Nama se ponekad dogodi da krenemo čitati knjigu i nakon nekoliko stranica zaboravimo što smo pročitali. Događa li se to i tebi?
Testovi će doći brzo - nauči 'bolje' čitati i razumijevati pročitano uz pomoć ovih savjeta

Testovi će doći brzo - nauči 'bolje' čitati i razumijevati pročitano uz pomoć ovih savjetaNama se ponekad dogodi da krenemo čitati knjigu i nakon nekoliko stranica zaboravimo što smo pročitali. Događa li se to i tebi?

Puno stvari nam može ometati pažnju – nova poruka, poziv, kućni ljubimci, starci ili neka nova serija na TV-u. I ne mislimo da zbog toga loše čitamo – događa se svima, vjeruj nam. Upravo zato, dobro dođu savjeti kako 'bolje' čitati i razumijevati pročitano. Evo ih...

1. Radi bilješke tijekom čitanja – barem one okosnice radnje ili neke ključne citate, metafore, nešto što će te podsjetiti na pročitano ako čitaš 'iz gušta' ili on najbitnije ako se priremaš za nadolazeće testove.

2. Koristi šarene naljepnice za označavanje ključnih dijelova knjige – tako ćeš se lakše prisjetiti bez da gubiš vrijeme na ponovno traženje te stranice.3. Označi dijelove koji su ti se najviše dopali ili su najkorisniji – to, naravno, možeš raditi samo ako je knjiga tvoja, a ne iz knjižnice. Ali fora se za nekoliko godina prisjetiti što ti je upalo u oko kad si bila tinejdžer jer će ti se pri idućem čitanju u pamćenje urezati neke druge rečenice. Ili, ako učiš, ćeš lakše zapamtiti po boji markera.

4. Koristi rječnik tijekom čitanja i proučavaj upotrebu riječi u rečenici – tako ćeš proširiti svoj vokabular i bolje shvatiti eventualno preneseno značenje te riječi.

5. Neke dijelove knjiga pročitaj dva puta – ponekad je bolje da pročitaš isti tekst nekoliko puta nego da ti promakne nešto važno, ali to nipošto ne znači da 'loše kopčaš' – stvarno postoje konfuzni tekstovi.6. Postavljaj pitanja sama sebi tijekom čitanja
– kako bi ti reagirala na mjestu svojeg omiljenog lika iz romana, koji bi bio tvoj idući korak na mjestu žrtve u krimiću i slično ako čitaš beletristiku ili se zapitaj je li ti logično i shvatljivo sve pročitano u sklopu učenja.

7. U posebnu bilježnicu zapisuj riječi, citate i izreke iz knjiga koje si pročitala – tako da ih uvijek imaš spremne na 'oživljavanje' u stvarnim situacijama i da se ponekad 'napraviš pametna' pred frendovima. Realno, svi vole one načitane, samo možda neće to priznati.Foto: Unsplash/Giphy/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Dokazano: zašto je čitanje dobro za zdravlje

Mitovi o učenju u koje moraš prestati vjerovati

Učenje ne mora biti mučenje: 7 čudnih savjeta za uspješnije učenjeObjavljeno 06.09.2017. u kategoriji Svaštara
Tagovi: čitanje, knjige, test, učenje, razumijevanje, pažnja, pročitano

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se