Već ranije smo na našem portalu pisali da su slušalice možda i najveći neprijatelj mladih u prometu, a ovaj tjedan se to nažalost još jednom pokazalo točnim.
Strašna tragedija u Hrvatskoj: Zbog slušalica na ušima stradao tinejdžer

Strašna tragedija u Hrvatskoj: Zbog slušalica na ušima stradao tinejdžer
Već ranije smo na našem portalu pisali da su slušalice možda i najveći neprijatelj mladih u prometu, a ovaj tjedan se to nažalost još jednom pokazalo točnim.

Na željezničkom kolodvoru u Jastrebarskom u srijedu poslijepodne u stravičnoj nesreći poginuo je 14-godišnjak iz Cvetkovića, prenosi Radio Jaska. Policija je dojavu dobila u 15.45 sati, a dan poslije, u četvrtak, izvijestila je kako je dječak stradao nakon što je izišao iz putničkog vlaka i kročio na prugu, kad je na njega naletio drugi vlak koji je prometovao kroz željezničku postaju u Jastrebarskom bez zaustavljanja.

Navodno je strojovođa zvučnim signalima pokušao izbjeći tragediju, ali dječak ga nije čuo jer je u ušima imao slušalice, prenosi Radio Jaska.

Zašto je opasno imati slušalice dok ste u prometu i na ulici?

Iako nam se čini da se u prometu oslanjamo na vid, veliki dio onoga što se događa oko nas percipiramo putem sluha. Vjerojatno niste niti svjesni, ali prije nego ugledate nadolazeći auto, vlak ili tramvaj, prvo ga čujete. U ovakvoj situaciji slušalice postaju problem jer zbog glasne muzike možda nećete uočiti potencijalnu opasnost ili čuti automobilsku trubu koja vas upozorava na nešto.

Raspoloženje nam se mijenja s obzirom na vrstu glazbe

Možda ste primjetili i kako vam se raspoloženje i ponašanje mijenja s obzirom na vrstu glazbe koju slušate; klasična glazba nas potiče na sanjarenje, a žestoki i brzi riffovi na agresivniju vožnju, a ni jedno ni drugo ne predstavljaju poželjno ponašanje u prometu.

Iako slušanje glazbe u prometu može biti pogubno, ne postoje sankcije za takve radnje. Ipak valjalo bi promisliti dva puta jer ovim činom ne ugrožavamo samo sebe, nego i ostale sudionike. Eliminiranjem osjeta sluha uskraćujemo sebi i drugima pravo na sigurnost u prometu, bez obzira radilo  se o vožnji u gradskoj vrevi ili izvan grada, pa čak i u prirodi, izvan prometnica.

Iako znamo da postoji hrpa dobre glazbe koju bi se moglo slušati po cijele dane, naš savjet je da novi album One Directiona ili Taylor Swift ipak pričeka doba dana kad u sigurnosti vlastitog doma možeš odvaliti muziku do daske. Narvno, ako susjedi ne polude.Objavljeno 09.09.2017. u kategoriji Svaštara
Tagovi: slušalice, glazba, tragedija

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se