0

Može se činiti kontraproduktivnim, ali jedan od najboljih načina da se preboli prekid može biti često razmišljanje o tome - prema znanosti.

Nakon prekida, obično se preporuča da se usredotočite na druge stvari kako biste odvratili svoje misli od bolnih tema. Međutim, istraživanje je otkrilo da upravo suprotno može imati učinak liječenja i poboljšati vaše raspoloženje i sveukupno stanje, puno brže. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Social Psychological and Personality Science, ako isponova i isponova pričate i razmišljate o osjećajima povezanima s vašim prekidom, to zapravo rezultira boljim stanjem i rapsoloženjem.

via GIPHY


Ovi nalazi su bili dio studije koja je analizirala uznemirujuće učinke prekida. Ispitivači su od 210 sudionika koji su nedavno izašli iz veze tražili da sudjeluju u rješavanju detaljnih upitnika, u psihofiziološkim mjerenjima i intervjuima ili da ispune jedan jednostavan upitnik. Istraživanje se posebno bavilo 'reorganizacijom samopercepcije', procesom u kojem jedinka sebe vidi kao odvojenog od bivšeg i te veze. Istraživači su bili iznenađeni kad su otkrili da se skupina sudionika koja je bila prisiljena razmišljati i razgovarati o svojim prekidima zapravo brže oporavila od samog prekida jer su se bili u stanju 'psihološki odvezati' od svojih bivših partnera.


via GIPHY


Iako istraživači nisu bili sigurni zašto je metoda pomogla izliječiti sudionike, pretpostavili su da se radi o izradi nove 'naracije' i gledanju na prekid s 'udaljene perspektive'. 'To može biti jednostavno posljedica ponovnog promišljanja o vlastitom iskustvu i izrade naracije - posebno naracije koja uključuje dio priče u kojem se čovjek oporavlja', rekao je dr. Larson.

via GIPHY


Iako su istraživači svjesni da ne može svatko tko prolazi kroz prekid sudjelovati u istraživačkoj studiji, oni vjeruju da pokušaj sličnog procesa u obliku pisanja dnevnika barem jednom tjedno, može imati isti učinak.

Foto: IMDb/ Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

[VODIČ] Ne znaš kako prekinuti s njim? Uz pomoć ovih 5 savjeta obavi to poput stručnjaka

Preživi i ovu groznu situaciju! Što kada sretneš bivšeg prvi put nakon prekida? I to još s novom ljubavi

Četiri su alarmantna znaka upozorenja u vezi! Uočiš li samo jedan bježi brzinom munjeprekidistraživanjestručnjakdnevnikpisanje dnevnikaoporavakljubavsavjeti

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

116.296
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se