Dvije prijateljice jedu čokoladu

Zamisli svaki dan uživati u čokoladi i istovremeno činiti nešto dobro za svoje zdravlje! Iako nam se konstantno nameće da moramo izbjegavati čokoladu i sve ostale oblike šećera kako bismo ostale zdrave, to nije nužno točno…

Drijemanje Je li drijemanje gubljenje vremena? Evo zašto svaka mlada osoba treba spavanac usred dana

Naravno da bi trebala jesti čokoladu svaki dan! Čini se gotovo predobro da bi bilo istinito, zar ne? No, istraživanja su pokazala da tamna čokolada može imati iznenađujuće dobre učinke na tvoje zdravlje. Evo osam razloga zašto bi trebala razmisliti o dodavanju ovog ukusnog užitka u svoju dnevnu rutinu.

1. Tamna čokolada može pomoći u prevenciji bolesti srca i smanjiti rizik od moždanog udara
Antioksidansi poput flavonoida i polifenola u tamnoj čokoladi pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u tijelu, što može smanjiti upalu i poboljšati protok krvi. Redovita konzumacija tamne čokolade može pomoći u održavanju zdravog krvnog tlaka i zdravog funkcioniranja krvnih žila, smanjujući time rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

via GIPHY

2. Dobra je za tvoju kožu (na više načina)
Tamna čokolada sadrži flavonoide koji mogu poboljšati hidrataciju kože, smanjiti upalu i pružiti antioksidativnu zaštitu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, tamna čokolada može poboljšati protok krvi u koži, što može rezultirati zdravijim i sjajnijim tenom.

3. Čokolada je dobra za tvoja crijeva i može pomoći pri mršavljenju
Vlakna u tamnoj čokoladi mogu potaknuti rast korisnih bakterija u crijevima, što može poboljšati probavu i održavanje zdrave crijevne flore. Osim toga, tamna čokolada može povećati osjećaj sitosti, smanjujući tako žudnju za drugim kaloričnim namirnicama.

via GIPHY

4. Tamna čokolada je hranjiva i ukusna
Bogata je nutrijentima poput željeza, magnezija, bakra i mangana, koji su važni za održavanje zdravlja tijela. Osim toga, tamna čokolada sadrži vlakna koja podržavaju zdravu probavu i osjećaj sitosti, čineći je ukusnom i zdravom grickalicom.

5. Čokolada može poboljšati rad mozga, spriječiti gubitak pamćenja i podići raspoloženje
Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu poboljšati protok krvi u mozgu, što rezultira boljom funkcijom mozga i poboljšanim kognitivnim sposobnostima. Osim toga, tamna čokolada može potaknuti oslobađanje endorfina i dopamina u mozgu, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti osjećaj stresa.

Zdrave navike Želiš početi živjeti zdravije, ali nisi sigurna odakle krenuti? Uz ovih 5 lakih, a efektivnih koraka to možeš ostvariti


6. Tamna čokolada može poboljšati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa.
Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu povećati osjetljivost stanica na inzulin, što može poboljšati metabolizam glukoze i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Također, tamna čokolada pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.


7. Bori se protiv slobodnih radikala i može igrati ulogu u prevenciji raka.
Antioksidansi poput flavonoida, katehina i epikatehina u tamnoj čokoladi mogu neutralizirati slobodne radikale koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati razvoj različitih bolesti, uključujući rak. Redovita konzumacija tamne čokolade može pružiti zaštitu tijelu, smanjujući time rizik od razvoja određenih vrsta raka.

8. Tamna čokolada može povećati razinu dobrog kolesterola, dok smanjuje razinu lošeg kolesterola.
Flavonoidi u tamnoj čokoladi mogu povećati razinu (dobrog) kolesterola, koji je povezan s nižim rizikom od srčanih bolesti. Istovremeno, tamna čokolada može smanjiti razinu (lošeg) kolesterola, koji je povezan s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Osjećati se loše Kako ti tvoje tijelo poručuje da se ne brineš dobro o njemu? 10 znakova koje ti tada šalje

Čokolada zašto jesti čokoladu zdravstvene prednosti mršavljenje čista koža

Još vijesti