0

Nekad je sasvim okej da ti kasni menga, pogotovo ako si tek na početku ciklusa ili si nedavno dobila svoju prvu mjesečnicu.

Osim trudnoće, postoji mnogo drugih razloga zašto tvoje menstruacije nisu redovite.

via GIPHY

1. Poremećaj prehrane
Jedan od najčešćih razloga izostanka menge ili njezinog kašnjenja je poremećaj prehrane. Naime, nedovoljan unos hrane, pogotovo one zdrave, može utjecati na razinu tvojih hormona i uzrokovati izostanak ovulacije. Osim toga, nepravilna prehrana kao takva utječe na naglo mršavljenje ili debljanje.

2. Povećani stres
Ovo si sigurno već znala, ali moramo još jednom ponoviti. Stres djeluje na naše zdravlje, a između ostaloga i na mengu. Zbog promjene hormona menstruacija može izostati i do dva mjeseca, a onda je važno odmah posjetiti ginekologa kako bi odredio potrebnu terapiju.

3. Depresija
Baš poput stresa, i depresija dovodi do poremećaja u hormonima. Svaki put kad se osjećaš loše, ali baš ono stvarno loše, to se prenosi na cijelo tvoje tijelo. Hormoni se počnu drugačije ponašati, a kao rezultat toga može ti izostati ili barem jako kasniti menstruacija.

via GIPHY


4. Naglo mršavljenje
Ako naglo smršaviš i izgubiš puno kilograma, to će sigurno utjecati na tvoju ovulaciju i menstruaciju. Iako najčeće menga samo kasni, nekad se dogodi da ju izgubiš u potpunosti. Tada je vrlo važno na vrijeme posjetiti ginekologa kako bi ti dao potrebnu terapiju.

5. Policistični jajnici
Policistični jajnici ustvari su poremećaj koji se najčešće javlja već u pubertetu. Kad imaš policistične jajnike, u tvojim se jajnicima stvaraju ciste koje mogu biti jako bolne, ali i utjecati na menstrualni ciklus.

6. Previše kilograma
Však kilograma isto tako ima velike veze s neredovitom menstruacijom. Osim problema s mengom, višak kilograma može ti uzrokovati probleme s aknama, prištićima i visokim krvnim tlakom.

via GIPHY

7. Pretjerivanje s vježbanjem
Vježbanje je zdravo i pomaže pri očuvanju našeg zdravlja. Ipak, nije dobro pretjerivati. Tjelesni napor može utjecati na tvoje zdravlje, pa tak između ostaloga i na tvoj menstrualni ciklus. Naime, svako naporno vježbanje može zbuniti svoj organizam, a kao posljedica može se javiti i izostanak menge.

8. Uzimanje lijekova
Da, čak i neki lijekovi mogu biti razlog tvojih neredovitih menstruacija. Najčešće su to antibiotici ili lijekovi za kontracepciju koju djeluju na hormone. Oni na neki način 'signaliziraju' tijelu da zaustavi menstruaciju, a ona najčešće zna kasniti po nekoliko dana.

Foto: Shutterstock/Giphy/Flo Screenshot

D.Š.

Pročitaj još:

Provjeri svoje znanje i riješi se zabluda – sve o mengi na jednom mjestu

Informacije za sve dečke – ovako izgledamo kad imamo mengu

Menga ne mora biti koma - kako učiniti 'one dane u mjesecu' podnošljivima?mengamenstruacijazdravlje

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

122.805
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se