1

Već i ptice na grani znaju da je voda jako bitna za naše zdravlje, ali odgovor na pitanje koliko vode treba piti je kompleksan. Klinika Mayo preporučuje da muškarci piju 13 čaša vode (od 0,2 litre), a žene 9, ali od sada možeš izračunati preciznije koliko vode traži tvoje tijelo.

Vodu gubimo tijekom dana procesom disanja, obavljanja nuždi i znojenja i to preko 2 litre dnevno. Dehidracija je još vjerojatnija tijekom ljetnih mjeseci, pa preporučujemo da uvijek uz sebe imate bočicu vode, naročito tijekom fizičkih aktivnosti i izbjegavate alkoholna pića i kofeinske napitke.Formula pomoću koje možete izračunati koliko vode vam treba je prilično jednostavna, a s njom možete upoznati i svoje mame i tate i bake i djedove. Varijable su težina i dob, a da bismo mogli pristupiti računanju, moramo
prvo pretvoriti kilograme (kg) u funte (lbs).


Svoju težinu (nakon preračunavanja iz kg u lbs) podijelite s 2.2 i zatim dobiveni broj pomnožite s jednim od brojeva, ovisno o svojoj dobi. Za nas mlađe od 30 godina, dobiveni broj množimo s 40, za one između 30 i 55 godina taj se broj množi s 35, a za one starije od 55 sa 30. Nakon množenja, slijedi dijeljenje – broj koji smo dobili dijelimo s 28.3. Taj posljednji broj moramo podijeliti s 8 kako bismo dobili broj čaša vode koje moramo popiti dnevno da bismo ostali zdravi.

 

Tako ispada da na naših 60 kilograma u dobi ispod 30 godina moramo popiti nešto više od 10 čaša vode na dan (ako računamo da prosječna čaša ima 0.2 l kapaciteta).

I iako puno hrane koju unosimo sadrži visoki omjer vode, ovu količinu koju dobijemo koristeći formulu nužno je da unesemo baš u izvornom obliku tekuće vode, kako bismo sačuvali zdravlje.

Foto: Screenshot/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Udebljala si se, umorna si i bezvoljna – znakovi da tvom organizmu opako nešto nedostaje

Lubenica: Smršavi i očisti tijelo s ovim najsavršenijim ljetnim voćem

Utječu na zdravlje i liniju - najčešće greške koje radiš nakon jela

vodačaša vodepipatekuća vodaznojenjeljetoformulazdravlje


Komentari

Mieke

Mieke

19.06.2017.

prva dva koraka su bespotrebna (pretvaranje kg u lbs i djelenje s 2,2).....

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

106.407
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se