1

Nema ništa gore od osjećaja iscrpljenosti i letargije, a ta uopće ne znamo zašto je to tako. Svaki dan od nas zahtijeva određenu količinu energije, ali što učiniti ako se stalno osjećamo umorno i bezvoljno?

Odgovor se krije u nekim našim navikama koje trebamo odbaciti što prije kako bi postali poletniji, energičniji i spremni za sve obaveze u danu, krenuvši od škole pa do druženja s prijateljima. Stvari poput spavanja, hrane, tjelovježbe i drugih nam vraćaju energiju, a što ju onda crpi?

Ono što nam crpi energiju i čini nas umornima krije se u ovih 7 navika, a da tog nismo ni svjesni:

Često se stresiramo
Biti čovjek danas znači gotovo svaki dan živjeti pod stresom, ali ako ga nekako ne znamo preusmjeriti ili ako on na nas previše utječe, već imamo problem. Od stresa možda ne možemo pobjeći, ali možemo raditi na tome da stresne situacije toliko ne primamo k srcu. Primjerice, nisi naučila za usmeni ispit te je profesorica poludjela i počela se derati pred cijelim razredom, a ti si totalno istresirana još tri dana kasnije? Nemoj biti jer normalno je da te to muči dok traje sat, ali moraš znati da to nije vrijedno toliko da ti upropasti cijeli tjedan. Ono što trebaš usvojiti su vježbe disanja, a ono što ti preostaje je naučiti za sljedeći put i to je to.
Čuvamo tajne
Sudeći prema jednom istraživanju iz Journal of Experimental Psychology, čuvanje tajne može biti i psihički, ali i fizički teret. Do ovih se zaključaka došlo tako što su ispitanici u eksperimentu rekli kako im je bilo teže izdvojiti neke psihičke i fizičke radnje kada su čuvali neku veliku tajnu. Ovo samo pokazuje da ne trebamo tajiti velike stvari ili nešto skrivati jer nam to totalno crpi energiju.
Multitaskamo

Tko danas još ne ide putem multitaskinga? Moramo odgovoriti prijateljici na sms, profesoru na mail i simpatiji na fejs i to radimo sve odjednom, a zapravo ne bismo trebali. Premda osjećamo kao da radimo više stvari odjednom, zapravo se skroz iscrpljujemo i nismo produktivni. Jedno istraživanje na londonskom Sveučilištu pokazalo je da je osobama koje su multitaskale polako opadao IQ, a to se moglo izjednačiti s onima koji nisu prespavali jednu noć ili s onima koji puše marihuanu.

Uzdamo se u šećer
Svima nam je poznat onaj dio dana kada nam energija počne lagano opadati, a glava nam se nalazi negdje sasvim drugdje. U tim trenucima uglavnom posežemo za slatkim kako bi nas ono vratilo `na pravu stazu`, a to što činimo je zapravo krivo. Radi se o tome da nam energija od čokoladice jednako brzo ode iz tijela kao što i uđe te nas ostavi skroz iscrpljenima. Ako si osoba koja je za slatku varijantu tijekom opadanja energije, tada radije pojedi jabuku ili malo maslaca od kikirikija kako bi dobila potrebnu energiju koja će trajati duže.
Po cijele dane visimo na društvenim mrežama
Psihijatri upozoravaju da nas društvene mreže ekstremno deprimiraju jer ondje vidimo zaista svašta – od loših vijesti do negativnih komentara što nas totalno frustrira. Kada govorimo o društvenim mrežama, tada moramo znati da one jako izvlače energiju iz nas jer nas one zapravo ne dovode do entuzijazma nego samo sve dublje tonemo. Sjećaš se posljednjeg puta kada si vidjela sretnu vezu Ive i Frana na fejsu, a ti si prolazila kroz grozan prekid? Sigurno si se tada osjećala očajno i to ti je ukralo energiju. Kada smo umorni tada tek imamo naviku šuljanja po fejsu ili Instagramu, a umjesto toga bi trebali pročitati nešto pozitivno.
Pijemo previše kave i ne krećemo se dovoljno

Odmaranje po cijele dane nam neće dati energiju nego će ju iscrpiti, a redovna tjelovježba će nam dati `energy boost`. Kada je riječ o kavi, nju ne bi trebalo piti više puta dnevno. Kofein je ono što nas može iscrpiti totalno jer uglavnom svoj normalni metabolizam pokušavamo `podmazati` kavom i tako dobiti energiju, a zapravo dobijemo kontraefekt. Ubiti, naše tijelo postaje ovisno o kofeinu i oslanja se na njega i to je razlog zašto se osjećamo loše kada jedan dan ne popijemo barem šalicu kave.
Ne jedemo dovoljno zdrave hrane

Jesti zdravu hranu je uvijek važnije nego `biti u formi` jer ono što unosimo u sebe jako utječe na nas. Jedan od glavnih razloga zašto uopće jedemo je to da si priskrbimo energiju, a ako jedemo ono s niskom nutritivnom vrijednošću tada ćemo to teško probavljati i energija će samo nestati. No, ona neće samo nestati nego će iscrpiti i ono malo energije što je ostalo u nama.


energijazdravljeumornanavike

Komentari

emperatriz

emperatriz

07.09.2016.

Zanimljiv članak!

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

153.602
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se