Sigurno si već čitala o brojnim teorijama što bi trebala jesti, a što ne. Donosimo rezultate novog znanstvenog istraživanja koja nam 'idu na ruku'.
Znaš li koja je hrana najzdravija? Iznenadit će te odgovor!

Znaš li koja je hrana najzdravija? Iznenadit će te odgovor!Sigurno si već čitala o brojnim teorijama što bi trebala jesti, a što ne. Donosimo rezultate novog znanstvenog istraživanja koja nam 'idu na ruku'.

Neki tvrde da bismo trebali jesti puno voća i žitarica, neki da bismo se trebali vratiti na našu iskonsku prehranu – s puno mesa, čvaraka i neprerađene hrane. Uglavnom se svi slažu da bi piramida pravilne prehrane trebala izgledati ovako.No, 1977. godine je provedena studija koja dokazuje nešto drugo i tvrdi da bismo trebali jesti ono što nam u tom trenutku odgovara. Kako piše DailyMeal, ljudi apsorbiraju više hranjivih tvari od hrane koju su stvarno željeli pojesti od one koju su pojeli 'jer je zdrava'.

Znanstvenici su proveli istraživanje na dvije skupine ispitanika – grupi Šveđanki i grupi Tajlanđanki. Obje grupe hranili su hranom karakterističnom za jugoistočnu Aziju, koja je u Tajlandu smatrana ukusnom, a u Švedskoj baš i ne. Rezultat: Tajlanđanke su apsorbirale 50% više hranjivih sastojaka od Šveđanki.

Zatim su iste namirnice drukčije 'zapakirali' – usitnili su ih u formu pjenušavog tijesta, što je Tajlanđankama djelovalo neprivlačnim i one su apsorbirale 70% manje željeza iz iste hrane!

Zaključak: naš mozak i tijelo su pametnije nego što mislimo. Mozak nam daje signale gladi i on nam sugerira što nam treba i sretan je kada to dobije. Ako nam se jede hamburger, vrlo vjerojatno nam u tijelu nedostaje željeza.

Nama ovo izgleda kao idealna kombinacija! A i konačno imamo opravdanje za ono što smo pojeli! Naravno, zapamti, sa svime treba umjereno – tvojem tijelu sigurno ne treba cijeli pladanj kolača. Za to nema opravdanja.

Foto: Pinterest/Giphy/Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Koju hranu možemo, a koju ne smijemo jesti prije spavanja? Upute za bolji san

Hrana i piće koji spašavaju - kako se oporaviti nakon partijanja?

Ne jedi gluposti – hrana od koje si samo još gladnijaPovezano


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se