Čula si u školi da frendice pričaju o HPV cjepivu, no nisi baš sigurna o čemu je riječ. Na sam spomen cijepljenja naježe ti se dlake na vratu, ali bitno je da znaš o čemu se tu radi kako bi, ako se ipak odlučiš na taj korak, bila skroz educirana.
Cjepivo protiv HPV-a: 'Većini zaraženih djevojaka žao je što se nisu cjepile'

Cjepivo protiv HPV-a: 'Većini zaraženih djevojaka žao je što se nisu cjepile'Čula si u školi da frendice pričaju o HPV cjepivu, no nisi baš sigurna o čemu je riječ. Na sam spomen cijepljenja naježe ti se dlake na vratu, ali bitno je da znaš o čemu se tu radi kako bi, ako se ipak odlučiš na taj korak, bila skroz educirana.

Sve se više mladih cura odlučuje na ovaj oblik zaštite od ove spolno prenosive bolesti, ali nikako ne bi trebala otići na cijepljenje bez da prije znaš osnovne stvari.

Krenimo od početka – što je to HPV?

Humani papillomavirusi (HPV) su virusi koji uzrokuju bradavice i abnormalni rast tkiva. Postoji više od 100 tipovahumanih papilomavirusa, od kojih su neki povezani s genitalnim karcinomima. Dva tipa (16 i 18) uzrokuju otprilike 70% karcinoma vrata maternice (cerviksa). Većina HPV infekcija ne uzrokuje simptome i prolazi sama od sebe.
Oko 80% spolno aktivnih odraslih žena će biti bar jednom u životu zaraženo HPV-om. Obično je infekcija prolazna i nestaje nakon nekoliko mjeseci do godine dana bez simptoma ili trajnog oštećenja. Međutim, ako se zarazi visokorizičnim tipom HPV-a (kao što su spomenuti 16 i 18) može se razviti karcinom cerviksa koji je drugi uzrok smrti kod žena diljem svijeta. Trajna infekcija HPV-om uzrokuje premaligne promjene (promjene za koje postoji rizik od prelaska u rak) genitalnog (spolnog) područja, rak vrata maternice, rak stidnice i rodnice kod djevojaka i žena, rak penisa kod muškaraca, a rak usta i grla, rak analne regije i bradavice anogenitalnog područja kod osoba oba spola.Kako se može zaraziti HPV-om?

Zaraziti se možeš spolnim putem, virus se širi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicama. HPV se prenosi s osobe na osobu kontaktom preko kože i sluznica, prvenstveno spolnim putem i izravnim nespolnim kontaktom. HPV je pronađen i kod djevica, tako da za njegov prijenos nije neophodno potreban spolni odnos u užem smislu s obzirom na to da se virus nalazi i u koži anogenitalne regije.

Zar kondom ne štiti od ove spolno prenosive bolesti?

Iako kondom štiti od većine spolno prenosivih bolesti, ne štiti u potpunosti od HPV-a budući da  zaraza ne ovisi odpenetrantnog spolnog odnosa. Ona se može dogoditi i tijekom kontakta "koža na kožu" u području spolovila.

No, postoji cjepivo – zašto se cijepiti?

HPV cjepivo namijenjeno za cijepljenje učenika i učenica sadrži tipove 6,11, 16 i 18, te je dostupno pod nazivom Silgard. Koristi se u svrhu zaštite od karcinoma cerviksa, premalignih lezija (abnormalni rast stanica) u genitalnom području i bradavica anogenitalnog područja uzrokovanih određenim tipovima HPV-a. Ovo cjepivo sprečava oko 70% karcinoma cerviksa, oko 50 % premalignih promjena na cerviksu i oko 90% anogenitalnih bradavica. Očekuje se da je zaštita HPV cjepivom dugotrajna.

'Cijepljenje se apsolutno preporučuje za djevojke i dječake. Ovo je cjepivo jedino adekvatno što postoji za sprečavanje raka maternice. To je jedino djelotvorno rješenje budući da se bolest ne može nikako drugačije spriječiti', rekla je dr. med., spec. školske medicine  Angelika Tičinović Ivančić.Tko se treba cijepiti?

