0

Postoji li uopće normalno kada je menstruacija u pitanju ili svaka sitnica ovisi individualno od djevojke do djevojke? Jedno se istraživanje pozabavilo onim danima u mjesecu i došlo do zanimljivih rezultata.

Stručnjaci s University College London i kreatori aplikacije Natural Cycles napravili su najveće istraživanje koje postoji do danas na ovu temu. Proučavali su menstrualne cikluse od 124 648 žena iz tri različite države: SAD-a, Švedske i Velike Britanije. Ono što su predstavili kao prvo i najbitnije, što svaka djevojka treba znati je da nema 'normalnog' trajanja menstruacije. Svaka je žena drugačija i teško je reći jedan odgovor na pitanje koliko bi dugo menga trebala trajati. Ali, postoje neka pravila po kojima se može izvući odgovor na pitanje koliko bi ti trebala trajati menga. Pokazalo se da one djevojke koje imaju kraći ciklus, pod koji se računaju oni od 21 dana ili manje, imaju i kraće trajanje mjesečnice. Suprotno od toga, one koje imaju duži od 35 dana ili više, imaju i duže trajanje same menstruacije.
Iako se predstavlja da je prosječno trajanje menstrualnog ciklusa 28 dana, ovo je istraživanje pokazalo da to nije istina, jer svega 13% djevojaka ima ciklus ove dužine. Ispada da je njegova prosječna dužina 29.3 dana. Ukoliko ne znaš koliko traje tvoj ciklus, možeš to jako lako saznati – samo izbroji dane između dvije menge. Prvi dan kada ti dođe menga je prvi dan i završava dan prije nego ti dođe sljedeća menga.

via GIPHY


Zbog toga što trajanje menstruacije varira od djevojke do djevojke, što je normalno ili što nije, mogu prepoznati najbolje one same. Ovakva istraživanja čiji su zaključci da svaka djevojka treba gledati na svoje tijelo kao individualno su sve popularnija. Jedna stvar koja je ipak zajednička u menstruacijama svih djevojaka je – što više stare, to će menga biti kraća. U njihovoj grupi žena na kojima su istraživali cikluse, razlika između najmlađih i najstarijih je u čak 3 dana. Jedan od razloga za to je povećanje stresa tijekom života.


via GIPHY


Ono što se preporučuje je da redovito pratiš svoju menstruaciju i tako ćeš najbolje primijetiti kada se nešto neobično počne događati. Dužina njenog trajanja od mjeseca do mjeseca ovisi o hrpi vanjskih faktora, a odskakanje tu i tamo od ustaljenog ritma češće ima veze upravo s vanjskim faktorima, a ne toliko sa samim zdravljem. Pa ipak, ako primijetiš da ti je menga stalno neredovita, najbolje je posjetiti doktora.

Foto: Freepik/ Giphy

M.T./ Izvor

Pogledajte još:
Usprkos svim mjerama opreza svaka cura je to doživjela! Pet trikova za uklanjanje mrlja od menge iz odjeće

Zašto ti je menga u nekim mjesecima bolnija? Razloge već znaš, a vrijeme je da ih počneš i doživljavati

[OMG] Zašto opet kasni ta menstruacija? Saznaj kojih 5 stvari mogu utjecati na tvoj ciklus osim trudnoćemenstruacijaciklustrajanjenormalno

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

123.613
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se