U većini slučajeva volimo svoje grudi – mekane su, super izgledaju u ljetnim haljinicama, one su znak odrastanja i ponekad budu baš zabavne. No, jednom mjesečno grudi su stvarno ne cool. PMS i menga period su kada te, uz sve emocije koje ti se javljaju istovremeno, jako bole i grudi.
Zašto nas bole grudi prije i za vrijeme menge?

Zašto nas bole grudi prije i za vrijeme menge?U većini slučajeva volimo svoje grudi – mekane su, super izgledaju u ljetnim haljinicama, one su znak odrastanja i ponekad budu baš zabavne. No, jednom mjesečno grudi su stvarno ne cool. PMS i menga period su kada te, uz sve emocije koje ti se javljaju istovremeno, jako bole i grudi.

Spavanje na trbuhu možeš zaboraviti, na tjelesni i skakanje niti ne pomišljaš, a dobar grudnjak spas je u danima kada te bole grudi. Zašto je to tako? Glavni razlog jest promjena hormona.Hormoni se uvijek mijenjaju ovisno o tome u kojoj si fazi ciklusa. Dva glavna hormona za bolne grudi su progesteron i estrogen. Nelagoda obično počne oko vremena ovulacije (dva tjedna prije menstruacije) jer se tada povećava količina ta dva hormona, a bude na vrhuncu pred samo menstrualno krvarenje.Tada možeš osjećati da su ti grudi natekle i bole te sa svih strana, najčešće je bol sa strane koja je bliže pazuhu. S pojavom menstrualnog krvarenja, razina dva spomenuta hormona pada i bol obično nestaje.

Što ti može olakšati taj bolan period?

Redovito vježbanje
Izbjegavanje slane hrane dva tjedna prije menstruacije
Smanjen unos kofeina
Ako su ti grudi jako natečene možeš napraviti hladne obloge koje možeš stavljati nekoliko puta dnevno (možeš stavljati i tople obloge, ovisno o tome što ti više paše)
Dobar grudnjak – opcija majice bez grudnjaka u ovom periodu vjerojatno nije baš dobra ideja. Preporučuje se čak nošenje sportskog grudnjaka koji bi sve držao na mjestu.*Grudnjak za vrijeme bolova

Budući da ti grudi otići probaj malo otpustiti naramenice grudnjaka kako ti se ne bi urezale u ramena
Nemoj kupovati novi grudnjak nekoliko dana prije menge jer su ti grudi veće nego inače pa ćeš kupiti krivu veličinu
Ako te grudi ne prestanu boljeti nakon što dobiješ mengu bilo bi dobro posavjetovati se s doktorom.

Foto: Shutterstock/Giphy

I.I.

Pročitajte još:

I njih to zanima: pitanja koja dečki imaju o grudima

6 trikova s grudima koje svaka djevojka treba znati

Stvari koje razumiju samo cure s malim grudimaObjavljeno 26.10.2016. u kategoriji Zdravlje & Tijelo
Tagovi: grudi, bolovi, pms, menstruacija, menga

Povezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se