Ovo HPV cjepivo se koristi u žena i djevojaka, mladića i muškaraca u dobi od devet godina na dalje. Primjenjuje se u oba spola, u dvije doze u dobi od 9 do 13 godina, a nakon četrnaestog rođendana u tri doze. Preporučuje se razmak od dva mjeseca između prve i druge doze, te četiri mjeseca između druge i treće doze. HPV cjepivo smije se primjenjivati istovremeno s drugim cjepivima.

Tko se ne bi trebao cijepiti?

Osobe koje su imale alergijsku reakciju opasnu po život na bilo koju komponentu HPV cjepiva ili na prethodnu dozu HPV cjepiva. Cijepiti se smiju osobe koje su blago bolesne u trenutku predviđenog cijepljenja, no ne bi se smjele cijepiti osobe koje su ozbiljnije bolesne (tada cijepljenje treba odgoditi).

Koji su rizici cjepiva?

Bilo koji lijek može uzrokovati ozbiljne probleme, poput teške alergijske reakcije. Rizik razvoja ozbiljne nuspojave i smrti nakon primjene bilo kojeg cjepiva je izuzetno mali. Poznata je pojava blagih do umjerenih reakcija nakon HPV cjepiva. Ove reakcije ne traju dugo, te prolaze same od sebe. Najčešće nuspojave cjepiva su glavobolja, mialgija (bol u mišićima), reakcije na mjestu injekcije uključujući bol, crvenilo i oticanje te iscrpljenost. Kratke nesvjestice i povezani simptomi mogu se javiti nakon bilo kojeg medicinskog zahvata, uključujući i cijepljenje. Da se izbjegne nesvjestica, treba sjediti 15 minuta nakon injekcije.

'Cjepivo se u Hrvatskoj koristi od 2007. godine. Osobno sam cijepila preko 100 djevojaka i niti jedna nije imala ozbiljne nuspojave. Za vrijeme dok sam radila u Centru za reproduktivno zdravlje pričala sam s djevojkama koje su zaražene s HPV-om. Većina ih je rekla da im je žao što nisu prije saznale za cjepivo jer bi se sigurno ccijepile To nisu bile promiskuitetne djevojke i imale su možda jednog ili dva partnera. Za bolest koju uzrokuje HPV nema lijeka, a liječenje HPV-a je dugotrajanproces', dodala je dr. med., spec. školske medicine Angelika Tičinović Ivančić.Djevoke koje znaju da su zaražene s HPV virusom mogu napraviti testiranje te ukoliko sanzaju da tipovi kojima su zaražene nisu oni protiv kojih štiti cjepivo mogu se svejedno cijepiti.

*Do kraja 2016. godine mogu se cijepiti besplatno protiv HPV-a sve djevojčice i djevojke, dječaci i mladići od devet godina starosti do 25 godina starosti četverovalentnim cjepivom (Silgard). Djecu i mladež koja pohađaju školu te redovite studente i studentice cijepe nadležni timovi školske medicine, a djeca i mladež do 25 godina koja ne pohađaju školu mogu se cijepiti u službi za epidemiologiju nadležnog zavoda za javno zdravstvo ili kod izabranog liječnika.


Ukoliko se odlučiš na ovaj korak, moraš imati  pristanak roditelja ili staratelja te se tada javiš svom nadležnom školskom liječniku koji ti može dodatno sve pojasniti.

VAŽNO: Cijepljenje nije dozvola za neodgovorno spolno ponašanje. Također, žene i dalje trebaju redovito ići na ginekološke preglede i citološki bris (Papa test).

Foto: Shutterstock/ Instagram

I.I.

Pročitajte još:

Savjet liječnika: cjepiva i tinejdžeri

Meningitis – zašto je tako opasan za tinejdžere?

Od 01. listopada liječnici više učenicima ne pišu ispričnice


Objavljeno 20.10.2016. u kategoriji Zdravlje & Tijelo
Tagovi: HPV, HPV cjepivo, cjepivo,

Povezano

Am13cv

Am13cv

Zasto ovo cjepivo nije obavezno ako je toliko korisno?

konzerviranatuna

konzerviranatuna

meni je mama zabranila to cijepljenje, kaže da je njoj ginekolog pričao da nije dosta istraženo i da je spominjao neke smrtne slučajeve, ja mami najviše vjerujem :)


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se