0

Učenje je definitivno jedna od najgorih stvari koje postoje. Koliko god bilo lijepo imati dobre ocjene i znati stvari, sam proces učenja je nešto što će nam uvijek biti mrsko.
Postoje oni koji brže uče i oni koji sporije. Vjerojatno misliš da se radi o nečemu što ne ovisi o tebi i na što ti ne možeš utjecati, no to baš i nije tako.

Postoje psihološki trikovi zahvaljujući kojima svi možemo brzo i kvalitetno učiti. Donosimo ti savjete pomoću kojih ćeš biti odlikaš/ica dok kažeš 'keks'!

1. Slušaj pjesme koje nemaju tekst, već samo instrumental glazbu

Ako voliš slušati glazbu dok učiš, ovo je trik koji će te svakako oduševiti! I dok kužimo da je fora učiti dok slušaš svoje omiljene pjesme, istina je da se tvoj mozak ne može u potpunosti fokusirati na učenje jer cijelo vrijeme jedan dio pažnje pridaje riječima pjesmi koje slušaš. Probaj samo jednom učiti uz neku klasičnu glazbu i vidjet ćeš koliko će ti se rezultati poboljšati!

via GIPHY


2. Promijeni lokaciju dok učiš
Vjerojatno misliš da ako satima učiš bez prekida, da ćeš brže i bolje naučiti, no to baš i nije tako. Osim što će ti opasti koncentracija, nedavna istraživanja su pokazala kako je bolje ne učiti samo na jednom mjestu, jer tako tvoj mozak neće povezivati informaciju konkretno s jednim mjestom, pa će ti samim time biti lakše prisjetiti se onoga što ti je bitno kada ti bude potrebno na ispitu.

3. Nemoj učiti napamet
Ovo je nešto što ti vjerojatno govore otkako si počeo/la ići u školu, no velika većina taj savjet ignorira. Istina je da ga stvarno ne bi trebali ignorirati, jer je učenje napamet najgori mogući način učenja: osim što puno vremena izgubiš kako bi sve naučio/la od riječi do riječi, isto tako za jako kratko vremena, sve to zaboraviš. Stvar je u tome da naš mozak pamti stvari na nekoliko načina, a učenje napamet je površno pamćenje, pa se već nakon dan, dva, ne sjećamo uopće o čemu se radilo. Radije povezuj stvari sa stvarnim životom i stvarnim situacijama.

4. Ispituj samu sebe
Istraživanja su pokazala da kada dođeš na ispit, pripremljen/a baš za taj ispit, da ćeš ga bolje napisati. Kada to kažemo, mislimo na učenje u stilu: ako znaš da će ispit biti na zaokruživanje, vježbaj zadatke koji su na zaokruživanje, te sve ostalo gradivo uči na isti način. Ako se radi o usmenom ispitivanju, pričaj na glas, imaj već spremne rečenice. Što se bolje pripremiš, to će ti bolje proći!

via GIPHY


5. Uči u sobi plave boje
Mali milijun stvari utječe na to kako će nam ići učenje, od toga jesmo li pod stresom ili ne, imamo li dovoljno vremena, slušamo li dobru glazbu, pa do toga i koje su boje zidovi sobe u kojoj učimo. Plava je boja koja smiruje i relaksira, pa je baš zato i boja Facebooka, najveće društvene mreže na svijetu. Baš zato što ćeš biti smireniji/a, moći ćeš se više fokusirati na učenje, i samim time bolje i brže sve naučiti!

6. Redovito uči
Niti jedan od prijašnjih trikova ti neće pomoći, ako učiš uvijek dan prije ispita. Moraš redovito učiti, tako da tvoj mozak ima dovoljno vremena da sve zapamti i dobro rasporedi. Najbolje bi bilo kada bi svaki dan ponovio/la što ste radili u školi, te imao/la mini 'ispitivanje' sa samim/om sobom. Tako ćeš se tih stvari sjećati dugoročno, što je ono što želiš – državna matura svih čeka!

7. Vjeruj u sebe!
Djeluje bedasto, pogotovo nakon svih 'ozbiljnih trikova' koje smo do sada naveli, no istina je da je ovo jedno od najbitnijih trikova! Ako ne vjeruješ da ti to možeš, vrlo je vjerojatno da ni nećeš moći. Ako si sam/a sebi kažeš da ćeš loše napisati ispit, podsvjesno ćeš raditi stvari zbog kojih će završiti tako da ćeš ti zaista loše napisati taj ispit. Vjeruj u sebe i sve će biti okej!

via GIPHYOvo su neki od trikova koji će ti pomoći da izguraš sljedeća dva tjedna, a mi smo uz tebe!

Foto: Giphy/Profimedia

A.Š.

Pročitaj još:

Faze učenja s BFF – slažeš li se s nama da to uvijek ispadne 'epic fail'?

Kampanjci naši svagdašnji – Tips & Tricks kako preživjeti cjelonoćno učenje kad baš 'zagusti'

Učenje u društvu ili solo – što je tvoj đir? ANKETAKomentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

113.054
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se