9

Serija 'Sulejman Veličanstveni' nakon kraće pauze vraća se na program RTL televizije!

Sultan Sulejman počeo je vladati Osmanskim carstvom u dobi od dvadeset i šest godina, nakon smrti oca 1520.g. Nastojao je izgraditi snažnije, nepobjedivo i još veće carstvo nego što je bilo ono Aleksandra Makedonskog. Tijekom svoje 46-godišnje vladavine, Sulejman je postao poznat kao najveći ratnik i vladar Istoka i Zapada. No, kao mladić, Sulejman nije bio svjestan koliko će njegova vladavina biti označena kao „vrhunac“ Otomanskog carstva, pa je prije odlaska u Istambul za sobom ostavio svoju ženu Mahidevran i sina, malog princa Mustafu.

Serija „Veličanstveni Sulejman“ upravo prati njegovu i priču mlade Aleksandre La Rosse, kćeri ukrajinskog ortodoksnog svećenika, zarobljenu u otomanskom haremu. Njih dvoje po prvi put će se susresti na jednom od mnogobrojnih Sulejmanovih putovanja po Crnom moru, na carskom brodu koji je prevozio ropkinje koje su služile kao poklon Sulejmanovoj palači.  Upravo je Sulejman, među mnoštvom otetih djevojaka, izabrao Aleksandru za svoju novu ženu, te je time dobila novo ime, Hurem. Dok je Sulejman vladao svojim carstvom, njegova velika strast prema Hurem donijela joj težak položaj u palači, prisiljavajući je da se svakodnevno bori za vlast s kraljicom Majkom i Mahidevran. Aleksandra, odnosno Hurem, Sulejmanu je rodila šestoro djece i zajedno s njim vladala je Osmanskim carstvom.Ova televizijska serija opisat će nam odnose članova carske obitelji, a posebno na romantične i tajne susrete, intrige i suparništva, a najviše će se fokusirati na neprijateljstvo između Hurem i Mahidevran, na Huremin uspon kao Sulejmanova omiljena supruga, odnosno na njezin pad nakon rođenja prvog sina i eventualnog povratka. Gledatelji će upoznati svijet novog vijeka kada će se moć borbe, intrige, igra ambicija, ali i odnosi između muškaraca i žena sudarati i stvarati nevjerojatnu  ljubavnu priču inspiriranu poviješću.

U glavnoj, naslovnoj ulozi, izvanredno se snašao, Hrvatima već poznat turski glumac, Halit Ergenç. Iako ga se svi sjećamo kao zavodnika Onura iz serije „1001 noć“, posve je nedvojbeno da ga je uloga sultana Sulejmana još više proslavila, što, sudeći prema napisima u turskim tjednicima, njegovoj supruzi i kolegici po struci, Bergüzar Korel, nije nimalo drago. Naime, skoro svakog tjedna se po medijima spominje njihov raspad braka uzrokovan navodnim Ergençovim nevjerama, ponajviše s kolegicom na setu serije, zanosnom glumicom njemačkog podrijetla, Meryem Uzerli, koja u „Sulejmanu Veličanstvenom“ igra Hurem.

SADRŽAJ EPIZODA:

Ponedjeljak 09.09., Epizoda 46. i 47.

Hurem ulazi u odaje i začudi se kada ugleda Fahrije, koju je u odaje dovela Afife i pustio Zumbul-aga. Fahrije donosi lijek za Džihangira. U međuvremenu, Bali-beg i Nasuf-efendija razgovaraju o Rustemu koji je postao beglerbeg Dijarbakira. Zumbul-aga se iznenadi kada u haremu ugleda Niger, koja želi vidjeti sultaniju Hurem. Uporno traži susret s Hurem te govori da se radi o budućnosti prinčeva. Sultanija Šah prima Rustema u Mramornom paviljonu te mu čestita na unaprjeđenju, ali mu i daje do znanja da zna njegove tajne.

Mehidevran govori Tašlidžali da zaboravi na Mihrimah te da samo misli na sigurnost prinčeva. U međuvremenu, u odajama, Hatidže,  Gulfem i Šah sultanija kuju planove protiv Hurem, koja traži od Afife da otkrije osobu koja ju je željela ubiti. Hurem se želi zahvali Fahriji što joj je spasila život, no Afife je upozorava da bude oprezna i da Fahriji previše ne vjeruje. Sulejman je iznenađen što u palači ugleda Bali-bega, koji mu nudi pomoć u lovu na zločinca koji je želio ubiti Hurem.

