliko sati tjedno hrvatski školarci provedu učeći?

Nakon škole - koliko sati tjedno hrvatski školarci provedu učeći?Prema podacima nacionalnog PISA centra, u kojemu je u tijeku obrada rezultata i podataka najvećeg međunarodnog istraživanja u obrazovanju, čak 66 posto učenika prvih i drugih razreda srednje škole uzima instrukcije, i to u prosjeku 2,52 sata tjedno. Dodatnu poduku iz prirodoslovnog područja dobiva 46 posto učenika, a u prosjeku na njoj provode dva sata tjedno.

U PISA-inu istraživanju područje instrukcija analizirano je kroz upit učenicima koliko vremena provedu nakon škole u učenju - u pisanju domaće zadaće, samostalnom učenju i instrukcijama. Hrvatski 15-godišnjaci procjenjuju da tjedno provode 5,9 sati na zadaće i instrukcije iz prirodoslovnih predmeta (prosjek OECD-a je 3,2), dok na matematiku otpada četiri sata (slično prosjeku ostalih država, 3,8). Na čitanje i učenje materinjeg jezika tjedno troše 3,3 sata, što je blizu OECD-ova prosjeka od 3,1 sat.Sličnu satnicu okupacije školom nakon nastave kao hrvatski 15-godišnjaci, imaju primjerice učenici u Irskoj, Mađarskoj i kineskom Taipeiju, dok više od četiri sata tjedno na učenje nakon nastave troše 15-godišnjaci u Danskoj, Italiji, Čileu i Crnoj Gori. 

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto: arhiva
Izvor: Jutarnji list
I.N.


Pročitajte još:

Instrukcije i pripreme za maturu: biznis vrijedan 120 milijuna kuna godišnje

Čak 40% učenika uzima instrukcije – jeste li i vi među njima?

Problem državne mature: maturanti su pod velikim stresom
Objavljeno 20.12.2016. u kategoriji Škola & Posao
Tagovi: Zadaća, Instrukcije, Istraživanje

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se