Bibijada, poseban program Zagreb Film Festivala namijenjen osnovnoškolcima koji ih veseli već osmu godinu zaredom, a ime nosi po maskoti ZFF-a Bibu, ponovno u kino Europa i MSU - besplatno - donosi sjajne dječje filmove.
Bibijada je u gradu: devet danskih filmskih bombona za najmlađe

Bibijada je u gradu: devet danskih filmskih bombona za najmlađeOvogodišnja Bibijada (20. - 25. 10.) posvećena je Danskoj, jednoj od prijestolnica filmova za djecu u svijetu, pa gledamo četiri dugometražna i tri kratka filma a među njima primjerice i ekranizaciju jedne od najpoznatijih dječjih priča Pale sam na svijetu iz 1949. ili dječji filmski hit Sramežljivi Max.

Za klince koji su uz Bibijadu odrastali, ove se godine uvodi novitet Bib PLUS čiji je program slagan prvenstveno za tinejdžere no svakako će se svidjeti i drugim generacijama. Želja nam je da upravo mlađim generacijama približimo kino-program koji je drugačiji od komercijalnog, da ih upoznamo sa svjetskom a ne samo dominantnom američkom kinematografijom te, konačno, učinimo da ZFF osjećaju kao svoj festival.

U kinu Tuškanac za te će mlade biti prikazani Machan (Šri Lanka, Italija, Njemačka), zatim hrvatski Oblak, belgijski Ledenjak i novozelandski Orao protiv morskog psa.

Ovogodišnji je novitet i nastava medijske kulture i filmske umjetnosti koja će se kao nadopuna filmovima s Bibijade održavati u kinu MSU-a uoči svake projekcije. Tu je i već znana Bibijadina filmska stvaraonica, tjedna radionica igranog filma za filmaše u dobi od 8 do 14 godina.

Koje nam danske bisere donosi Bibijada?

Dječak Karl s majkom je preselio u novo okruženje Kopenhagena u kojem se mora snalaziti kao imigrant, a prvi mu je izazov danska verzija dječje Eurovizije. Do zvijezda i natrag je film o životu u emigraciji koji vješto koristi humor kako bi naglasio nevažnost kulturoloških i religijskih razlika.

Da je televizor 1969. u stanju otvoriti nove, neviđene svjetove, uviđa i mladi Frits koji se posebno zapalio za ideje Martina Luthera Kinga i revolucije općenito. Čini se da je došlo vrijeme za obračun sa školskim ravnateljem tiraninom... Film Ja imam san osvojio je Zlatnog medvjeda za najbolji danski film, Grand Prix na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Montrealu još i 25 drugih svjetskih nagrada.Nova učiteljica na zamjeni toliko je zla i izvještačena da razred istinski sumnja kako je njeno tijelo zaposjela vanzemaljka. I zaista, u tijelo mlade žene uselio je vanzemaljac s neke zabačene kokošje farme koji - traga za stvarnim značenjem ljubavi! Učiteljica na zamjeni je intenzivna priča o ljubavi i mržnji, ali prije svega o dječjem strahu da ih roditelji ne razumiju.Za sam smo kraj ostavili hrvatski film za djecu Kad mobiteli utihnu Branka Schmidta o desetogodišnjoj Maji koja je zarobljena u svijetu gdje je komunikacija mobitelom i internetom norma, a mobiteli su poput čipova kojima se roditelji služe kako bi uvijek znali gdje su im djeca.Više o filmovima i rasporedu projekcija pogledajte ovdje.

L.B.Objavljeno 14.10.2014. u kategoriji Novo u kinima
Tagovi: Biijada, Zagreb film festival


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika. Registriraj se!Moda i ljepota


Teen385

Registriraj se na Teen385!

Više od 110.000 korisnika već se registriralo na Teen385! Jesi li među njima?

Nagradne igre

Cool prijedlog
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!
Novi magazin Hej! zna sve o zvijezdama!

Vaš najdraži portal Teen385 predstavio je svoj novi magazin Hej!, a možete ga svakodnevno posjećivati i pratiti na adresi www.hej.hr. »

vidi sve Što se radi?

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se