Ako nikad od mame ili bake nisi čula 'Ne možeš još van tek si oprala kosu jer ćeš se razboljeti' ili 'Da nisi slučajno legla u krevet s mokrom kosom' prava si sretnica. Ovo je jedna od onih stvari u koje se jednostavno vjeruje i tu nema rasprave.
Mama vs. ti - smiješ li van nakon pranja kose?

Mama vs. ti - smiješ li van nakon pranja kose?Ako nikad od mame ili bake nisi čula 'Ne možeš još van tek si oprala kosu jer ćeš se razboljeti' ili 'Da nisi slučajno legla u krevet s mokrom kosom' prava si sretnica. Ovo je jedna od onih stvari u koje se jednostavno vjeruje i tu nema rasprave.

Jedina opcija ti je ili oprati kosu tri sata prije izlaska iz kuće ili riskirati svađu s mamom. No, pitamo se – jesu li zbilja baš skroz u pravu?

I jesu i nisu.Mala je vjerojatnost da ćeš se prehladiti ako iz kuće izađeš odmah nakon što si posušila kosu jer prehladu najčešće uzrokuju virusi. No, istraživanja su pokazala da ćeš biti podložnija virusima. Nekoliko sati nakon pranja kose, pore na glavi su potpuno otvorene jer apsorbiraju vodu. Zbog toga je i prokrvljenost na tom području veća i naš je imunološki sustav izloženiji štetnim utjecajima.  Također, dokazano je da je zimski zrak manje vlažan od ljetnog pa se isušuje nosna sluznica i time omogućava lakši prolazak virusa. Unatoč tome, razlog češće prehlade u zimskom periodu su obitavanja u zatvorenim prostorima s većim brojem ljudi.Baš kao što ne bi trebala raščešljavati mokru kosu, tako ne bi trebala leći u krevet s mokrom kosom jer možeš oštetiti svoju kosu, ali i vlasište. Ako si kosu oprala, želiš je posušiti prirodno, a nemaš snage ostati budna onda barem dobro istrljaj kosu ručnikom. I nikako nemoj vezati kosu prije spavanja u punđu (jer želiš ujutro imati valovitu kosu) jer će ti se oštetiti i početi više ispadati.Poanta je u tome da je preporuka da ne ideš van s mokrom kosom jer ako ti je imunitet oslabljen razboljet ćeš se, a mama će ti doživotno moći kvocati da je to zbog mokre kose. Ako već moraš izaći jer ti se žuri, stavi kapuljaču ili kapu.*Za one koji žele znati više – od kud uopće mit o mokroj kosi i prehladi

Krivac za sve je veliki francuski kemičar Louis Pasteur. On je 1878. godine provodio eksperiment u kojem je izložio kokoš antraksu i zatim joj noge uronio u hladnu vodu, kako bi otkrio hoće li se razboljeti. Kokoš je na kraju uginula.

Pasteur je ponovio pokus, ali je drugi puta kokoš umotao u deku. Preživjela je antraks i hladnu vodu.Foto: Giphy/Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

Novi/stari trend među djevojkama – 'bakina kosa'

Super trik: iskoristi sjenilo da ti kosa izgleda gušće

Stvari koje moraš znati prije prvog bojenja koseObjavljeno 27.10.2016. u kategoriji Zdravlje & Tijelo
Tagovi: kosa, mokra kosa, izlazak

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se