0

Biti tinejdžer je teško, pogotovo danas. Koliko god Internet bio najbolja stvar koja se ikada dogodila, ujedno je i najgora. Kada prolaziš kroz pubertet, mijenjaš se kao psihički, ali i fizički. Pokušavaš saznati tko si ustvari, koji su tvoji interesi i što ćeš raditi u životu.

Cijelo to vrijeme, bombardiran/a si slikama savršenog života raznih celebrityja, koji vjerojatno nisu uopće savršeni kao što se čine, kako to inače i biva.

To nije jedini razlog zašto je teško, već ih ima šest!

Nikada se ne možeš naspavati
Prva smjena koja počinje najkasnije u 8 ujutro je jedan od glavnih razloga zašto mrzimo školu. Sama činjenica da se po zimi često budiš dok je vani još noć je dovoljno deprimirajuća, ali onda kada još uzmeš u obzir da se sigurno nisi naspavao/la, onda to počinje zaista biti problem.


Nije samo stvar u tome da ti namjerno ideš kasno spavati, već priroda radi protiv tebe. Za razliku od odraslih, tijelo tinejdžera funkcionira malo drugačije pa tako kaska dva sata iza onog odraslih osoba. Kao posljedica, svi tinejdžeri su ustvari noćne sove te svima teško pada buđenje rano ujutro...

Znanstveno je dokazano da bi tinejdžeri trebali spavati svaki dan oko 9 sati, no i sam/a znaš koliko je to istina....

via GIPHY


Hormoni, anksioznost i depresija
Svi znaju da hormoni divljaju tijekom puberteta, ali većina odraslih kao da zaboravi na sve kroz što su oni prolazili! Ne radi se o malim stvarima, već o konstantnom proživljavanju velikih promjena raspoloženja, ali i velike osjetljivosti. Svaka sitnica može upropastiti dan, ako ne i cijeli život (barem se tako čini u tom trenutku).

Da ne govorimo o tome da su anksioznost i depresija u stalnom rastu na globalnoj razini, ali pogotovo kod tinejdžera. Uz Internet i dolaskom Cyberbullinga, današnji se tinejdžeri moraju suočavati s punom većom i intenzivnijom dozom vršnjačkog nasilja!
Nedostatak kontrole nad životom
Biti tinejdžer je teško zato što u većini slučajeva, znaš što želiš raditi i kako to želiš raditi (barem u datom trenutku), no društvo ti to ne dozvoljava. Od toga da vrlo često ne možeš izabrati niti koju srednju upisati (što zbog načina na koji se vrše upisi, pa do roditeljskog pritiska), a kamoli kada učiti i kako. U srednjoj nemaš tu slobodu da si sam organiziraš život, dok odrasli to imaju. Tinejdžeri se i dalje tretiraju kao mala djeca, iako to  realno nisu.

Nedostatak kontrole potiče frustraciju, ljutnju i hrpu ostalih negativnih osjećaja koje nitko ne želi osjećati, a tinejdžeri su praktički cijelo vrijeme u moru ljutnje i bijesa, te želje za pobunom!

Trpljenje učitelja i profesora
Koliko se često roditelji žale na svoj posao te na svojeg šefa? Što bi tek trebali reći učenici? Znaju imati i preko desetak profesora, po jedan za svaki predmet. Svaki od njih traži različite stvari, svi očekuju maksimalan trud za njihov predmet i svi žele nemoguće!

Da ne govorimo o tome da su vrlo često i sami profesori pod stresom, koji zatim prenose na učenike. Skoro pa svi su doživjeli barem jedno traumatično iskustvo s nekim profesorom, koje ih je zatim obilježilo za cijeli život.

I ne smijemo nikako zaboraviti činjenicu da su upravo profesori ti koji igraju veliku ulogu u tome kako će se njihov život dalje nastaviti – koje će ocjene imati, kako će dalje nastaviti svoje školovanje, u koje će se predmete zaljubiti, a koje će predmete mrziti.

Kako se uklapati u društvo, ali ostati vjeran svojem 'ja'?
Pitanje koje muči sve tinejdžere. I dok svi imaju potrebu da ostanu autentični sami sebi i da budu totalno drugačiji od drugih, opet nitko ne želi biti ona osoba koja toliko odskače od društva da nema prijatelje.

Teško je pronaći savršeni balans, pogotovo kada je cijelo vrijeme prisutan pritisak društva, roditelja i vršnjaka. Svi imaju neka svoja očekivanja, a teško ih je sve zadovoljiti. Još pritom zadržati svoje 'ja'.... Gotovo pa nemoguća misija.

via GIPHY


Nesigurna budućnost
Prije se znalo da ćeš već i nakon završene srednje škole, sigurno imati posao. Taj posao ćeš zatim raditi do kraja života ako tako odlučiš, jer ne postoje nikakve stvari koje bi mogle dovesti do toga da dobiješ otkaz (osim ako nešto baš gadno ne zezneš).

Danas, čak i kada završiš fakultet, velike su šanse da ćeš dobar dio vremena provesti nezaposlen/a. Pri odabiru fakulteta i svojeg zanimanja, mora se gledati i kakve su šanse da ćeš imati posao nakon završenog faksa, kao da već nisi dovoljno pod stresom zbog cijele priče. Teško je bilo što planirati kada ne znaš što te čeka sutra...

Foto: Giphy/Shutterstock

A.Š.

Pročitaj još:

Napravi pauzu od učenja – ovo su znakovi da si pod prevelikim stresom

HELP Kako preživjeti stres upisa na faks i ostati relativno normalan?!

8 navika koje će ti smanjiti stres i uljepšati život


strestinejdžeriodrastanjeproblemi

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

110.922
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se