Utorak 10.09., Epizoda 48. i 49.
U pratnji Bali-bega i osiguranja Sulejman izlazi iz palače na tržnicu i susreće Kadiju. Na marketu dolazi do naguravanja i tučnjave, kako bi se pozornost skrenula na metež, a ubojica mogao neprimjetno prikrasti Sulejmanu. I dok Sulejman i Kadija promatraju tučnjavu na trgu, atentator prilazi leđima okrenutom Sulejmanu. Šah sultanija govori Hurem da će se smjestiti u Hatidžine dvore. Selim i Bajazid se potuku u šumi, a Mehmet i Hurem ih mire.

Hurem govori Mihrimah da je princ Mustafa okupio vojsku, da namjerava preuzetu postolje u Sulejmanovom odsustvu te da su svi u opasnosti. Hurem traži Mihrimah da pazi na svoju braću. I dalje nema vijesti o Sulejmanu i prinčevima, pa se Hurem boji najgoreg. Šah sultanija obećava da će zaustavi Mustafu i spriječiti osvetu. Hurem šalji pismo Sulejmanu u strahu za živote svojih sinova. Govorkanja o ranjavanju Sulejmana stižu do Hurem i Šah sultanije, koja predlaže Hurem da joj da Džingira i Bajazida pod njezinu zaštitu, kako bih ih ona mogla štititi ako dođe do pobune.

Srijeda 11.09., Epizoda 50. i 51.
Hurem je laknulo, ponovno je ujedinjena s Džingirom i Bajazidom. I Gulem je, poput Mihirmah, razočaran postupkom sultanije Šah, koja kaže da je učinila ono što je morala. Hurem otkriva Zumbul-agi prave namjere sultanije Šah, te kako su je od propasti spasile ljubav i odanost koju osjeća prema sultanu. Uznemirena pokušajem Šah sultanije da stvori kaos u haremu, Afife svoje negodovanje otvoreno iznosi pred nju. Mahidevran je zabrinuta jer Hatidže poziva u dvor gospu Salihu.

Hatidže čita pismo Šahubana Šah sultaniji i između njih izbije velika svađa. Hurem traži od Afife da pošalje nekoga u palaču na Jenibahčeu, koja se priprema za Šah sultaniju, koja izvan sebe, dolazi do Hurem i prijeti joj. U međuvremenu, Sulejman s vojskom opsjeda Krf, a sultanovi brodovi kreću prema utvrdi. Crkva u Rimu bit će u panici ako Krf padne, tada Osmanlije kreću prema njima.

Četvrtak 12.09., Epizoda 52.
Mahidevran u odajama prima lijepu signoru Gabriellu koja dolazi iz ugledne obitelji trgovaca iz Genove. Žali se na osmanlijske gusare koji su napali genovsku luku pa se roba ne može istovarivati. Gabirella se već žalila Kadiji, ali parnica još nije riješena. Kalfa Saliha dolazi na dvor gdje je prima Hatidže. Stiže sultanovo pismo za Hurem, koja ne skriva sreću. U međuvremenu, pred Krfom sultanova vojska ne uspijeva slomiti otpor Mlečana i Sulejman je bijesan na svoje vojskovođe.

Sulejman Veličanstveni - provjeri sadržaj još nekoliko epizoda

Provjeri još:
Sila serija - sadržaj i epizode
Nebo i zemlja - sadržaj i epizode
Larin izbor - sadržaj i epizode
Djevojka imena Feriha - sadržaj i epizode
Osveta serija - sadržaj i epizode

Tekst/foto: RTL


SulejmanHuremMahidevranserijebali beg

Komentari

Slatkica12

Slatkica12

15.01.2013.

Najbolja serija <3

lan4

lan4

18.01.2013.

Mama me navukla na seriju

Louboutins

Louboutins

18.01.2013.

Jesam li ja jedina koja to ne gleda?? :O
:proud:

lan4

lan4

21.01.2013.

Nisi...

Matela

Matela

03.02.2013.

naj serija
<3
<3
<3
<3
<3

marija78910

marija78910

20.04.2013.

OMG jedva čekam sl. jesen da opet počne..

29.05.2013.

Predobra serija,i ja jedva čekam da opet bude na televiziji :) <3<3

Ivy98

Ivy98

20.08.2013.

Bila mi je super na početku, onda se malo preveć zakomplicirala, i počela sam gledat neke druge serije..

bugivugi

bugivugi

20.06.2015.

jedva čekam da opet počne na tv-u zakon serija

Komentiraj i uključi se!

Za komentiranje moraš biti prijavljen na portal - prijavi se ili registriraj ako još nemaš korisnički račun

Prati nas na Instagramu

122.926
članova EKIPE

Postani i ti dio EKIPE! REGISTRIRAJ SE!

Kako bi poboljšali funkcionalnost stranice, Teen385 koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja. Slažem se