Globalni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomwareom WannaCry) koji je prošlog tjedna pogodio oko 150 zemalja i najmanje 200.000 računala širom svijeta počeo je jenjavati, ali i dalje treba biti oprezan.
GLOBALNI KIBERNETIČKI NAPAD JENJAVA Na udaru su Windowsi, kako se zaštititi?

GLOBALNI KIBERNETIČKI NAPAD JENJAVA Na udaru su Windowsi, kako se zaštititi?Globalni kibernetički napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomwareom WannaCry) koji je prošlog tjedna pogodio oko 150 zemalja i najmanje 200.000 računala širom svijeta počeo je jenjavati, ali i dalje treba biti oprezan.

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je upute kako se zaštititi od napada, a u priopćenju MUP-a RH ističe se da Zavod za sigurnost informacijskih sustava intenzivno prati razvoj nove vrste računalne ugroze koja se tijekom petka, 12. svibnja proširila diljem svijeta, a poznata je pod nazivom Wanna Decryptor, Wannacry ili Wcry.

Riječ je o samoreplicirajućem računalnom virusu čija je osnovna zadaća kriptiranje podataka koji se nalaze na zaraženom računalu, podsjećaju iz MUP-a RH.MUP RH navodi i popis sustava koji su podložni ovoj vrsti napada a to su:  Microsoft Windows Vista SP2,  Windows Server 2008 SP2 i R2 SP1,  Windows 7,  Windows 8.1,  Windows RT 8.1,  Windows Server 2012 i R2,  Windows 10,  Windows Server 2016.Glavno pitanje jest – kako se zaštititi?

Provesti hitnu nadogradnju svih ranjivih sustava primjenom zakrpe za operacijski sustav s oznakom MS17-010 (KB4013389). Zbog visoke kritičnosti ranjivosti, Microsoft je izdao zakrpe i za nepodržane operacijske sustave (Windows XP SP2 i Windows Server 2003). Više informacija o zakrpi i ranjivosti prisutno je na stranicama proizvođača:

1.
https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx

2. https://blogs.technet.microsoft.com/msrc/2017/05/12/customer-guidance-for-wannacrypt-attacks/


Ako primjena zakrpe nije moguća, onemogućiti SMBv1 protokol prateći sljedeću proceduru (ovisno o inačici operacijskog sustava): Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, Windows Server 2008 R2, Windows 8 i Windows Server 2012:

1. sc.exe config lanmanworkstation depend=bowser/mrxsmb20/nsi

2. sc.exe config mrxsmb10 start=disabled


Windows 8.1, Windows Server 2012 R2 i noviji:

1. Radne stanice: Odabir opcije Control Panel -> Programs ->Turn Windows features on or off
Poslužitelji: Odabir opcije Server Manager -> Manage -> Remove Roles and Features

2. Onemogućavanje opcije SMB1.0/CIFS File Sharing Support

3. Ponovno pokrenuti računalo


Sustave koji nemaju administrativnu podršku, mogućnost nadogradnje ili postoji eksplicitna potreba za SMB protokolom verzije 1 potrebno je ukloniti iz računalne mreže.

Onemogućiti komunikaciju prema TCP mrežnim portovima 139 i 445 TCP u računalnoj mreži organizacije. Blokiranje mrežnog prometa prema spomenutim mrežnim portovima može imati štetan utjecaj na uobičajeni rad ostalih sustava u informacijskom sustavu!

Ažurirati antivirusne definicije na najnoviju inačicu.

S iznimnim oprezom pregledavati primljene poruke elektroničke pošte. Prema dostupnim informacijama, jedan od vektora zaraze je poruka elektroničke pošte koja u privitku sadržava PDF datoteku s poveznicom na kompromitiranu web stranicu ili se poveznica na kompromitiranu stranicu nalazi u samom tijelu poruke elektroničke pošte. U oba slučaja, poveznica dohvaća zlonamjernu HTA datoteku kojom počinje zaraza sustava i daljnje širenje zlonamjernog programa po računalnoj mreži.

U slučaju primitka sumnjive poruke elektroničke pošte koja sadržava gornja obilježja, potrebno je obavijestiti odgovorne osobe unutar organizacije.

Također, naglašavaju iz MUP-a, treba osigurati postojanje sigurnosne kopije sustava (backup) koja je pohranjena na siguran način, izvan računalne mreže (offline).

U priopćenju se ne navodi  tko bi mogle biti moguće žrtve kibernetičkog napada u Hrvatskoj.

Foto: Shutterstock

I.I./MUP

Pročitajte još:

Širi se panika zbog igre 'Plavi kit' – što možeš učiniti kako bi se zaštitila?

Svi pričaju o igri 'Plavi kit' – samo bez panike, evo kako pravilno reagirati

Oprez: Najgluplje lozinke koje će svi provaliti – vidiš li i svoju među njima?

Objavljeno 16.05.2017. u kategoriji Svaštara
Tagovi: napad, kibernetički napad, ransomwareom, WannaCry

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se