0

Psovanje je loša navika koju bi trebao/la izbjegavati, a to ti tvoji roditelji sigurno govore svaki put kad čuju da govoriš ružne i proste riječi. Međutim, nedavna ispitivanja znanstvenika mogla bi te iznenaditi. Naime, došli su do pomalo čudnog rezultata – psovanje je navodno pozitivno za tvoj intelektualni razvoj!

Znanstvenica Emma Byrne za nekoliko će dana u Cheltenham u Engleskoj o tome održati i zanimljivo predavanje na znanstvenom festivalu. Ondje će reći nešto više o važnosti i samom utjecaju psovanja, a kako tvrdi, 'psovanje je sastavni i važni dio socijalnog razvoja djece'.

'Učeći djecu kako psovati na pravilan način, uz potporu odraslih, daleko je bolje od zabranjivanja korištenja takvog načina izražavanja', misli znanstvenica Byrne.

via GIPHYJoš jedan zanimljivi podatak je i taj da je Richard Stephens sa Sveučilišta u Keeleu u nedavnom istraživanju ustvrdio kako, uz psovanje, lakše podnosimo bol. Volonteri koji su sudjelovali u spomenutom istraživanju morali su držati ruke u ledenoj vodi, i to dva puta. Najprije koristeći samo neutralne riječi, dok su drugi put morali psovati. Većina volontera u ledenoj je vodi izdržala mnogo duže onaj put kada su imali priliku psovati.

Foto: Shutterstock/Giphy

D.Š.

Pročitajte još:

Ružne riječi su `out`: kako prestati psovati

Ne budi previše pristojan: psovanje je zdravo!

Provedeno istraživanje među Hrvatima između 11 i 17 godina - slažeš li se s dokazanim?


psovanjepsovkeistraživanja

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

110.355
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se