Količina sna koja nam je potrebna da se oporavimo varira od osobe do osobe, ali svima nam treba objektivno osam sati sna (da, trećina dana), da bismo ostale dvije trećine dana mogli odlično funkcionirati.
Iskoristi praznike - evo što se događa tvom tijelu ako ne spavaš dovoljno

Iskoristi praznike - evo što se događa tvom tijelu ako ne spavaš dovoljnoKoličina sna koja nam je potrebna da se oporavimo varira od osobe do osobe, ali svima nam treba objektivno osam sati sna (da, trećina dana), da bismo ostale dvije trećine dana mogli odlično funkcionirati.

Ipak, ponekad zbog količine obaveza ili stresa ne uspjevamo spavati više od 5 sati, a sve ispod 6 sati je nedopustivo malo. Tvoje tijelo moglo bi dugoročno patiti, ma koliko mlado bilo.1. Mogla bi reagirati sporije nego uobičajeno – to su ustvrdili znanstvenici koje smatramo inteligentnijima od nas, pa ih volimo slušati. Teže ćeš se koncentrirati, imat ćeš loše kratkoročno i dugoročno pamćenje i za obavljanje svih zadataka trebat će ti puno više vremena.

2. Slabiji imunitet – oni koji spavaju manje od šest sati na dan, prema istraživanjima, imaju četiri puta veću vjerojatnost da će se razboliti od onih koji spavaju prosječnih osam sati, a prijete im psihička oboljenja.3. Tvoje emocije bit će izraženije
– lakše ćeš se iznervirati, razljutiti i rastužiti jer nedostatak sna čini naše emocionalne centre mozga znatno reaktivnijima, odnosno nećeš moći 'obrađivati' svoje emocije kako bi trebala. A ne želimo da netko strada jer si premalo spavala, jelda?

4. Potrošit ćeš više novaca – zato što prefrontalni korteks (područje u mozgu koje je odgovorno za kontrolu impulsa) neće dovoljno dobro raditi ako nisi odmorna, pa ćeš donositi nepromišljene odluke. Ako već nitko nije stradao, ne mora ni tvoj novčanik (ni onaj tvojih roditelja).

5. Više ćeš jesti i lakše se debljati – jedan od savjeta koji imamo za one koji su na dijeti je da idu ranije spavati jer je najteže odoljeti noćnim zalogajima.

6. Imat ćeš nečisto lice i brže ćeš stariti – beauty sleep se s razlogom tako zove. Kada ne spavamo, izlučuje se više kortizola, hormona stresa, a kortizol je glavni neprijatelj kolagena, proteina koji našu kožu čini lijepom i mladenačkom.

Foto: Giphy/Pixabay/Unsplash

M.Z.


Pročitajte još:

Koju hranu možemo, a koju ne smijemo jesti prije spavanja? Upute za bolji san

Imaš problema sa spavanjem? Ove su pjesme idealne za miran san

Trend koji nas je oduševio – fitness spavanjem gube se kalorije!Objavljeno 03.08.2017. u kategoriji Zdravlje & Tijelo
Tagovi: spavanje, zdravlje, zdravo, nezdravo, tijelo, san

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se